Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 февраля 2024, вопрос №102417 240₴

Виїзд за кордон інваліду 3 групи у новій редакції закону, отримання відстрочки.

Доброго дня! Являюсь інвалідом 3 групи з дитинства по слуху, термін довічний.
У воєнкоматі під час воєнного стану не з'являвся, дані не оновлював і повісток не отримував.
У військовому квитку вказано що обмежено придатний у військовий час.
Раніше кілька разів перетинав кордон пред'являючи тільки паспорт і пенсійне посвідчення.
Чи втрачаю я за новою редакцією закону право виїзду за кордон?
Якщо я правильно зрозумів, то портібно отримати військово обліковий документ додатково до посвідчення.
Що якщо ВЛК визнає придатним до служби?
(у мене 4 ступінь втрати слуху, фактично глибока глухота, ношу слухові апарати. Будь який адекватний лікар-сурдолог підтвердить діагноз, але сумніваюсь що в ВЛК хтось проведе нормальну діагностику. Крім того нормально розмовляю і можу відповідати на питання, десь читати по губам, тобто не є глухонімим)

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Новий законопроект жодних змін до Вашої ситуації не вносить. Особи з інвалідністю і далі матимуть право на оформлення відстрочки.

    Згодний з Вами, що військово-обліковий документ потрібно оформити. Крім того, на вулицях Ви відчуватимете себе значно безпечніше. Дійсно цим питання варто займатися.

    Базовим елементом для всієї цієї історії буде заява про оформлення відстрочки, у якій Ви маєте вказати про Ваше бажання скористатися правом на відстрочку, яке надано Вам статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". До заяви додайте копії паспорту, РНОКПП та документів про інвалідність.

    Моя Вам порада - сформуйте пакет документів разом із заявою про оформлення відстрочки та направте це до ТЦК поштовим зв'язком. Лише після цього йдіть до ТЦК.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки про відстрочку з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Так як Ви являєтесь особою з інвалідністю - Ви маєте право на відстрочку. Тому незалежно від рішення ВЛК Ви не підлягаєте мобілізації.

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

    Щоб оформити відстрочку Вам необхідно надати до ТЦК:
    • заяву про відстрочку
    • документ про інвалідність.

    Так як Ви являєтесь військовозобов'язаним Вас можуть напрвити на ВЛК. Проте, якщо Ви подасте документи для оформлення відстрочки - призвати Вас не зможуть.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр має залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Маючи на руках закордонний паспорт, посвідчення про інвалідність, документ про відстрочку - Ви зможете без проблем перетнути кордон.

    Якщо будете перетинати кордон без оформленої відстрочки - залишається лише надіятись на адекватність працівників прикордонної служби.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Тарасе!

    Відповідно до чинного законодавтства Ви маєте право на перетин кордону, оскільки є інвалідом та не підлягаєте мобілізації.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Як бачите, законом не передбачено пред'явлення ВОД при перетині кордону. Проте, з кінця минулого року прикордонники вимагають у військовозобов'язаних пред'явлення військово-облікового документу та довідки з ТЦК про оформлення відстрочки від мобілізації.

    У новому законопроекті 10449 Ваша підстава для відстрочки залишається у незмінному вигляді. Як Вам відомо законопроект вже пройшов перше читання, а на наступному тижні, скорше за все, очікується друге. Цей законопроект також передбачає надання вже офіційного дозволу ДПСУ перевіряти ВОД при перетині кордону.

    Тому, так чи інакше, Ви зможете зіштовхнутись з проблемою перетину кордону без військово-облікового документу і довідки про оформлення відстрочки.

    Якщо так станеться, існує певний алгоритм дій, яким можна скористатися в таких випадках:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Одразу попереджаю Вас, що шлях оскарження відмови ДПСУ швидким не буде.

    Якщо ж Ви вирішити йти до ТЦК, то Вам потрібно заздалегідь підготувати заяву про оформлення відстрочки та додати до неї нотаріально завірену копію документа, що підтверджує Вашу інвалідність.

    Заяву необхідно подати до ТЦК у двох примірниках на одному з котрих працівник військомату повинен проставити дату та підпис. Це буде означати, що Вашу заяву зареєстровано. Також звертаю Вашу увагу на те, що заяву на відстрочку потрібно подати до проходження ВЛК, аби у подальшому в Вас не виникнуло проблем з ТЦК. Якщо ТЦК відмовиться реєструвати заяву направляйте пакет документів Укрпоштою, замовним листом з описом вкладення. Після отримання зворотнього повідомлення про вручення - можете йти до ТЦК.

    Після того, Вас однозначно направлять на проходження ВЛК. Раджу Вам мати при собі у даному випадку всі наявні медичні документи щодо Вашої хвороби.

    Проте Вам не потрібно хвилюватись з цього приводу, оскільки Ви маєте право на відстрочку, як інвалід ІІІ групи незалежно від ступеня Вашої придатності до проходження військової служби. Крім цього, хочу зазначити, що ВЛК не зможе визнати Вас придатним з четвертою стадією втрати слуха.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    25%

    Доброго ранку, шановний Тарас! Перш за все маю відзначити, що Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (№ 10449 від 30.01.2024) https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604 жодним чином не торкається порядку виїзду за межі України, окрім того, що на рівні Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» (у статті 3 та 6 Закону) планується легалізувати право Кабінету Міністрів України обмежувати виїзд громадян під час воєнного стану. Наразі даний закон такого обмеження та права КМУ на обмеження виїзду не існує. Саме тому дуже багато моїх колег публічно стверджували і стверджують, що Кабінет Міністрів України фактично незаконно і неконституційно обмежив виїзд з України, що є узурпацією влади під приводом воєнного стану.

    Вносячи подібні пропозиції щодо змін до законодавства, тим самим фактично Кабмін визнає, що наразі 2 роки обмежує права громадян незаконно та з порушенням Конституції, адже таке обмеження мало бути введене виключно конституційним актом - Указом Президента України про введення воєнного стану, з чітким переліком прав які обмежуються та у який спосіб (в тому числі до якої дати). Цей Указ затверджується Верхоною Радою України та фактично мав би виконувати функцію квазі-закону на період воєнного стану. Цього не зроблено, але з правом людини на кордоні зі зброєю особливо не посперечаєшся, хоча прикордонники фактично виконують злочинні накази свого керівництва. Переконана, що в подальшому - це ще стане предметом розслідування та притягнення винних до відповідальності.

    Враховуючи політику державної влади, я Вам наразі не можу об'єктивно сказати яким чином вчинить влада у питанні перетинання державного кордону України.

    У зв'язку з прийняттям проекту закону № 10449 взагалі може бути на час до прийняття змін до Постанови Уряду про порядок перетинання державного кордону - заборонено виїзд будь-кому, або питання буде вирішуватися негласними вказівками прикордонникам, або на рівні корупції.

    Маю сумніви, що обмеживши право особи на відстрочку, такій особі залишать право на виїзд за межі України.

    Проте, пан Давід Арахамія як голова фракції "Слуг Народу" у Верховній Раді України пообіцяв, що інвалідів будь-яких груп чіпати не будуть. Чи дотримається обіцяного ця людина, яка не несе жодної політичної чи юридичної відповідальності за свої слова, я не знаю.

    Щиро рекомендую Вам якщо і їхати за межі України, то вже зараз, а не чекаючи прийняття змін чи з моря погоди.

    Єдине що почали вимагати на кордоні у зв'язку з воєнним станом - це військовий квиток, тобто підтвердження того, що Ви стоїте на військовому обліку (у квитку є відповідна відмітка - ПРИЙНЯТО на військовий облік).

    Якщо Вас не розшукують за базою МВС "АРМОР" та до Вас немає жодних питань збоку ТЦК - то Вас мають випустити.

    І ще. У разі прийняття нового закону - Ви як і інші обмежено придатні протягом 9 місяців з дня набрання чинності законом будете зобов'язані пройти повторну ВЛК на якій Вас можуть визнати придатним або й обмежено придатним - мобілізувати.

    Кожен військовозобов'язаний в цей же час буде повинен оновити свої дані в Електронному кабінеті військовозобов'язаного протягом 6 місяців з дня набрання чинності законом. От тоді без оновлення данних в ТЦК Вас дійсно можуть цілком законно не випустити, стверджуючи, що Ви не виконали встановлений законом обов'язок,а Ваша обмежена придатність - вже не дійсна зі спливом 9-місячного терміну.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня вам нічого не загрожує, нова редакція закону ні як не вплине на вашу можливість перетинати кордон та отримати відстрочку від мобілізації.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонний паспорт,

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Для перетину військовий документ мати не потрібно.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Довідка МСЕК + акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Вам нічого хвилюватися, ви і на далі зможете перетинати кордон України.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС!

    Пане ТАРАСЕ, якщо є така можливість - виїздіть зараз! Яким буде прийнято новий закон про мобілізацію ніхто Вам зараз не скаже, бо навіть його розробники цього не знають і переконаний, що все буде підлаштовуватися під реальну картину на фронті. Тобто, якщо фронт на Донбасі посиплеться, то служити підуть (поженуть) усі (х). При цьому невиділення фінансової допомоги США для України - є фактором, що не зменшує, а навпаки збільшує ризики, бо ж кадрові контрактники та іноземні фахівці товар дороговартісний, а мобілізовані громадяни - може бути і безкоштовним. Або ж завтра казначейству дадуть команду надрукувати кілька трильйонів гривень для виконання зобов"язань перед сім"ями загиблих, пенсіонерами, працюючими бюджетниками і гривня з легкістю може стати і 50, і 70, і 100 і 200 гривень за 1 $.

    Тож не чекайте поблажливих змін та не слухайте обіцянки - казочки від політиків. Якщо є змога виїхати - виїздіть.

    У першому читанні була прийнята редакція законопроекту за якою не підлягають мобілізації та отримують відстрочку:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Але ж у нас ні Уряд, ні міністерства, ні законодавці з орфографією української мови не товаришують, тому яким чином будуть тлумачити таку норму в ТЦК - ніхто Вам не скаже.

    Її наприклад цілком можна тлумачити як таку, що вказує на наявність у визнаних особами з інвалідністю відстрочки на 6-12 місяців з подальшим проходженням ВЛК. От і виглядає це речення як класичне "Мобілізувати не можна не мобілізувати". А кому кожен хай поставе там, де йому подобається.

    Крім того,

    ВІдповідно до пропонованих змін до законодавства (законопроект № 10449) пропонується надати повноваження по встановленню Порядку перетинання кордону громадянами України - до компетенції Уряду.

    Зокрема, внести зміни до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України":

    Стаття 3. Порядок перетинання громадянами України державного кордону України

    Перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред'явлення одного з документів, зазначених у статті 2 цього Закону та Правилах перетинання державного кордону України громадянами України, встановлених Кабінетом Міністрів України відповідно до цього Закону та інших законів України.

    У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку, зобов’язані додатково пред’явити військово-обліковий документ з відміткою про взяття на військовий облік або виключення з військового обліку. Ця норма не поширюється на працівників системи органів дипломатичної служби, членів їх сімей.

    Стаття 6. Підстави для тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України

    Право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли:

    11) в Україні або в окремих її місцевостях введено воєнний стан.

    Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадку, передбаченому пунктом 11 частини першої цієї статті, може встановлюватися рішенням Кабінету Міністрів України або військовим командуванням відповідно до указу Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затвердженого Верховною Радою України.

    Повірте моєму досвіду та підходам до попередніх редакцій законодавства про мобілізацію та правил перетину кордону - ніхто не буде залишати можливість виїхати у разі ухвалення таких змін. Кабінет Міністрів України в той же день видасть відповідну постанову, якою приведе категорії осіб, що можуть виїздити, у відповідність зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Яку б редакцію законопроекту не було прийнято, в будь-якому разі скоріш за все збережуться положення, приховані у РОЗДІЛІ ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, а саме щодо:

    1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім положень частини 4 та 5 статті 6 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” та положень частини шостої статті 1, частини другої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем його опублікування.

    2. Установити що:

    1) під час дії Указу Президента України від 24.02.2022 № 65/2022 “Про загальну мобілізацію” (зі змінами), затвердженого Законом України від 03.03.2022 № 2105-ІХ:

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку із вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України. Під час дії воєнного стану такі громадяни мають право на безперешкодний в’їзд-виїзд з України;

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня опублікування цього Закону уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші військово-облікові дані:

    • у разі перебування на території України – шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг;
    • у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку;
    • незалежно від місця перебування - в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста без прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    2) громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному обстеженнюзметою визначення придатності до військової служби;

    3) громадяни України чоловічої статі віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2024 року встановлено інвалідність ІІ та ІІІ груп (крім тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки внаслідок її ампутації), до кінця 2024 року підлягають переогляду на придатність до військової служби на підставі переліку хвороб, станів та фізичних вад, затвердженого Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період;

    Тож як бачите, планують, що інвалідність - не догма щодо непридатності до "м"ясної мобілізації".

    Тому вчергове повторюсь. Тікайте поки є така можливість. Бо якщо у Вашому ТЦК буде недобір і Ви спробами перетину кордону потрапите у поле зору, або ж зареєструєте відповідний електронний кабінет, чесно вказавши свої персональні дані (які скоро будуть гуляти по всій Європі і зберігатися на невідомих приватних серверах у ЄС) - повістка Вас цілком може знайти, як і включення в незаконну базу розшуку Нацполіції МВС "Армор".

    Для того, щоб військовозобов'язаний чоловік з інвалідністю міг виїхати за кордон, він має мати при собі:

    1. Діючий закордонний паспорт.

    2. Документи, що підтверджують інвалідність. Зокрема, це можуть бути один з таких документів:

    – посвідчення інвалідності із зазначенням групи інвалідності;

    – пенсійне посвідчення із зазначенням групи інвалідності;

    – посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України, в яких зазначено групу та причини інвалідності;

    – довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соцдопомогу. Таку довідку можна отримати в УСЗН за місцем проживання людини з інвалідністю;

    – довідка про отримання державних виплат на дитину. Її мають видати структурний підрозділ з питань соціального захисту. При цьому не має значення, хто є одержувачем допомоги;

    – довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за людиною з інвалідністю;

    – акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

    3. Військово-обліковий документ з відміткою про прийняття на військовий облік та перебування на військовому обліку (штамп "ПРИЙНЯТО НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК", які проставляли і проставляють військкомати та ТЦК у військових квитках та тимчасових посвідченнях замість військових квитків).

    САМЕ ОДИН З ТАКИХ, А НЕ УСІ АБО КІЛЬКА! Тобто якщо у особи є відповідне посвідчення, то ніякі акти встановлення догляду і довідки ЛКК / МСЕК не потрібні!

    !!! Довідка МСЕК (форма № 157-1/о) з 28.10.2022 р. не є належним документом, що дозволяє перетин кордону за версією виконавчої влади України.

    В будь-якому разі, Ви наразі маєте законне право перетину державного кордону як особа з інвалідністю і його обмежити ніхто на законних підставах не може.

    Якщо відмовляють на одному пункті пропуску - це не заважає спробувати виїхати через інший, адже на полі відсутності чіткого правового регулювання - важливе значення має особистісний фактор особи, що здійснює пропуск.

    Звісно, що теоретично можуть відмовити з будь-яких надуманих підстав, чи взагалі без підстав. Ситуація щодо кордону неоднозначна і кожним прикордонним законом тлумачиться по-своєму.. залежно від думки керівника такого прикордонного загону чи навіть наявності негласних вказівок з Києва не випускати навіть дітей 16-17 річних... Нажаль це факт, що підтверджується і судовою практикою. Одні прикордонники випускають людину з одним пакетом документів, він повертається потім до України, пробує виїхати з тими ж документами вже через інший пункт пропуску і його не випускають. В той же час, суди як правило демонструють адекватність сприйняття ситуації та стають на бік людей, чиї права порушують прикордонники.

    Тож у разі відмови, Вам необхідно отримати письмове Рішення про відмову у перетинанні державного кордону України, за формою, затвердженою Наказом МВС України від 05.06.2023 № 457. Це обов'язкова умова. Не видати таке рішення прикордонники не можуть, хоча судячи з практики деяких людей, можуть бути спроби ввести в оману, що таке рішення не видається. У разі відмови надати рішення можна оскаржувати такі дії посадової особи шляхом вимоги проінформувати безпосереднього керівника пункту пропуску. Так само можна фіксувати протиправні дії на диктофон телефона та / або на відео...

    Крім цього, ефективним є дзвінок на гарячу лінію Адміністрації ДПС України - +38(044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків з України та із за кордону) або на багатоканальний номер 1598 (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв"язку або мобільних оператрів зв"язку на території України). Телефони є цілодобовими.

    Також можна звернутися через Телеграм бот служби "Довіра" ДПСУ. https://t.me/DPSUkr

    Ви маєте знати, що Рішення про відмову складається у 2-х екземплярах, а тому варіант, коли вам просто дають сфотографувати оригінал недопустимий. У вас має бути 1 примірник в оригіналі!!!

    Обов’язково потрібно перевірити на правильність усі відомості вказані у Рішенні про відмову. Зокрема Ваші дані, дані пункту пропуску та посадової особи, яка його прийняла. У формулювання підстав відмови бажано не лізти, тому що чим кривіше воно сформульовано прикордонниками, тим краще для Вас і Вашого юриста.

    Часто виникає запитання громадян чи потрібно підписувати Рішення про відому у виїзді за кордон. Це не обов’язково, але якщо Ви отримуєте свій примірник, то підписати треба і в цьому немає нічого страшного. Єдине, що з моменту отримання Рішення почнеться відлік строків на оскарження цього рішення і скаргу можна буде подати протягом 30 днів. З іншого боку, навіть якщо Рішення ви не отримуєте і відповідно не розписуєтесь на місці, то в подальшому, коли Ви отримаєте рішення і захочете подати скаргу, можуть виникнути проблеми із строками.

    Адміністрація ДПСУ скоріше за все займе позицію відносно пропуску вами строку на оскарження. З цим звісно можна боротись, але це додаткова проблема яка потребуватиме багато часу на її вирішення.

    Після отримання Рішення, потрібно невідкладно писати і подавати Скаргу на Рішення про відмову в перетинанні державного кордону України. Скарга подається на ім"я Начальника органу охорони державного кордону. Моя думка така, що скаргу краще писати і подавати за підтримки юриста, тому що тут важливо дуже добре обґрунтувати позицію громадянина, який має намір виїхати за кордон і переконати ДПСУ, що така позиція правильна.

    Хоча, як правило, звісно нікого Ви не переконаєте, бо у них на усе одна позиція - "Вони Боги, вони праві, а всі інші - дурні і гуляти вийшли".

    У випадку незадоволення Скарги начальником, потрібно оскаржувати таке рішення в судовому порядку.

    Завжди раджу йти паралельно і не чекати відповіді з Державної прикорднної служби, а йти до суду. Якщо скаргу задовільнять, це може бути підставою для суду визнати факт примирення сторін. З іншого боку, Ви точно не пропустите строк оскарження, адже дуже часто в адміністративних судах скорочують строк позовної давності після досудового оскарження - з 6 до 1 місяця і потім залишають позовні заяви без розгляду - за пропущеним строком звернення.

    Звісно мною описані крайні випадки, які все ж інколи трапляються. Тож краще бути обізнаним та попередньо готовим, ніж коли протиправна поведінка військовослужбовця АДПСУ застане зненацька.

    Щасти Вам у реалізації задуманого!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    У вас є військовий квиток, де ви як призовник колись отримали статус непридатного в мирний час та обмежено придатного у військовий. Тобто ви є військовозобов'язаним. Якщо вас повістками не викликали, то відповідно нове ВЛК не проходили та дані не оновлювали. За новим законодавством за вами так само збережеться право на відстрочку, яку ви жодного разу не оформляли, а лише мали на неї право.

    Для виїзду за кордон треба ті самі документи - посвідчення про інвалідність достатньо, однак перед новим роком почали вимагати на кордоні (незаконно) військовий квиток з оформленою відстрочкою. Хоча зміни в законодавство в цьому питанні не вносилися. Тому перед виїздом скористайтесь дзвінком на гарячу лінію, щоб дізнатися, що вам треба на даний момент окрім посвідчення про інвалідність надати на кордоні.

    Якщо ви хочете оформити відстрочку в ТЦК належним чином, то вам потрібно написати відповідну заяву та пройти ВЛК. Результат ВЛК на право отримання відстрочки не впливає.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України