Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 19 февраля 2024, вопрос №102448 240₴

Считается ли постановление действительным если в нем не верно указаны паспортные данные

Выписали штраф, админка, не верно записали паспортные данные(кем выдан паспорт). Считается ли такое постановление юридически действительным. Как его обжаловать онлайн, не выходя из дома. Имею ли я право его не оплачивать.И какой порядок действий при этом.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Тетяна!

    На жаль, зазначена Вами помилка в постанові про адмінистративне порушення не є достатньою для визнання постанови незаконною. Отже, якщо Ви вчасно не оскаржили таку постанову, наполегливо рекомендую оплатити штраф, бо пізніше прийдеться заплатити вдвічі більше.

    Втім, оскарження такої постанови є правом будь якої особи проти якої її складено.

    Порядок оскарження постанови наступний:

    Скарга подається в орган (посадовій особі), який виніс постанову по справі про адміністративне правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України. Скарга, що надійшла, протягом трьох діб надсилається разом із справою органу (посадовій особі), правомочному відповідно до цієї статті її розглядати.

    У разі оскарження постанови в суд позовна заява подається до місцевого загального суду, на вибір за місцем реєстрації або проживання позивача або за місцезнаходженням відповідача, який розглядає цей адміністративний позов як адміністративний суд. В адміністративному позові згідно зі ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ) має бути зазначено:

    • повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв’язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти;
    • зазначення ціни позову, обґрунтований розрахунок суми, що стягується, - якщо у позовній заяві містяться вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної оскаржуваним рішенням, діями, бездіяльністю суб’єкта владних повноважень;
    • зміст позову;
    • виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини;
    • відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов’язковий досудовий порядок урегулювання спору;
    • відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;
    • перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;
    • у справах щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності суб’єкта владних повноважень - обґрунтування порушення оскаржуваними рішеннями, діями чи бездіяльністю прав, свобод, інтересів позивача;
    • у справах щодо оскарження нормативно-правових актів - відомості про застосування оскаржуваного нормативно-правового акта до позивача або належність позивача до суб’єктів правовідносин, у яких застосовується або буде застосовано цей акт;
    • власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

    Якщо позовна заява подається представником, то у ній додатково зазначаються відомості стосовно представника. У разі пред’явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

    Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

    У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

    Строки оскарження постанови такі:

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом 10 днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, протягом 10 днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Згідно вимог статті 291 КУпАП постанова адміністративного органу (посадової особи) у справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку оскарження цієї постанови, за винятком постанов про застосування стягнення, передбаченого статтею 26 КУпАП, постанов по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксованого в автоматичному режимі, про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксованого в режимі фотозйомки (відеозапису), а також у випадках накладення штрафу, що стягується на місці вчинення адміністративного правопорушення.

    Постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення, або під час її виконання у випадках, передбачених частиною першою статті 300-1 КуПАП.

    Постанова про позбавлення права керування транспортним засобом набирає чинності з наступного дня після закінчення строку на її оскарження, визначеного цим Кодексом, а у випадку такого оскарження - з дня набрання законної сили рішенням за результатами такого оскарження, яке винесено за наслідками розгляду справи по суті.

    Скарга на постанову по справі про адміністративне правопорушення розглядається правомочними органами (посадовими особами) в 10 строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законами України.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_оскарження_постанови_про_адміністративне_правопорушення

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    34.2%

    Доброго дня!

    Підставами для скасування поста­нови є:

    • неповне встановлення необхідних для вирішення справи обставин,
    • недоказаність встановлених обставин,
    • невідповідність висновків обставинам справи,
    • порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права,
    • справа була розглянута неправомочним органом (посадовою особою).

    Якщо, крім помилки про інформацію яким органом виданий паспорт - вся інша інформація є вірною - оскаржити постанову буде складно.

    Постанову у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено протягом 10 днів. Цей строк починає обчислюватися з моменту винесення постанови.

    Якщо постанову про накладення адміністративного стягнення було винесено працівниками поліції її можна оскаржити вищестоящій посадовій особі або в район­ний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодек­сом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими КпАП.

    Онлайн можливо оскаржити через систему "Електронний суд". Відповідно до абзацу 1 частини 1 статті 25 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка має намір звернутись до суду із позовом про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, має право самостійно обрати суд, до якого вона бажає звернутись, або суд за зареєстрованим місцем проживання (перебування, знаходження) позивача, або суд за місцезнаходженням відповідача.

    При подачі заяви Вам потрібно буде сплатити судовий збір (винток - якщо Ви звільнені від його сплати згідно законодавства). Велика Палата Верховного Суду України у постанові від 18 березня 2020 року, справа № 543/775/17 встановила однаковий підхід у визначенні розміру судового збору, який підлягає застосуванню у справах щодо накладення адміністративного стягнення та справляння судового збору, він складає за подання позовної заяви 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (605,60 грн. у 2024 році).

    Отже, щоб оскаржити постанову про притягнення Вас до адміністративної відповідальності потрібно подати позов про скасування постанови до суду та сплатити судовий збір. У випадку виграшу справи судовий збір Вам повернуть, а штраф сплачувати не потрібно. Оскаржити постанову онлайн можете через систему "Електронний суд".

    Якщо постанову оскаржувати не будете та при цьому не сплатите штраф - виконавча служба може у примусовому порядку стягнути з Вас кошти. На сплату штрафу дається 15 днів. У порядку примусового виконання постанови з правопорушника стягується:

    • подвійний розмір штрафу;
    • витрати на облік зазначених правопорушень.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Це адмін постанова про порушення правил дорожнього руху? Вцілому оскаржити адмін постанову можна до суду протягом 10 днів з моменту прийняття постанови. Про що писати та на що звертати увагу суду можна сказати лише після ознайомлення з постановою, доказами порушення. Все дуже індивідуально.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    На жаль, але така помилка не може скасовувати факт адміністративного правопорушення, на думку суб'єктів, які її винесли. Наскільки я розумію, мова йде про порушення ПДР. Тому у Вас є такі опції:

    1. Сплатити штраф.

    2. Оскаржувати штраф протягом 10 днів з моменту прийняття, а фактично з моменту отримання, в судовому порядку.

    Якщо Ви не збираєтеся оплачувати, то хоча б спробуйте його оскаржити. Просто не сплачувати не варіант, оскільки штраф потім буде стягнутий в примусовому порядку. Не виходячи із будинку це можливо зробити, але перед тим варто заключити договір з адвокатом. Або можете все робити самі, але потрібно хоча б пройти до відділення пошти для відправки позову.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України