Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 16 февраля 2024, вопрос №102322 550₴

ФОП III групи - Чи обов'язково користуватися ФОП Рахунком?

Маю відкритий ФОП III групи. Кожного кварталу надсилаю декларацію про доходи, плачу відповідні податки (5% + ЄСВ).

Маю відкритий ФОП рахунок - спеціальна карта в монобанк. Але я нею не користуюсь.

Мій грошовий потік наступний: (Мій Замовник) → Payoneer USD → USD карточка → UAH карточка → (Особисті витрати і оплата податків)

Тобто в мене немає спеціальних витрат, як у підприємця, тільки особисті. Я не розумію навіщо мені користуватися картою ФОП рахунку, це незручно і непотрібно для мене. Я читав, що "було би гарно" якби я користувався ФОП рахунком, але це не слово закону. Чи по закону я зобов'язаний користуватися ФОП рахунком? Чи достатньо просто вказувати всі доходи в деклараціях і платити податки? Які можуть бути наслідки не користування ФОП рахунком?

Ответы юристов (3)

    Мамай Ірина Євгеніївна
    25.1%

    Вітаю,

    Цікаво що ви показуєте як дохід у своїх деклараціях, якщо рахунок ФОП у вас не використовується.

    ФОП вказує в декларації дохід, який надійшов на рахунок або через касавий апарат. Все що у вас на особистих картках - не є доходом ФОП на 5 %.

    Наслідки можуть бути не за те, що ви не користуєтесь рахунком ФОП, а за те, що ваш задекларований дохід незрозуміло звідки взявся. Кожен ФОП має КВЕД своєї діяльності і відповідно дохід має бути виключно за цими КВЕДами, а не будь-який на вашу картку.

    Пономаренко Наталія
    50%

    Доброго дня, шановний Дмитро! Ні. Законодавство щодо реєстрації розрахункових операцій такого не передбачає і у Вас можуть бути дуже великі проблеми з податковою, якщо вони про це дійзнаються, а вони про це дізнаються або при плановій перевірці, або при перевірці після закриття ФОП.

    Тож у кращому випадку - це відкладена проблема, але ж штрафи нікуди не дінуться і за це також штрафні санкції можуть бути нараховані за увесь переіод порушення.

    Дійсно так було б легше, але враховуючи, що держава розцінює платників податків як злочинців, які обов'язково недоплачуватимуть, якщо зняти контроль РРО, тому законодавство неухильно на цей випадок вимагає використання саме рахунку або внесення коштів як готівкової виручки.

    Крім того, Ви ризикуєте потрапити під фінансовий моніторинг держави і взагалі втратити ці кошти, які будуть заблоковані або повернути Вашому клієнту з подальшою відмовою в обслуговуванні банком, клієнтом якого Ви є.

    Ваша виручка має бути проведена через РРО або перерахована безпосередньо на банківський рахунок ФОП.

    Ніяких карток фізичних осіб. Зареєструйтесь на платіжних системах - посередниках та приймайте гроші шляхом виставлення інвойсів, платіжних кнопок або виставляючи клієнтам рахунки та заключаючи договори. Інших варіантів немає.

    Маю надію, що даний відеоматеріал спеціаліста з податкового обліку Вам допоможе вирішити таку ситуацію правильно.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    24.9%

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРО! Навіщо взагалі було відкривати ФОП, щоб так само порушувати вимоги податкового законодавства?

    Факт сплати податків не є індульгенцією, яка дасть податковій підстави простити будь-які порушення податкового законодавства та законодавства щодо обліку доходів від підприємницької діяльності.

    Дохід від заняття підприємницькою діяльністю забороняється отримувати на рахунок/картку, зареєстровану на фізичну особу. Якщо гроші від підприємницької діяльності надходять на рахунок фізичної особи, їх необхідно повернути назад і зарахувати на рахунок ФОП.

    При цьому пишеться лист-заява про повернення коштів у зв'язку з невірно вказаним реквізитами. Якщо цього не зробити, то кошти, що надійшли, вважаються доходом фізичної особи та обкладаються 18% ставкою податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, який необхідно сплачувати до 1 серпня року, наступного за звітним. Такий дохід не фіксується в книзі обліку доходів і з нього не сплачується єдиний податок. Крім того, окрім декларації платника єдиного податку, фізичній особі в даному випадку необхідно до 1 травня року, наступного за звітним, подавати також декларацію про податки на доходи фізосіб.

    ВІдповідно до позиції Державної податкової служби, фізична особа-підприємець, зобов'язаний використати РРО І ПРРО, і може не проводити через реєстратор тільки ті операції, які здійснюються по реквізитах IBAN № підприємницького рахунку.

    Оплата, отримана по реквізитах особистої карти фізичної особи підприємця, вважається ДПС розрахунковою операцією по оплаті за товари або послуги і підлягає проведенню через РРО або ПРРО.

    Можливо Вам стануть у нагоді відповідні тематичні матеріали на цю тему.

    https://ain.ua/2023/04/19/shtraf-za-otrymannya-gro...

    Ризики застосування особистої карти для підприємницької діяльності ФОП:
    • якщо підприємець не розкриває джерело надходжень на особовий рахунок, податківці (за рішенням суду) можуть вважати такий доход отриманим від підприємницької діяльності;
    • можливе додавання такого доходу до доходу, отриманого на підприємницькі рахунки, що у свою чергу спричинити перевищення ліміту для груп ФОПів на спрощеній системі і, як наслідок, переведення ФОПа на загальну систему оподаткування з відповідною ставкою з отриманого від господарської діяльності доходу. Аналогічний приклад описаний в Постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 24.11.2022 року по справі № 520/11879/18;
    • крім того, у разі, якщо підприємець за запитом від банку з приводу походження надходжень на особисту карту, декларує такі надходження, як підприємницький доход з'являється ризик накладення штрафів за незастосування РРО або ПРРО податківцями в ході своєі господарської діяльності.

    Хоча впродовж воєнного стану штрафи за незастосування РРО І ПРРО відносно фізичних осіб підприємців не використовувалися (окрім акцизу), згідно з Меморандумом Уряду України з Міжнародним Валютним Фондом, відновлення проведення документальних перевірок і застосування штрафів розпочнеться з 01 жовтня 2023 року.

    Отже, щиро не рекомендую таким чином вести підприємницьку діяльність. Краще вже взагалі не вести її. Ризики набагато менші.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України