Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 лютого 2024, питання №102259 240₴

Чи потрібно писати заяву на відстрочку від мобілізації тим, кого визнали обмежено придатними.

За результатами ВЛК, яке закінчив проходити вчора, отримав висновок, що я обмежено придатний за статтями 17б і 41в. Крім того, маю право на відстрочку, як кандидат наук, що працює на повну ставку на посаді старшого викладача в університеті. Проте, у ТЦК мені сьогодні сказали, що заяву на відстрочку писати не потрібно, оскільки з такими обмеженнями по здоров'ю, які є у мене, поки що ніби-то не призивають. Але якщо почнуть призивати, тоді я зможу скористатися своїм правом на відстрочку. Скажіть, будь ласка, це правда, чи мене хочуть обдурити?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    Скажіть, будь ласка, це правда, чи мене хочуть обдурити?

    Не зовсім правда, а тому не раджу сприймати цю інформацію, як істину. Обмежено придатних, по суті з будь-якими вадами, в теорії можуть мобілізувати. Ваші захворювання не є виключенням, хоча погоджуюся, ризик мобілізації доволі незначний. Проте це зараз і невідомо, що буде через півроку. Більше того, зусилля держави спрямовані на те, аби ліквідувати статус "обмежено придатний".

    Тому моя Вам порада - сформуйте пакет документів разом із заявою про оформлення відстрочки та направте це до ТЦК поштовим зв'язком. Зайвим точно не буде.

    ТЦК матиме обов'язок розглянути Вашу заяву та надати письмову відповідь у встановлений чинним законодавством строк. Це і буде додаткова Ваша гарантія.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Артеме!

    Абсолютно очевидно, що в ТЦК Вас намагаються ввести в оману!

    Пов'язано це може з тим, що зараз очікують на прийняття змін до законодавства про мобілізацію, і ніхто не знає, як вони будуть виглядати в остаточному варіанті.

    Тому, я би наполегливо радив Вам все ж таки подати до ТЦК заяву про відстрочку, додавши до неї підтверджувальні документи у вигляді довідки з роботи про повну ставку та копії документу, який підтверджує Ваш науковий ступінь.

    Заяву подати треба персонально, і на другому Вашому її екземплярі зажадати від приймаючого заяву працівника ТЦК відмітку з підписом і датою.

    Нагадую, Ваша підства для відстрочки передбачена статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    34.2%

    Доброго дня!

    Обов'язково подавайте документи про відстрочку! При врученні повістки на відправку та без подачі документів про відстрочку у Вас можуть виникнути проблеми з правоохоронними органами. Як часто буває працівники ТЦК говорять одне, а діють по-іншому.

    Ви маєте право на відстрочку згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Підготуйте та подайте до ТЦК документи для оформлення вдстрочки:

    • заява про відстрочку
    • довідки з місця роботи
    • документ, що підтверджує науковий ступінь

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України