Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 17 лютого 2024, питання №102367 400₴

Документи на авто при виїзді за кордон

Які документи має надавати людина прикордонній службі для виїзду за кордон на чужому авто? Бачила різні варіанти - що обов’язково треба довіреність з апостилем і перекладом чи тимчасовий реєстраційний талон. На сайті митниці написано, що має бути лише техпаспорт, все. Як насправді?

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ганна!

    Згідно з роз'ясненнями Головного сервісного центру МВС, опублікованими на Урядовому порталі в серпні 2023 року:

    Якщо ви вирішили виїхати з України на своєму автомобілі, при собі потрібно мати:

    1. Посвідчення водія

    2. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформлене на ім’я водія або пасажира

    3. Розпізнавальний знак України на авто (UA), розміщення якого не є обов’язковим за наявності позначення UA на номерному знаці;

    4. Треба укласти договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, тобто – міжнародну страховку "Зелена карта".

    Окрім того, на автомобілі має бути державний номерний знак, що містить латинські літери (індивідуальний номерний знак діє тільки на території України).

    Водій, який не є власником авто повинен мати такий же перелік документів, як і власники. У такому випадку свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон видається на ім’я кермувальника або пасажира.

    Для цього необхідно разом з власником автівки звернутись до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. З собою треба взяти паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Після повернення з-за кордону, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу на ім’я кермувальника, треба повернути в сервісний центр МВС впродовж 10 днів.

    Довіреність на право керувати чужим автомобілем, за кордоном буде дійсна за кількох умов:

    • Документ потрібно перекласти мовою країни, в якій будете перебувати;
    • Легалізувати документ у встановленому порядку (виконати процедури, які необхідні для визнання документа виданого в іншій країні - апостиль або консульська легалізація).

    Ця процедура є складнішою, тож краще все таки оформити свідоцтво про реєстрацію для виїзду за кордон.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Як повідомляє Державна прикордонна служби України питання щодо порядку виїзду автомобілів належить до компетенції Державної митної служби України.

    Держмитслужба України в своєму листі 08-6/17-01-04/7/3471, роз’яснила, що достатнім для перетину кордону на чужому авто є відповідне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Тому для виїзду за кордон на чужому авто вам потрібно мати посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію авто (техпаспорт), міжнародний поліс страхування "Зелена карта".

    Як варіант Ви можете звернутися до сервісного центру МВС та оформити свідоцтво про реєстрацію автомобіля для виїзду за кордон.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Ганна Клієнт 3 місяці тому

    Так, це мені дуже допомогло... знову дві різні відповіді.

    • Дерій Владислав Олегович

      Пропуск через кордон здійснює Державна митна служба. В своєму роз'ясненні вона говорить, що для перетину достатньо посвідчення водія та техпаспорта.

      Сервісні центри МВС для додаткового залучення коштів в бюджет пропонують оформити Свідоцтво про реєстрацію автомобіля для виїзду за кордон, хоча згідно повідомлення Держмитслужби воно не потрібне.

      Ви можете відправити запит до Державної митної служби щодо надання переліку документів необхідних для виїзду за кордон на чужому авто

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ганна!

      Сервісний центр МВС зазначає, що для виїзду за кордон на авто, власником якого Ви не є, Вам потрібно оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон.

      В свою чергу Держмитслужба України повідомляє, що "громадянам-резидентам, які перетинають митний кордон України у напрямку виїзду на транспортних засобах особистого користування, та не є їх власниками, не потрібна довіреність на такий транспортний засіб від безпосереднього власника.

      Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

      Отже, пропоную Вам звернутись із запитом до Державної митної служби України і від них дізнатись відповідь щодо переліку документів, за наявності яких Ви зможете перетинути кордон України на авто.

      За посиланням можете ознайомитись з розгорнутим пояснення від Держмитслужби https://customs.gov.ua/informatsiia-dlia-gromadian щодо перетину кордону на чужому авто.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Пані, Ганно!

    Згідно пункту 51 Порядок державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів на підставі заяви власника транспортного засобу особі, яка здійснює поїздку за кордон, видається за її бажанням свідоцтво про реєстрацію на її ім’я.

    Тобто, отримання тимчасового свідоцтва про реєстрацію для перетину кордону це є більше як рекомендація, а не вимога. Та видається воно за бажанням особи яка пертинає кордон.

    В той же час частина третя статті 35 Конвенції про дорожній рух говорить, що жодне положення цієї Конвенції не слід тлумачити як таке, що що обмежує право Договірних сторін або їхніх територіальних підрозділів вимагати підтвердження права водія на володіння транспортним засобом, що перебуває в міжнародному у міжнародному русі транспортним засобом, що не зареєстрований на ім'я особи, яка в ньому перебуває.

    Це означає, що за кордоном правоохоронні органи іноземної країни можуть вимагати документи, на підставі яких Ви користуєтесь чужим авто.

    ВИСНОВОК

    Для виїзду з України тимчасовове свідоцтво про реєстрацію для перетину кордону митникам надавати не потрібно, але його краще оформити щоб до Вас не було зайвих питань зі сторони правоохоронних органів іноземної країни.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України