Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 февраля 2024, вопрос №102257 700₴

Чи може ТЦК ставити на облік не за місцем реєстрації

Доброго дня. Суть питання. У мене є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (фото додаю). Нам на роботу прийшло розпорядження про те, що в суботу треба з'явитися до ТЦК для уточнення даних, взявши із собою паспорт, тимчасове посвідчення, диплом, та два фото 3Х4. Працюю я в Шевченківському районі міста Києва, але стою на обліку в Голосіївському ТЦК. І в нас зараз розповсюджуються чутки про те, що у зв'язку із тим, що в Шевченківському ТЦК великий недобор, вони це роблять задля того, щоб поставити мене на облік у своєму ТЦК (щоб згодом мобілізувати), незважаючи на те, що в моя особова справа вже є в Голосіївському. Питання шановним юристам, чи можливо таке взагалі, і якщо станеться так, що в ТЦК будуть це робити, які мої подальші дії? На роботі радять не брати з собою оригінал тимчасового, щоб вони його в мене не забрали примусово.

Ответы юристов (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, маючи ваш військовий документ, вас можуть мобілізувати. Поважна причина не явки до ТЦК це лікарняний.

    Також ви можете відмовитись від підписання даної повістки, у зв'язку з тим що ви перебуваєте на обліку у іншому ТЦК.

    Для уникнення мобілізації, раджу вам мати підстави для відстрочки, зазначені у ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    У будь якому випадку, пам'ятайте, що насильно мобілізувати вас не мають право. Якщо ви не бажаєте нести службу, пишіть відмову у разі спроби вручення вам бойової повістки. Після чого буде передано справу до поліції за ухилення від мобілізації. Враховуючи судову практику з даного питання, якщо особа визнає свою провину це 1-3 роки умовно у 90 відсотках випадках.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня!

    Наразі, у зв'язку із скрутним становищем з мобілізацією до ЗСУ, в ТЦК можливе все, що завгодно й відповідна практика, про яку Ви згадуєте у своєму питанні, дійсно має місце. ТЦК ставлять на облік незважаючи на той факт, що Ви вже стоїте на обліку в іншому військкоматі. Тому, я би радив Вам, по можливості, пошукати поважну причину для неявки. Серед них можуть бути хвороба плюс лікарняний, складна ситуація з родичами (те ж хвороба або якійсь випадок, який терміново потребує Вашої допомоги).

    За наявності згаданих обставин Ви повідомляєте про це свого роботодавця, а він, у свою чергу, ТЦК. Це дасть Вам час, аби подумати над можливим варіантом відстрочки. Для того раджу звернутись до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Якщо ж це не дасть Вам бажаного результату, звертаю Вашу увагу на особливості військової служби обмежено придатних. Оскільки, як обмежено придатний у відповідності з Вашим ТП, Ви можете бути мобілізованим.

    Згідноі з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    На жаль, як показує практика деякі ТЦК беруть військовозобов'язаних на військовий облік не за місцем прописки та без зняття з обліку в колишньому ТЦК - хоча це неправомірно.

    Якщо Ви не заброньований підприємством або не маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - тоді похід до ТЦК дуже ризикований.

    Адже Вас можуть направити на ВЛК, а потім вручити повістку на відправку.

    Поважною причиною для неявки по повістці є хвороба, яка належним чином підтверджена (лікарняний або довідка про перебування на стаціонарному лікуванні)

    Без розписки нікому передавати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного не варто. Якщо підете до ТЦК взагалі без посвідчення - Вам дадуть повістку на уточнення даних з оригіналом посвідчення , в разі ненадання військового документа - можуть виписати штраф за порушення правил військового обліку або взагалі заявити, що Ви тратили ТП, тощо.

    Тому, Вам краще пошукати підстави для відстрочки згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    За неявку до ТЦК без поважних причин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за статтею 210-1 КУпАП.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Unnamed Клиент 2 месяца назад

    Дякую за розгорнуту відповідь! Справа в тому, що наказ по установі вже виданий і я з ним ознайомлений. З приводу відстрочки, я є здобувачем освіти за денною формою навчання, але оригінал довідки знаходиться в особій справі Голосіївського ТЦК, тобто до прийняття нового Закону в мене є тимчасова підстава. Але, я так розумію, вони будуть намагатися витребувати в мене саме оригінал, який я за дві доби навряд чи зможу отримати. Ще питання, чи може ТЦК направити мене на достроковий медичнй огляд (в мене він за планом у 2026 році)?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Постарайтесь отримати довідку з ВНЗ вже зараз - ще до отримання такої вимоги від ТЦК. В такому випадку я взагалі не бачу у Вас проблем з приводу мобілізації. Також можете не хвилюватися щодо повторного проходження ВЛК - це не відміняє Вашої відстрочки.

    • Дерій Владислав Олегович

      Під час мобілізації довідка ВЛК дійсна протягом 1 року, тому цілком можливо, що Вас направлять на ВЛК. Спробуйте отримати довідку з ВНЗ, якщо вчасно не вдасться її взяти тоді пишіть заяву на відстрочку та додайте витяг з наказу про зарахування до ВНЗ та копію контракту про навчання, студентський квиток (за наявності).

      При врученні повістки на відправку (як правило це відбувається після проходження ВЛК) - Ви можете вимагати скласти Акт відмови та повідомити про наявність у Вас права на відстрочку.

      Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

      Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Я вам рекомендую зробити так: Рекомендую вам відвідати ТЦК де ви перебуваєте на обліку, за повісткою виданий іншим ТЦК, отримайте там відмітку про його відвідування. У такому випадку ні якої відповідальності не буде. На роботу здасте корінець з відміткою, який роботодавець надішле до ТЦК

      Нового закону ще не має, тому все залишається як є. Ви маєте право на відстрочку. Тому вам не загрожує кримінальна відповідальність.

      Що стосується адміністративної відповідальності за неявку це штраф 3100.

      Штраф можуть накласти лише у вашій присутності протягом двох місяців з моменту не явки.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Суть питання. У мене є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (фото додаю). Нам на роботу прийшло розпорядження про те, що в суботу треба з'явитися до ТЦК для уточнення даних, взявши із собою паспорт, тимчасове посвідчення, диплом, та два фото 3Х4. Працюю я в Шевченківському районі міста Києва, але стою на обліку в Голосіївському ТЦК. І в нас зараз розповсюджуються чутки про те, що у зв'язку із тим, що в Шевченківському ТЦК великий недобор, вони це роблять задля того, щоб поставити мене на облік у своєму ТЦК (щоб згодом мобілізувати), незважаючи на те, що в моя особова справа вже є в Голосіївському. Питання шановним юристам, чи можливо таке взагалі, і якщо станеться так, що в ТЦК будуть це робити, які мої подальші дії? На роботі радять не брати з собою оригінал тимчасового, щоб вони його в мене не забрали примусово.

    Дійсно, бути може все, що завгодно. В теорії вони не мають права ставити Вас на військовий облік до тих пір, поки Ви не зняті з військового обліку за місцем реєстрації. І так і відбувається, коли людина, що має право на відстрочку, хоче вчинити аналогічні дії.

    Але на практиці ТЦК переслідує одну мету - мобілізувати особу. І часто відбувається так, що на місце перебування на військовому обліку ніхто не дивиться. А потім, при мобілізації особа знімається з військового обліку і до ТЦК та СП не може бути жодних проблем. Звісно, що я Вас не лякаю, просто ділюся об'єктивною істиною.

    Якщо Ви маєте право на відстрочку від мобілізації, варто спробувати отримати відповідну довідку. Якщо довідку Ви не отримаєте, тоді беріть обов'язково решту документів, що можуть підтверджувати факт навчання - витяг з наказу про зарахування, контракт, чеки про оплату і так далі. Загалом з собою раджу також оформити про всяк випадок заяву про відстрочку від мобілізації. Направляти поштовим зв'язком зараз сенсу не має, оскільки не впевнений, що воно дійде до суботи. Плюс у Вас відсутня довідка.

    Якщо на Вас будуть тиснути, не підписуйте ніякі документи і вимагайте, нехай вони комунікують із Голосіївським ТЦК та СП в рамках тої діджиталізації, про яку всі говорять. У них є для цього всі можливості.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Я вам рекомендую зробити так: Рекомендую вам відвідати ТЦК де ви перебуваєте на обліку, за повісткою виданий іншим ТЦК, отримайте там відмітку про його відвідування. У такому випадку ні якої відповідальності не буде. На роботу здасте корінець з відміткою, який роботодавець надішле до ТЦК

    Нового закону ще не має, тому все залишається як є. Ви маєте право на відстрочку. Тому вам не загрожує кримінальна відповідальність.

    Що стосується адміністративної відповідальності за неявку це штраф 3100.

    Штраф можуть накласти лише у вашій присутності протягом двох місяців з моменту не явки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України