Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 19 февраля 2024, вопрос №102461

постійний догляд і просто догляд

шановні юристи скажіть будьласка що означає постійний догляд і як він оформляється який документк є підтвердженням постійного догляду за інвалідом 2 групи чи може офіційно працювати той хто здійснює постійний догляд і що таке просто догляд за інвалідом який документ підтверджує догляд за інвалідом і чи може працювати той що здійснює просто догляд дякую вам ..

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслане!

    Спочатку інвалід ІІ групи повинен пройти ЛКК та отриматиди довідку форми 080-4 (080-2) про потребу у постійному догляді на непрофесійній основі.

    Довідка 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

    Довідка № 080-2/о «Висновок про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, внаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі».

    Далі, особі, яка буде здійснювати догляд, необхідно оформити компенсацію за догляд на непрофесійній основі. Для того потрібно звернутись до територіального управління соцзахисту.

    Просто догляд Вам не надасть підставу для відстрочки. Потрібен саме постійний догляд.

    Докладніше можете ознайомитись за посиланням

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Компенсація_особам,_які_постійно_надають_соціальні_послуги_громадянам_похилого_віку,_особам_з_інвалідністю

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • руслана Клиент 2 месяца назад

      скажіть будьласка якщо той що здійснює догляд офіційно працює тоді який документ підтвердить що він здійснює постійний догляд чи він повинен не працювати при здійсненні постійного догляду дякую за відпрвідь

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо Ви офіційно працюєте, то навряд чи зможете отримати компенсацію. Плюс рахуються також дохід інших членів сім'ї.

        Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

        Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16 червня 2020 р. № 419.

        Якщо не зможете оформити компенсацію, то тоді це може бути акт встановлення факту догляду.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Постійний догляд отримується в закладах соціального захисту.

    ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД - ЦЕ СОЦІАЛЬНА ПОСЛУГА.

    Соціальні послуги – дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають. Особі/сім’ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. Порядок організації надання соціальних послуг затверджується Кабінетом Міністрів України (Закон України "Про соціальні послуги" (далі - Закон).

    Хто може бути надавачем соціальних послуг:

    Надавав соціальних послуг - юридичні та фізичні особи, фізичні особи - підприємці, включені до розділу "Надавачі соціальних послуг" Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг.

    Фізичні особи,які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, можуть надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг отримувачам соціальних послуг з числа членів своєї сім’ї, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права і обов’язки та є:

    1. особами з інвалідністю I групи;
    2. дітьми з інвалідністю;
    3. громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
    4. невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
    5. дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги. Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг затверджено

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України