Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 14 февраля 2024, вопрос №102212 400₴

Чи можу отримати довідку 080/3 по догляду за дитиною якій не встановлено інвалідність

У дитини виявили кістозне утворення в головному мозку (краніофарингіома). В дитини погіршений зір, ходить в окулярах. Кожного дня на контролі глюкози, низький рівень глюкози. Звертався до ЛКК з заявою на отриманя даної довідки. Отримав відповідь що захворювання на яке хворіє дитини не є в переліку для видачі форми 080/3.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    22.5%

    Вітаю Вас, Андрію!

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    09.03.2021 № 407

    Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я

    1. Затвердити, такі що додаються:

    ...

    3) форму первинної облікової документації № 080-3/о «Довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги» та інструкцію щодо її заповнення.

    ІНСТРУКЦІЯщодо заповнення форми первинної облікової документації № 080-3/о «Довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги»

    1. Ця Інструкція визначає порядок та заповнення форми первинної облікової документації № 080-3/о «Довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги» (далі - Довідка).

    2. Довідка надається закладами охорони здоров’я усіх рівнів надання медичної допомоги.

    3. Довідка надається законному представнику дитини з інвалідністю або дитини, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою на тяжкі захворювання, розлади, травми, стани, що дають право на одержання:

    державної допомоги на дитину, відповідно до абзацу третього підпункту 2 пункту 2 розділу I Закону України від 03 липня 2018 року № 2476-VIII «Про внесення змін до законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми»;

    компенсації фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги».

    4. Довідка видається закладами охорони здоров’я на підставі рішення лікарсько-консультативної комісії (далі - ЛКК).

    5. У пунктах 1 та 2 Довідки зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) дитини, дата народження (число, місяць, рік) згідно з даними документа, що засвідчує особу (свідоцтво про народження, паспорт громадянина України, ID-картка), або документа, що засвідчує статус особи (посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення про взяття на облік бездомної особи).

    6. У пункті 3 Довідки зазначається місце проживання дитини.

    7. У пункті 4 Довідки зазначаються рекомендовані соціальні послуги: денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома; отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

    8. Довідка підписується головою та членами ЛКК, із проставленням дати видачі, після чого завіряється печаткою закладу охорони здоров’я.

    9. Довідка призначена для надання до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчих органів міської міста обласного значення, районної в місті (у разі утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади за місцем проживання/перебування дитини, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі чи/або призначення державної допомоги на дитину.

    10. У разі формування Довідки в електронній формі, членами комісії накладається кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

    11. Дітям із строком інвалідності до досягнення повноліття довідка видається до досягнення ними 18 років. Дітям, яким інвалідність встановлена на певний строк, довідка видається на строк не більше ніж до завершення строку встановлення їм інвалідності, але не менше ніж на 12 місяців з дати видачі. Дітям, яким не встановлено інвалідність, але які хворіють на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, довідка видається на 12 місяців з дати видачі.

    12. Строк зберігання Довідки - 3 роки.

    СКЛАДНО СКАЗАТИ, ЧИ НАЛЕЖИТЬ ДАНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ДО ПЕРЕЛІКУ, ЯКИЙ НАДАЄ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ 080-3. ТУТ ПОТРІБНІ МЕДИЧНІ ЗНАННЯ АБО КОНСУЛЬТАЦІЇ З ЛІКАРЯМИ.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    22.5%

    Доброго дня, пане Андрію!

    Довідка № 080-3/о надається законному представнику дитини, якій не встановлено інвалідність, але яка є хворою на тяжкі захворювання, розлади, травми, стани, що дають право на одержання:

    • державної допомоги на дитину, відповідно до абзацу третього підпункту 2 пункту 2 розділу I Закону України від 03 липня 2018 року № 2476-VIII «Про внесення змін до законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми»;
    • компенсації фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, відповідно до частини сьомої статті 13 Закону України «Про соціальні послуги».

    Довідка видається закладами охорони здоров’я на підставі рішення лікарсько-консультативної комісії.

    Щоб отримати дану довідку у дитини повинен бути встановлений діагноз згідно переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність.

    Вам необхідно проконсультуватися з лікарем, який встановить остаточний діагноз. Якщо він підпадає під перелік - Ви повинні отримати Довідку № 080-3/о. Можливо Вам варто звернутися до декількох спеціалістів в різних закладах охорони здоров'я.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.5%

    Доброго дня, Андрію!

    На жаль одного протоколу МРТ дитини недостатньо для того, аби зробитибільш менш точний прогноз щодо можливості отримання довідки форми 080-3.

    В той самий час питання щодо визначення тяжких захворювань у дитини врегульовані Постановою КМу №1161 від 2018 року "Про затвердження переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг".

    Хвороба, яка діагностована у Вашої дитини визначена в класифікаторі хвороб МХК-10 (D 44.4) та віднесена Переліком до розділ IV. Онкологічні, онкогематологічні захворювання - D37-D48.

    Група таких хвороб тлумачиться в Переліку, як "новоутворення невизначеного або невідомого характеру", зокрема - "новоутворення, що призводять до порушення функції органа або системи організму і не підлягають лікуванню".

    Отже, наявність хвороби, що діагностована у дитини, а саме D 44.4, тобто краніофарингіома дає підстави сподіватись, що шанс отримати довідку форми 080-3 у Вашої дитини дуже високий. Краніофарингіома — це вроджена пухлина головного мозку, що походить з епітеліальних ембріональних клітин гіпофізу. Краніофарингіома діагностується переважно у пацієнтів дитячого віку.

    Для більш точного прогнозу бажано було б бачити заключення профільного лікаря, яке б підсумовувало результати обстеження на МРТ, як також рекомендації щодо лікування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, спробуйте звернутися у іншу лікарню! Вже прив'язаність до місця реєстрації не має значення. Можна звернутися до приватної лікарні. Діагноз належить до тяжких, Тому ви маєте всі шанси її отримати. Можна подати запит в МОЗ з вашого питання, щоб вони надали пояснення, чи маєте ви право на отримання довідки.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1439-14?find=...

    Пономаренко Наталія
    22.5%

    Доброго ранку, шановний Андрій!

    Краніофарингіома -це вроджена доброякісна пухлина головного мозку, що походить з епітеліальних ембріональних клітин гіпофізу. Краніофарингіома діагностується переважно у пацієнтів дитячого віку, проте може зустрічатись у дорослих старших 50 років. Краніофарингіома відносно рідкісна пухлина, частота якої становить 2 на 1000 населення.

    Питання діагностування захворювання пов'язаного з наявністю даної пухлини, необхідності терапії та / або хірургічного втручання, визначення супутніх хвороб та ознак ушкодження здоров'я - має вирішуватися лікарем - онкологом. В тому числі з врахуванням МРТ-діагностики.

    Враховуючи наведене, лікар-терапевт загальної практики (сімейний лікар) та будь-які лікарі дільничної лікарні - не дуже компетентні у даному питанні, адже довідку форми 080/3 Вам може видати не загальна ЛКК лікарні за місцем проживання, а спеціалізована ЛКК онкологічної лікарні, так яккраніофарингіома - це онкологічне захворювання, хоч і доброякісне. Що не виключає можливість переродження даної пухлини. Це компетентний визначати саме лікар-онколог.

    Вам (бажано дружині, щоб уникнути можливі прояви ухилянтофобії від тилових патріотів - лікарів) треба звернутися до онкологічного диспансеру своєї області або до іншого онкологічного центру. Наскільки я зрозуміла, Ваш обласний онкоцентр - це Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер (Диспансерно-поліклінічне відділення).

    Адреса: вулиця Романа Купчинського, 8, м. Тернопіль, Тернопільська обл., Украина, 46023.

    Тел. (0352) 26-86-80.

    Як правило консультація з лікарем-онкологом обласного диспансеру можлива або за направленням сімейного лікаря, іншого лікаря, в тому числі після МРТ, або як це називається "по блату" / за гроші.

    Також висновки лікаря - онколога мають важливе значення і для Онкологічної спеціалізованої міжрайонної МСЕК (004) при Тернопільському обласному Центрі медико-соціальної експертизи.

    В будь-якому разі, якщо Вам треба ці документи для ТЦК, то без державних лікарських установ Вам не обійтися, бо ТЦК не визнає висновки та медичну документацію приватних експертних досліджень, лікарень тощо.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України