Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 лютого 2024, питання №102261 240₴

Підкажіть безпечну процедуру отримання відстрочки по догляду за батьками

хочу оформити відстрочку
мені 28 років, військового квитка немаю
є висновок лкк і довідка з соц служби що я отримую компенсацію за догляд на непрофейсійній основі

як максимально безпечно оформити відтрочку?
знаю що треба прийти в тцк і подати документи на оформлення відстрочки але тцк відразу направляє на влк за 30хвилин ставить відмітки що я придатний і дає підписати мобілізаційне розпорядження

якщо влк провели за пару хвилин без аналізів і тд чи треба мені не погоджуватись з результатом влк і оскаржувати його?
якщо мені дають мобілізаційне розпорядження чи підписувати його чи підписувати відмову і тд?

буду вдячний за відповіді

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання вам відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка Лкк

    Довідка про отримання компенсації за догляд

    Паспорти код

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Якщо вам будуть намагатися вручити бойову повістку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з доглядом.

    Проходження ВЛК це нормальна процедура тому не хвилюйтеся.

    Що ви не маєте військового документу на вас буде накладено штраф 810 гривень.

    З вашими документами вам нічого не загрожує. Можете не хвилюватися. Я рекомендую взагалі вам не відвідувати ТЦК без потреби. Носіть з собою нотаріально завірені копії довідки про отримання компенсації за догляд, можливо це убереже вас від отримання повістки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Йти до ТЦК - потрібно, це факт. Проходити ВЛК також, скоріше за все, буде потрібно. Це безспірні речі. Тому

    Найбезпечніший механізм у даній ситуації - сформуйте пакет документів разом із заявою про оформлення відстрочки та направте до ТЦК поштовим зв'язком. Лист має бути рекомендований з повідомленням про вручення + опис вкладення.

    Після того, як Вам надійде повідомлення про вручення уповноваженій особі ТЦК даного листа, можете йти до них вже самостійно. Якщо на Вас будуть тиснути, не підписуйте ніякі документи, ніякого моброзпорядження про причині їз незаконності.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Спочатку відправте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    При особистій явці - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Вашою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта того з батьків, за ким здійснюєте догляд
    • довідка ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Довідка із соцзахисту про отримання компенсації за догляд

    Якщо дають мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку - вимагайте скласти Акт відмови де зазначте, що Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте призову під час мобілізації.

    Більш всього Вам доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн (ст.210 КУпАП) за порушення Правил військового обліку, адже військовий квиток Ви повинні були отримати ще в 27 років.

    Документи для отримання військового квитка

    • заява про видачу військового квитка (додаток 1),
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Ви маєте стовідсодкове право на відстрочку та всі необхідні документи щодо її підтвердження. Тому ТЦК ніяким чином не зможе Вас мобілізувати.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, для отримання відстрочки за такою підставою, Вам достатньо надати у ТЦК заяву відповідного змісту та додати до неї нотаріально завірені копії наступних документів:

    Ваше свідоцтво про народження,

    Ваш паспорт та РНОКПП,

    паспорт та РНОКПП того із батьків за яким Ви здійснюєте догляд,

    довідка ЛКК про потребу у постійному догляді,

    довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі від соцзахисту.

    Заяву про відстрочку потрібно подати в двох примірниках, щоби на другому Вашому примірнику працівник ТЦК поставив відмітку про дату її отримання. Таким чином Ваша заява буде зареєстрована у ТЦК.

    Після того, Вас, однозначно, направлять на проходження ВЛК, але при будь якому висновку такої комісії щодо Вашої придатності Вас не можуть мобілізувати, оскільки закон надає Вам право на відстрочку!

    Так як Ви порушили правила військового обліку та не маєте чинного ВОД, Вас притягнуть до адмінистративної відповідальності за статтею 210 КУпАП:

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Для того, аби себе убезпечити, направте заяву з документами Укрпоштою замовним листом з описом вкладення на адресу ТЦК. Після того, як отримаєте зворотнє повідомлення про отримання ТЦК Вашого листа, можете йти до ТЦК.

    Якщо ТЦК буде намагатись вручити мобілізаційне розпорядження, відмовляйтесь від нього, та зазначайте у акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку. В жодному разі Ви не будете притягнуті до відповідальності через незаконні дії ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Токмач Галина Николаевна

    Добрий день!

    Ви маєте 100% право на відстрочку за абз.10 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Документи, які необхідно подати в ТЦК: письмова заява на відстрочку + документи, що підтверджують родинні зв'язки з батьком/матір'ю (його/її паспорт та ваше свідоцтво про народження) + висновок ЛКК про необхідність догляду за батьком/матір'ю + довідка з соцслужби про отримання компенсації за догляд на непрофейсійній основі.

    Можу надіслати Вам зразок заяви на відстрочку за даною підставою.

    Заяву потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на примірнику вашого чоловіка поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Якщо Вам після проходження ВЛК (у разі визнання придатним чи обмежено придатним до військової служби за станом здоров'я) захочуть вручити бойову повістку, то раджу такий алгоритм дій:

    1. берете повістку. На відривному корінці, який Ви повинні підписати і віддати (це як доказ вручення повістки) пишете: "я, ПІБ, не підлягаю мобілізації так як ... (коротко пару слів про ваші підстави). Вважаю вручення повістки на відправку незаконним". потім підпис, дата, ПІБ. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту. Потім фотографуєте відривний корінець і віддаєте його представникам ТЦК.

    2. дзвоните на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснюєте всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht... Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги. Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua - в такому разі до скарги додаєте фото ваших документів на підтвердження відстрочки і фото повістки.

    3. пишете письмову скаргу на протиправні дії посадових осіб районного ТЦК і направляєте її в вищестоящий ТЦК (наприклад, обласний).

    Затримувати Вас ніхто не має права. Відбирати телефон - також. Навіть вручення повістки на відправку означає, що Ви добровільно повинні виконати вимоги повістки. Добровільно, але ніяк не примусово. Тому в разі затримання - дзвоніть в поліцію, повідомляйте про вчинення кримінального правопорушення (незаконне позбавлення волі та перевищення службових повноважень).

    ХХХ

    Однак зазначу, що Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;Однак зазначу, що Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА СВОЮ СІМ'Ю!

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Токмач Галина Николаевна

    Андрію!

    У даному випадку є 2 способи подачі документів на відстрочку:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс).

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду...

    Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

    2) надіслати на електронну адресу ТЦК та поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    У такому разі у відділі Укрпошти Вам нададуть два листи опису, Ви в кожному з них напишіть назву заяви та додатки, які до неї додаються, після чого працівник Укрпошти надасть Вам квитанцію про відправку та опис зі штампом відділення. На квитанції буде вказано номер (починається з індексу відділення, з якого було здійснено відправлення), за допомогою цього номера зможете відстежити відправлення на сайті Укрпошти. Максимальний термін розгляду заяви 30 днів.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України