Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 20 февраля 2024, вопрос №102502 250₴

Чи можна переїжджати в іншу країну при тимчасовому захисті в країні ЄС?

Доброго дня, маю декілька запитаннь.Приїхав в Польшу за 2 тижні до війни по біометрії
1. Чи діє на мене тимчасовий захист, оскільки я прибув до 24го числа по біометрії?
2. Чи можу я подорожувати по країнах ЄС під час тимчасового захисту?
3. Чи можу я переїхати в іншу країну жити та перенести тимчасовий захист в іншу країну?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    17.2%

    Доброго дня, Ігоре!

    Так, це можливо.

    За загальним правилом, тимчасовий захист, отриманий у країні ЄС, надає право на виїзд за межі країни до 90 днів протягом 180 днів. Продовжити термін перебування за межами країни можна в індивідуальному порядку в міграційних центрах.

    У випадках, коли Ви отримуєте соціальну допомогу або перебуваєте на обліку в Центрі зайнятості, Ви зобов’язані повідомити органи про від’їзд і з’ясувати умови повернення та термін відсутності в країні. Якщо Ви відсутні протягом тривалого часу без попередження, Ваш статус тимчасового захисту в деяких країнах може бути анульовано та покладено обов’язок повернути виплачену соціальну допомогу.

    В той самий час згідно з директивою Європейської комісії Ви маєте право переїхати з однієї держави ЄС до іншої. Проте, у цьому випадку дозвіл на проживання та Ваші права в першій країні анулюються. Нова країна повинна надати Вам тимчасовий захист та новий дозвіл на проживання.

    Перед виїздом Вам необхідно повідомити компетентні органи держави, яку плануєте залишити, про свій від'їзд. Процедура різна та залежить від кожної окремої країни. Такожрекомендую Вам отримати якийсь документ, який підтвердить, що Ви більше не маєте тимчасовий захист в першій країні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.2%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, маю декілька запитаннь.Приїхав в Польшу за 2 тижні до війни по біометрії1. Чи діє на мене тимчасовий захист, оскільки я прибув до 24го числа по біометрії?

    Скоріше за все, що ні, оскільки тимчасовий захист оформлюється шляхом вчинення певних дій (заповнення заяви, подача документів тощо). Якщо Ви цим не займалися, автоматично статус тимчасового захисту не надається.

    Право на отримання тимчасового захисту мають

    (1) громадяни України та члени їх сімей, переміщені 24.02.2022 та пізніше;

    (2) особи без громадянства, громадяни третіх країн, які мали в Україні статус біженця, або еквівалентний захист та члени їх сімей, переміщені 24.02.2022 та пізніше;

    (3) громадяни третіх країн, які на законних підставах проживали в Україні до 24.02.2022, зокрема на підставі чинного дозволу на постійне проживання, та наразі не можуть повернутись до країни свого громадянства (наприклад, білоруси).

    Тепер питання до того, на якій підставі Ви проживаєте за кордоном? Можливо у Вас оформлена робоча віза чи щось подібне.

    2. Чи можу я подорожувати по країнах ЄС під час тимчасового захисту?

    Так, можете. Головне не покидати країну на певний строк. Що стосується Польщі, то у випадку, коли українці залишають Польщу на понад 30 днів, статус PESEL UKR автоматично анулюється. Поновити цей статус можна довівши, що причиною повернення стали бойові дії.

    3. Чи можу я переїхати в іншу країну жити та перенести тимчасовий захист в іншу країну?

    Наскільки я зрозумів, Ви тимчасовий захист взагалі не оформлювали. Але якщо прийняти за аксіому те, що Ви маєте такий статус, Вам потрібно його припиняти в Польщі та їхати оформлювати в іншій країні. Якщо Ви цього не зробите, через 30 днів з моменту залишення Польщі такий статус буде анульовано та Ви знову можете його оформлювати на території іншої країни.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, якщо ви плануєте виїхати за кордон країни яка надала вам тимчасовий захист більше ніж на 30 днів ви повинні їх про це повідомити. Ви потім будете мати право оформити тимчасовий захист у іншій країні.

    Якщо ви не мали посвідку на постійне місце проживання, не має значення коли ви прибули до Європи.

    Дерій Владислав Олегович
    17.2%

    Доброго дня!

    1. Чи діє на мене тимчасовий захист, оскільки я прибув до 24го числа по біометрії?

    Якщо Ви прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року на підставі безвізового режиму Ваш термін перебування на території РП закінчується 4.03.2024.

    Якщо Ви не подавали документи для оформлення тимчасового захисту (не маєте UKR PESEL) та зацікавлені залишитися в Польщі - Вам до 4.03.2024 року необхідно подати заяву щодо отримання дозволу на тимчасове проживання в Польщі

    Якщо Ви взагалі ніяких документів Ви не подавали - на даний час на Вас не діє тимчасовий захист.

    2. Чи можу я подорожувати по країнах ЄС під час тимчасового захисту?

    Якби у Вас був тимчасовий захист - то, щоб його не втратити Вам дозволено перебувати за межами Польщі до 30 днів.

    3. Чи можу я переїхати в іншу країну жити та перенести тимчасовий захист в іншу країну?

    Якщо Ви не отримали UKR PESEL - у Вас немає тимчасового захисту, тому можете отримати його в іншій країні.

    Якщо у Вас є тимчасовий захист, то офіційно оформити його можна лише після припинення (втрати) ТЗ у Польщі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    22.4%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОР!

    В більшості країн ЄС можна бути відсутнім не більше 30 днів. Після цьго міграційні органи мають право анулювати дозвіл на тимчасове проживання. Такі правила наприклад в Німеччині та Польші. При цьому перебувати в інших країнах шенгену можна за правилами як з безвізом, тобто 90/180.

    Про це трохи детальніше.

    Одні країни ЄС видають особам з тимчасовим захистом дозвіл на тимчасове проживання (Німеччина, Польша), інші візу, строк дії якої продовжується автоматично (наприклад Чехія).

    Правило теоретично не розповсюджується на країни Шенгенської зони, адже прикордонного контролю всередині ЄС старої формації немає, але при перевірці документів співробітники поліції та міграційної служби можуть встановити, що Ви порушили строки перебування в іншій країні ЄС, маючи тимчасовий захист наприклад в Польші.

    У Чехії ситуація дещо інша, бо там не оформлюють дозвіл на тимчасове проживання, а вклеюють візу у паспорт.

    Особи з тимчасовим захистом можуть виїжджати за межі Чехії (як у Шенгенську зону, так і за її межами) на 90/180 днів, як безвіз.

    Проте, яким чином Чехія контролює виїзди по Шенгенській зоні - невідомо. Скоріш за все - на словах.

    Отже, в середині ЄС можете спокійно переїздити, адже захист надається саме на базі директиви ЄС, а не внутрішніх законів країн перебування щодо біженців та мігрантів.

    Якщо ж Ви надумаєте виїздити за межі Шенгенської зони, то діє правило 30 днів. І ще пам"ятайте, Великобританія не член Шенгенської зони і на неї правила не розповсюджуються.

    Тепер про все трохи детальніше за роз"ясненням Єврокомісії.

    Громадяни України, у котрих є біометричний паспорт, мають право як безвізові мандрівники після в'їзду на територію ЄС вільно пересуватися в його межах протягом 90 днів. Виходячи із цього, Ви можете обрати країну ЄС, в якій хочете скористатися правами, пов'язаними з тимчасовим захистом, і приєднатися до своєї сім'ї та друзів у тій країні ЄС, де вони перебувають.

    Якщо Ви маєте право на тимчасовий захист, але маєте не біометричний паспорт, державні органи на кордоні країни першого в'їзду в ЄС повинні видати короткострокову візу терміном на 15 днів для в'їзду в Шенгенську зону. Це дозволить подорожувати до країни призначення в межах ЄС, щоб скористатися правами, пов'язаними з тимчасовим захистом.

    Якщо Ви маєте право на тимчасовий захист, але не маєте документа для виїзду за кордон, тоді державні органи на кордоні країни першого в'їзду до ЄС вирішуватимуть, чи дозволити Вам продовжити подорож, наприклад, видавши, якщо це необхідно, проїзний документ та візу або скориставшись трансферними формулярами згідно із законодавством про тимчасовий захист.

    Якщо Ви вперше перетнули кордон ЄС через країну, яка не входить до зони ЄС без внутрішнього прикордонного контролю (Румунія, Болгарія, Кіпр та Ірландія), Ваші документи, як правило, знову перевірять у пункті пропуску наступної країни Шенгенської угоди. Також подивіться, будь ласка, пояснення про реєстрацію дітей без супроводу або дітей, відокремлених від родини.

    Після того, як Ви в’їдете в країну, що входить до Шенгенської зони, Ви, як правило, можете переїхати без прикордонного контролю до інших країн, котрі входять до Шенгенської зони. Проте, Ви можете це робити не довше 90 днів протягом 180-денного періоду.

    Зауважте, що Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн не є країнами ЄС, але вони є країнами-учасницями Шенгенської угоди. Ви можете подорожувати до цих країн після в’їзду до Шенгенської зони, але Ваші права, пов’язані з міжнародним або тимчасовим захистом, можуть відрізнятися від прав, гарантованих Вам у країнах ЄС.

    Хоча Данія є членом ЄС і країною Шенгенської угоди, вона не бере участі в схемі тимчасового захисту й не застосовує правила ЄС щодо надання притулку. Тому Ваші права, пов’язані з міжнародним або тимчасовим захистом у Данії, можуть відрізнятися від прав, які Ви маєте в інших країнах ЄС.

    Згідно з правовими нормами ЄС, Ви повинні отримати дозвіл на проживання й можете використовувати його для поїздки в інші країни Шенгенської угоди на термін до 90 днів у межах 180-денного періоду. З тим же дозволом Ви можете залишити ЄС, щоб переїхати в іншу третю країну, наприклад, в Україну, і знову в'їхати до ЄС.

    Якщо Ви ще не отримали дозволу на проживання, то можете отримати національні документи або дозволи. Це залежить від країни ЄС. Деякі документи або дозволи, зазначені в Додатку 22 до Шенгенського довідник, дозволяють Вам подорожувати так, як Ви подорожували б, маючи дозвіл на проживання. Утім, це стосується не всіх національних документів або документів, виданих країнами Шенгенської угоди. Зверніться, будь ласка, до державних органів країни, де Ви зареєстровані для тимчасового захисту, аби дізнайтесь, чи документи, які Ви отримуєте, дозволяють Вам подорожувати.

    Якщо це не так, але Вам потрібно поїхати в Україну й повернутися, то для Вас, коли Ви повернетеся до ЄС, єдиним прийнятним рішенням буде в'їхати безпосередньо (суходільним, повітряним або морським шляхом) до країни ЄС, де Ви зареєстровані для тимчасового захисту.

    Якщо Вам потрібно відвідати іншу країну Шенгенської угоди, Ви можете перебувати в ній не довше 90 днів протягом 180-денного періоду з Вашим дозволом на проживання або національним документом/документом, який наведено в Додатку 22 (отже який має таку ж силу, що й дозвіл на проживання). Якщо у Вас немає такого документа, Вам наразі рекомендується не подорожувати до інших країн Шенгенської угоди, оскільки Ваше перебування там може вважатися незаконним.

    !!! Дозвіл на проживання, виданий Румунією, Болгарією, Кіпром та Ірландією, не діє всюди в Шенгенській зоні й не дає Вам права на в'їзд до інших країн Шенгенської зони. Дозволи на проживання, видані державами, які перебувають у Шенгенській зоні без внутрішнього прикордонного контролю, усе ж визнаються Румунією, Болгарією та Кіпром і дають право на поїздки в ці країни.

    Поліцейські та інші адміністративні перевірки завжди можливі, в тому числі на території та на внутрішніх кордонах, із міркувань безпеки та міграційної політики. Важливо співпрацювати з поліцією або прикордонниками й надавати необхідні документи та інформацію. За певних обставин Вас можуть попросити залишатися в розпорядженні органів влади під час цих перевірок у призначених установах.

    Починаючи з 27 липня 2022 року новими тимчасовими правилами ЄС встановлено, що особи, які рятуються від війни в Україні, можуть продовжувати користуватися українським посвідченням водія без необхідності замінювати їх на посвідчення водія ЄС або складати новий іспит з водіння. Новий Регламент запроваджує особливі правила щодо прострочених, втрачених і викрадених українських посвідчень водія, аби зменшити адміністративний тягар для осіб, які проживають у ЄС за режимом тимчасового захисту. Цифрові посвідчення водія, видані Україною (DIIA), після того, як в Україні будуть запроваджені й стануть доступними інструменти перевірки, також можуть бути визнані. Дізнайтеся більше про ці правила.

    https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/informa...

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    1. Якщо ви прибули до Польщі за два тижні до виникнення конфлікту, вам слід звернутися до міграційних органів для отримання конкретної інформації про ваш статус та права на тимчасовий захист.

    2. Під час перебування в статусі тимчасового захисту в Польщі, вам слід уточнити у міграційних органах чи у вашому статусі є обмеження на подорожі по країнах ЄС.

    3. Щодо переїзду в іншу країну та перенесення тимчасового захисту, вам також слід звернутися до компетентних органів для отримання необхідної інформації та консультацій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України