Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 20 февраля 2024, вопрос №102505 1300₴

Отримання "Кадастрового номеру"

Доброго вечора.

Є дім на 2 господаря, але один із них захотів оформити "Кадастровий номер", і є декілька питань з приводу цього.

1.Чи потрібно одночасно оформлювати "Кадастровий номер" для обох господарів? Якщо так, то буде виданий один кадастровий номер на двох господарів?
2.Є договір (2000року), де зазначенно розмір ділянок, і т.д
3. Які є ризики, при оформлюванні "Кадастровий номер", чи може інший власник оформити на себе більшу земельну ділянку, ніж було оформлення до цього.
4. Якщо бажано оформити "Кадастр", чи можу піти я (онук), замість своеї бабусі, яка є господаркою (я не опікун, та не маю нотаріальної довіреності).

Ответы юристов (13)

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Кадастровий номер оформлюється на земельну ділянку, що пов"язана як цілісний майновий комплекс з об"єктом нерухомості або на незабудовану земельну ділянку!

    Якщо Ви співвласники будинку і у Вас відповідно є право на таку саму співвласність (користування, якщо земля не приватизувалася) на земельну ділянку під будинком (присадибну ділянку), то кадастровий номер оформлюється ОДИН на земельну ділянку, а не на кожного з власників. КАДАСТРОВИЙ НОМЕР це фактично ідентифікаційний номер земельної ділянки, як адреса для будинку чи РНОКПП людини.

    Якщо будинок поділений на дві частини, які є самостійними об"єктами власності зі своїми присвоєними адресами, то і земля мала бути поділена. Якщо будинок поділений, а земля - ні, то здійснюється виготовлення проектної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки і утворюються нові. Тоді дійсно буде 2 кадастрові номери. Але для цього і будинок має бути поділений, а не знаходитись у спільній частковій власності.

    Якщо ж все-таки земля одна і не поділена внатурі як і будинок, то інженером-землпвпорядником здійснюється розброка документації із землеустрою по визначенню (відновленню меж) землі внатурі під час якої їй присвоюється кадастровий номер. Це треба робити навіть тоді, коли на руках є Державні акти про право власності на землю, які видавалися певні роки з 1992 року без присвоєння кадастрового номеру.

    Як видно із наданого Вами нотаріального ДОГОВОРУ про визначення порядку користування будинком та землею, це саме ситуація, коли БУДИНОК - ОДИН, і ЗЕМЛЯ - ОДНА, не поділена і не виділена внатурі у особисту власність кожному. Тому кадастровий номер буде один.

    В принципі співвласник має право оформити документи САМ. При цьому Ви будете вказані як співвласник, адже документи на половину землі не оформлюються. а на усю.

    На підставі документації з землеустрою інженер-землевпорядник здійснює реєстрацію землі за її власниками у Державному земельному кадастрі, що є підставою для отримання Витягу з державного реєстру прав на нерухоме майно.

    Саме державна реєстрація є свідченням набуття права власності / права користування на землю, а не наявність нотаріальних правоустановлюючих документів та державних актів щодо права власності на землю / будинок.

    Після виконання таких дій людина може продавати свою частину власності із землею. Без кадастрового номеру це зробити неможливо, адже нотаріуси відмовляють у таких діях.

    При цьому зауважте, що Ви як співвласник маєте право пріоритетного викупу у разі її продажу іншим співвласником, тобто перш ніж продавати - мають запропонувати купити частку Вам. Якщо Ви відмовитесь - тоді вже іншим бажаючим.

    Наостанок, без довіреності від власника - Ви не маєте права представляти її інтереси перед будь-якими державними и органами чи перед інженером-землевпорядником.

    Ризиків практично не існує. Звісно не враховуючи теоретично існуючої можливості, що власник 1/2 частини підробить документи на право власності. Але в такому разі йому загрожує кримінальна відповідальність за підробку документів та привласнення майна і земля йому дуже багато років не знадобиться, тому маю сумніви, що він це зробить. Тим більше як правило інженери-землевпорядники перевіряють копії - за оригіналами документів. Тому - це лише теоретична можливість, яка малоймовірна на практиці.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    1.Чи потрібно одночасно оформлювати "Кадастровий номер" для обох господарів? Якщо так, то буде виданий один кадастровий номер на двох господарів?

    Я би порадив Вам одразу вирішувати питання про виділення ваших з співвласником часток земельної ділянки в натурі та отриманні різних кадастрових номерів. Одразу чи трошки пізніше можна буде і оформити індівідуальні адреси. Робити це окремо і потім обійдеться Вам значно дорожче.

    Згідно з роз'ясненнями Міністерства юстиції України присвоєння кадастрового номера — обов'язкова складова процесу приватизації, оформлення прав власності, врегулювання договірних відносин, що здійснюється шляхом державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

    Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї кадастровий номер не змінюється.

    У разі поділу чи об'єднання земельній ділянці/земельним ділянкам присвоюється нові кадастрові номери.

    Відповідно до статті 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Тому отримання кадастрового номера земельної ділянки, яка вже належить особі на підставі державного акту про право власності на землю, але в якому відсутній кадастровий номер — є необхідною умовою для реєстрації самого права власності на земельну ділянку.

    Для присвоєння кадастрового номера необхідно звернутися в Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) і передати на розгляд пакет документів:

    заяву (у паперовій або електронній формі) про державну реєстрацію земельної ділянки встановленої форми;

    • оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;
    • документація із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки у формі електронного документа.

    Документи надаються заявником особисто, уповноваженою ним особою або надсилається поштою цінним листом з описом вкладення та повідомленням про вручення, а в разі подання заяви в електронній формі — надсилається засобами телекомунікаційного зв’язку.

    Згідно зі статтею 1 Закону «Про Державний земельний кадастр», кожна земельна ділянка під час реєстрації отримує унікальний код - кадастровий номер. Це індивідуальний набір цифр і знаків, який зберігається за ділянкою протягом всього часу її існування.

    Найчастіше номер змінюється у таких випадках:

    - коли землю розділяють на декілька частин. Тоді кожна новоутворена ділянка отримує власний кадастровий номер, адже її початкові межі змінено;

    - коли ділянки об'єднують в одну. Принцип зміни меж такий самий, а значить нова територія отримує один новий кадастровий номер.

    В обох випадках власник (або власники) повинні отримувати містобудівні умови та обмеження на будівництво, навіть якщо воно вже розпочато. І цілком можливо, що наявні споруди суперечитимуть виданій документації. У такому разі отримувач МУО зобов'язаний змінити параметри своєї забудови.

    Отже офомлювати кадастрові номери краще одразу на обох власників одночасно з росподілом наявної ділянки.

    2.Є договір (2000року), де зазначенно розмір ділянок, і т.д3. Які є ризики, при оформлюванні "Кадастровий номер", чи може інший власник оформити на себе більшу земельну ділянку, ніж було оформлення до цього.

    Ризики при оформленні кадастрового номеру виключаються оскількі:

    1. У Вас із співвласником вже є угода, в якій визначити розмірі часток ділянки.

    2. Присвоєння кадстрових номерів відбуватиметься за участі землевпорядної організації, яка має в штаті сертифікованого інженера-землевпорядника. Знайти відповідну організацію можна на сайті Держгеокадастру або безпосередньо в територіальному органі Держгеокадастру.

    3. Вам із співвласником прийдеться робити замовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка є основою для отримання будь якого кадастрового номера. Саме на підставі даної документації відбувається державна реєстрація земельної ділянки (постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 №1051)

    4. Якщо бажано оформити "Кадастр", чи можу піти я (онук), замість своеї бабусі, яка є господаркою (я не опікун, та не маю нотаріальної довіреності).

    Перше за все ще раз хочу повторити, що стаття 132 Земельного Кодексу України передбачає,обов'язкову наявність кадастрового номера.

    Без власного кадастрового номеру на свою частку ділянки неможливо здійснити будь-яку юридичну операцію з земельною ділянкою:

    • продаж;
    • дарування;
    • спадщина;
    • застава;
    • обмін;
    • поділ чи об’єднання;
    • оренда;
    • внесення в статутний фонд підприємства;
    • продаж будинку чи будівлі, розташованій на ділянці.

    Замість бабусі Ви зможете брати участь у цій процедурі лише у якості її законного представника, що передбачає наявність нотаріально завіренної довіренності.

    Зповагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 2 месяца назад

      Якщо до 1-го січня 25-го року не оформити "Кадастр", то я буду вважатися, що я відмовився від земельної ділянки?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25%

        Дана вимога стосується лише земель сільськогосподарського призначення (паїв).

        • Андрій Клиент 2 месяца назад

          Я правильно розумію, що я можу не оформлювати "Кадастр" без жодних ризиків для себе (наприклад у разі спадкування)?Чи потрібно переоформлювати договор (який був надіслан), після оформлення "Кадастру"?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Андрію!

    Є дім на 2 господаря, але один із них захотів оформити "Кадастровий номер", і є декілька питань з приводу цього.

    1.Чи потрібно одночасно оформлювати "Кадастровий номер" для обох господарів? Якщо так, то буде виданий один кадастровий номер на двох господарів?

    Оскільки у Вас право власності на будинок є спільним і при цьому об'єкт має одну адресу, що слідує з Договору, закріпленого Вами, то необхідно отримати згоду всіх на присвоєння кадастрового номеру.

    2.Є договір (2000року), де зазначенно розмір ділянок, і т.д

    Так, згідно з цим Договором Ви визначили порядок користування житловим приміщенням, який належить Вам у рівних долях (по 1/2). Кадастровий номер буде один на всю земельну ділянку. При чому цікаво побачити рішення 1953 року щодо земельної ділянки, мова про що йде в Договорі.

    3. Які є ризики, при оформлюванні "Кадастровий номер", чи може інший власник оформити на себе більшу земельну ділянку, ніж було оформлення до цього.

    Ні, не може. По-перше, скоріше за все для оформлення кадастрового номеру потрібно буде Ваша згода як іншого із співвласників. По-друге, кадастровий номер буде один, поділу земельної ділянки не буде.

    4. Якщо бажано оформити "Кадастр", чи можу піти я (онук), замість своеї бабусі, яка є господаркою (я не опікун, та не маю нотаріальної довіреності)

    Для цього як мінімум Ви повинні мати нотаріальну довіреність. Думаю з нею Вам не повинні відмовити.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович

    ДОДАТКОВО ДО МОЄЇ ВІДПОВІДІ.

    Будьте готові, що без рішення суду та поділу будинку - ніхто Вам землю не поділить і не виділить. Якби це все було так легко як в теорії, то не були б в Україні десятки тисяч "половинщиків".

    Поділ землі між співвласнками, ділянки під будинком - це процес по припиненню існування вихідних об'єктів цивільних прав, скасування спільної власності, який може здійснюватися адміністративним шляхом або без згоди всіх власників, тільки судовим шляхом, однак обов'язково передбачатиме внесення нових відомостей до Державного земельного кадастру і Реєстру речових прав.

    Можливість розроблення технічної документації майбутніх садиб коригується за вичерпним переліком можливих проблем:

    1. Гранична кількість ділянок на 1 гектар.

    2. Право власності на ділянку незареєстроване в установленому порядку, не присвоєно кадастровий номер. ТОБТО БЕЗ ПЕРВИННОГО КАДАСТРОВОГО НОМЕРУ НА УСЮ ЗЕМЛЮ - ВАМ НІХТО НЕ ПОДІЛИТЬ НІЧОГО.

    3. Земля в заставі.

    4. Арешт будинку або земельної ділянки.

    5. Відсутність договору користування між співвласниками і згоди на поділ.

    6. Зареєстровані в будинку неповнолітні і малолітні особи.

    7. Не зареєстровано право власності на земельну ділянку певного терміну після внесення в ДЗК.

    8. Земельна ділянка передана в користування орендодавцем.

    НАВІТЬ НЕ ЗВ'ЯЗУЙТЕСЬ З ПОДІЛОМ І ВИДІЛОМ. ПРОБЛЕМ І ВИТРАТ БУДЕ БІЛЬШЕ, НІЖ ЗИСКУ.

    Шасти Вам !

    • Андрій Клиент 2 месяца назад

      Якщо до 1-го січня 25-го року не оформити "Кадастр", то я буду вважатися, що я відмовився від земельної ділянки?

      • Турчин Ярослав Александрович
        35%

        Звісно ні! Це стосується ЗЕМЕЛЬНИХ ПАЇВ, а саме сертифікатів на паї щодо земель СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ.

        Ця норма жодним чином не стосується присадибних ділянок, виділених під житлову забудову.

        В статті 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)".

        Відповідно до цих змін, власники земельних паїв повинні здійснити оформлення права власності на них до 1 січня 2025 року.

        • Андрій Клиент 2 месяца назад

          Я правильно розумію, що я можу не оформлювати "Кадастр" без жодних ризиків для себе (наприклад у разі спадкування)?Чи потрібно переоформлювати договор (який був надіслан), після оформлення "Кадастру"?

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго.дня,

    для “Присвоєння кадастрового номеру під житловим будинком”Перелік документів від власника будинку:
    • нотаріально посвідчена копія правовстановлюючого документу (приватизація, договір купівлі-продажу, міни, дарування, свідоцтво про спадщину, свідоцтво про придбання з прилюдних торгів, рішення суду тощо);
    • копія паспорту та коду власників нерухомості або витяг з ЄДРПОУ для власника-юрособи;
    • за наявності – нотаріальна копія держакту чи акту на постійне користування ділянкою.

    Жодних дозволів від чиновників: власник має право на розробку документації за власною волею.

    Вичерпний перелік документів визначений п.3 розділу VII Закону про Кадастр: якщо є житловий будинок, право власності на який зареєстровано, для отримання кадастрового номеру потрібна виключно технічна документація.

    Інші документи, крім технічної документації з встановлення (відновлення) меж в натурі, вимагати прямо заборонено, включаючи будь-які дозволи та рішення про дозвіл на розробку документації.

    Етапи “Присвоєння кадастрового номеру землі під житловим будинком”:
    1. Розробка технічної документації із землеустрою, формування електронного документу для ведення Державного земельного кадастру, що містить дані про площу, конфігурацію, координати, цільове призначення, власника, сусідів, обмеження;
    2. Перевірка технічної документації в органах Держгеокадастру Державним кадастровим реєстратором;
    3. Отримання кадастрового номеру та Реєстрація ділянки в Земельному кадастрі, публікація інформації про ділянку на Публічній кадастровій карті, видача Витягу з ДЗК.

    Власникам житлових будинків, земля під якими не пройшла реєстрацію в Земельному кадастрі.

    Як правило, це стосується нерухомості, угоди за якою були проведені до 2003 року. Перевірити відсутність реєстрації легко на Публічній кадастровій карті: ділянка під будинком не буде позначена блакитною заливкою з чітко визначеними межами.

    Навіщо потрібно отримати кадастровий номер. Якщо ділянці не присвоєно кадастрового номеру і вона не внесена в ДЗК, то це означає, що ділянка не сформована як об’єкт, відсутні її офіційні межі, і власник наражається на ризик втрати частини території, через її захоплення сторонніми особами. Автоматично це знижує ринкову вартість нерухомості, та і взагалі не дає можливості проведення будь-яких угод.

    Після “Присвоєння кадастрового номеру на ділянку під житловим будинком” можливо:
    • оформити приватизацію землі;

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Андрій!

    Згідно Закону України "Про державний земельний кадастр" кадастровий номер - це індивідуальна, унікальна послідовність цифр і знаків, що ідентифікує земельну ділянку. Кадастровий номер привласнюється земельній ділянці під час проведення державної реєстрації і зберігається за нею впродовж усього часу існування, у тому числі у разі зміни власника, зміни цільового призначення ділянки. Він може змінитися тільки при розділі земельної ділянки (привласнюється два нових) або при об'єднанні ділянок.

    Присвоєнням кадастрового номера займається територіальне управління Держгеокадастру за місцем знаходження ділянки.

    Стаття 79-1 Земельного кодексу України передбачає формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об’єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру.

    Наявність кадастрового номера є обов'язковою умовою для здійснення будь-якої операції із земельною ділянкою, а також з розташованим на ній нерухомим майном.

    Наявність кадастрового номера - обов'язкова умова для:

    • Відведення земельної ділянки
    • Зміни цільового призначення земельної ділянки
    • Затвердження документації із землеустрою
    • Оцінки землі (як нормативною грошовою, так і експертною грошовою)
    • Передачі ділянок у власність або користування за рішенням органів державної влади, органів місцевого самоврядування.
    • Укладення будь-яких договорів про перехід права власності на нерухомість (житловий будинок, нежитлове приміщення)
    • Реєстрації прав на нерухомість.

    Розробка технічної документації щодо відновлення меж і привласненню кадастрового номера потрібна у разі, якщо:

    • Державний акт на земельну ділянку старого зразка (жовто-червоного кольору, був виданий до 2002 року)
    • Державний акт нового зразка, на плані меж і зворотній стороні акта вказаний кадастровий номер, але в кадастрово-реєстраційній системі немає інформації про ділянку

    Процедура присвоєння кадастрового номера досить тривала і копітка, законодавство міняється настільки часто, що навіть посадовці Держгеокадастру пред'являють неоднакові вимоги до документів, що надаються. Усе це призводить до необґрунтованих фінансових і тимчасових витрат.

    Коли за державним актом земельною ділянкою володіють співвласники, то необхідно отримати згоду всіх на присвоєння кадастрового номеру, так само коли замовляють кадастровий номер співвласники будинку на ділянці.

    Якщо згоду не надати, то один із співвласників зможе вирішити питання лише в судовому порядку.

    ЩОДО ПОДІЛУ ДІЛЯНКИ.
    !!! Поділити можна виключно сформовану земельну ділянку, яка має реєстрацію права власності. Тобто ту, у якої вже є кадастровий номер.

    Згідно Закону України "Про землеустрій" присвоєння кадастрового номеру відбувається на основі такого виду технічної документації як встановлення меж в натурі земельної ділянки.

    Після успішної реєстрації земельної ділянки в Реєстрі ДЗК, землю можна перевірити в Публічній кадастровій карті.

    Дані з ДЗК підтягуються до Державного реєстру прав.

    У Вашому випадку - Кадастровйи Номер присвоюється один на усю земельну ділянку. Щодо кількості примірників земельної ділянки та оплати їх виготовлення - можете домовлятися з співвласником.

    Поділ землі Вам дійсно без попереднього поділу будинків та присвоєння їм окремих поштових адрес - не дозволять зробити.

    Відповідно до вимог статті 79-1 Земельного кодексу України, формування земельних ділянок здійснюється:

    • у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності;
    • шляхом поділу чи об’єднання раніше сформованих земельних ділянок;
    • шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи комунальної власності за проектами землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, проектами землеустрою щодо впорядкування території для містобудівних потреб, проектами землеустрою щодо приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;
    • шляхом інвентаризації земель у випадках, передбачених законом;
    • за проектами землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв);
    • за затвердженими комплексними планами просторового розвитку території територіальних громад, генеральними планами населених пунктів, детальними планами території.

    Земельна ділянка вважається сформованою з моменту присвоєння їй кадастрового номера.

    Формування земельних ділянок шляхом поділу та об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні, без зміни їх цільового призначення здійснюються за технічною документацією із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок.

    Поділ може проводитись для земельних ділянок приватної, комунальної та державної власності. При цьому, коли ділянку поділяють на кілька частин, то необхідно встановити нові межові знаки. Проведення розподілу земельної ділянки чи об’єднання декількох земельних ділянок можливо тільки після розробки технічної документації щодо встановлення меж ділянок, а також після формування створених в результаті поділу ділянок у Державному земельному кадастрі, для присвоєння кадастрового номеру кожній новоствореній ділянці та окремо провести державну реєстрацію права власності на кожну з них.

    Для розробки технічної документації поділу земельної ділянки необхідно надати землевпорядній організації :

    • нотаріально засвідчену заяву власника ( співвласників) на поділ земельної ділянки;
    • засвідчену нотаріально копію правовстановлюючого документу на земельну ділянку (державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договір купівлі-продажу, дарування, міни, тощо);
    • копії ідентифікаційних даних власника (паспорт, ідентифікаційний номер).

    Якщо є декілька власників земельної ділянки (спільна часткова або спільна сумісна власність), то в такому випадку укладається нотаріальний договір на поділ земельної ділянки між співвласниками.

    У випадку, якщо ділянка ділиться особливим чином, а не окремими рівними частинами, або на земельній ділянці є забудова, то необхідно також кадастрова зйомка земельної ділянки.

    За наявності зазначених документів землевпорядна організація проводить відповідні роботи з розробки технічної документації поділу земельної ділянки на підставі укладеного договору з власником такої ділянки.

    Технічна документація із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок включає:

    а) пояснювальну записку;

    б) технічне завдання на складання документації, затверджене замовником документації;

    в) кадастрові плани земельних ділянок, які об’єднуються в одну земельну ділянку, або частини земельної ділянки, яка виділяється в окрему земельну ділянку;

    г) матеріали польових геодезичних робіт;

    ґ) відомості про встановлені межові знаки на межі поділу;

    д) перелік обтяжень прав на земельну ділянку, обмежень на її використання та наявні земельні сервітути

    Ст. 50 Закону України "Про землеустрій" також містить положення про те, що проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки також можуть передбачати поділ, об’єднання земельних ділянок, які перебувають у власності однієї особи.

    Кожній земельній ділянці, що утворилась в результаті поділу, присвоюється новий кадастровий номер, який буде зазначено у відповідному витягу з кадастру.

    У разі поділу або об’єднання земельних ділянок первинна земельна ділянка припиняє існування як об’єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується. Тому, необхідно звернутися до державного реєстратора для реєстрації права власності на новостворені земельні ділянки.

    Після отримання витягів з кадастру на земельні ділянки, що утворились в результаті поділу, необхідно звернутись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса з метою реєстрації права власності окремо на кожну новоутворену в результаті поділу чи або об’єднання земельну ділянку. Державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав формує та реєструє заяву в базі даних заяв за умови оплати послуг за державну реєстрацію прав у повному обсязі та встановлення особи заявника, а також у разі, коли заява подається щодо земельної ділянки, - за умови наявності в Державному земельному кадастрі відомостей про таку земельну ділянку.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    Поділ земельної ділянки під житловим будинком

    Зазвичай, в таких випадках межа поділу ділянки проходять по будівлі та в середині будівлі. До визначення ідеальних часток ділянки в натурі потрібно проаналізувати технічну можливість поділити будинок, такий висновок готують БТІ. Існує відповідна Інструкція № 55 від 18.06.2007 року, яка обумовлює порядок поділу нерухомого майна між співвласниками із дотриманням санітарних та протипожежних норм. Після обстеження об’єкту фахівець БТІ створює Висновок про технічну можливість поділу нерухомості.

    Поділ нерухомості відбувається із створенням окремих поштових адрес та отриманням кожним із співвласників своєї долі. У разі самочинно побудованих споруд, прибудов власники повинні спочатку знести їх або узаконити.

    Поділ землі під об’єктом нерухомості відбувається між співвласниками:

    • пропорційно наявних часток (спільна часткова власність);
    • в рівних частках (спільна сумісна).

    ОТЖЕ, без Вашої згоди співвласник не зможе оформити кадастровий номер. У такому випадку він або не зможе оформити його, або може звернутися до суду щодо цього.

    Процес поділу земельної ділянки довготривалий і недешевий. Водночас, для того щоб поділити землю, треба її спочатку сформувати та оформити кадастровий номер на усю ділянку. Лише після цього можна укласти нотаріальний договір або вирішити питання поділу в суді.

    Ризиків у Вас не існує, адже земля в будь-якому разі оформлюється на усіх співвласників.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    1.Чи потрібно одночасно оформлювати "Кадастровий номер" для обох господарів? Якщо так, то буде виданий один кадастровий номер на двох господарів?

    У Вашому випадку можливо оформити лише один кадастровий номер на земельну ділянку під спільним будинком. Для цього співвласникам будинку необхідно земельну ділянку приватизувати (https://minjust.gov.ua/m/poryadok-privatizatsii-ze...).

    Щоб отримати 2 кадастрові номери потрібно здійснити поділ спільного будинку на самостійні об’єкти нерухомого майна.

    Виділ у натурі частки із спільного майна можливий лише у тому випадку, коли є технічна можливість поділити житло. Тобто кожному власнику може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом. У такому разі створюється два окремих об’єкта нерухомості з наданням кожному об’єкту поштової адреси, оформленням окремих рахунків по сплаті комунальних платежів.

    Якщо поділ технічно можливий, але з відхиленням від розміру ідеальних часток співвласників з урахуванням конкретних обставин поділ може бути проведений зі зміною ідеальних часток і присудженням грошової компенсації співвласнику, частка якого зменшилась. За відсутності згоди всіх співвласників щодо зміни часток питання вирішується в судовому порядку.

    Поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами. Поділ частки в натурі, здійснюється після надання суб’єктами господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (БТІ) висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна.

    У разі поділу право власності спільної власності на житло припиняється, а у кожного співвласника виникає право власності лише на його частину.

    Якщо власники не можуть домовитися про поділ , то один з власників може звернутися до суду з відповідним позовом про поділ частини будинку. При розгляді такої справи суд має встановити технічну можливість поділу об’єкта нерухомого майна.

    Не підлягають поділу об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу таких об’єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

    Таким чином, можна зробити висновок, що виділ у натурі частки із спільного майна є достатньо складною процедурою, яка має безліч нюансів, та насамперед потребує багато зусиль та часу.

    Якщо житловий будинок буде поділений на окремі адреси, які за документами мають статус саме будинку (не квартир), приватизація ділянок відбуватиметься окремо за кожною адресою.

    Інший варіант - спочатку співвласники житлового спочатку приватизують земельну ділянку під будинком та отримують один кадастровий номер на двох співвласників. Потім здійснють поділ спільного будинку на самостійні об’єкти нерухомого майна, які мають різні поштові адреси. Фінальним етапом буде поділ земельної ділянки під будинком з присвоєнням різних кадастрових номерів.

    2.Є договір (2000року), де зазначенно розмір ділянок, і т.д

    Це лише договір користування. На підставі даного договору власник іншої частини будинку не зможе приватизувати земельну ділянку та присвоїти їй кадастровий номер.

    3. Які є ризики, при оформлюванні "Кадастровий номер", чи може інший власник оформити на себе більшу земельну ділянку, ніж було оформлення до цього.

    Не зможе. Власник іншої земельної ділянки без згоди Вашої бабусі не зможе приватизувати земельну ділянку під будинком.

    Земельна ділянка може надаватися для обслуговування житлового будинку (цілого) окремо кожному власнику незалежно від кількості співвласників такого будинку, але лише у разі, якщо будинок розділено на окремі домоволодіння, які мають окрему адресу.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 червня 2020 року у справі № 560/1049/16.

    У Вашому випадку документація із землеустрою розроблятиметься на всю земельну ділянку. За цією документацією земельна ділянка реєструється у Державному земельному кадастрі та надається відповідний витяг про таку реєстрацію. Рішення ради про безоплатну передачу земельної ділянки приймається вже щодо зареєстрованої ділянки у Державному земельному кадастрі (цілої для всього будинку) на всіх співвласників. Після цього кожен із співвласників звертається до державного реєстраційної служби, реєструє своє право власності на відповідну частку земельної ділянки (50 %) та отримує свідоцтво про право власності на неї.

    4. Якщо бажано оформити "Кадастр", чи можу піти я (онук), замість своеї бабусі, яка є господаркою (я не опікун, та не маю нотаріальної довіреності).

    Представляти інтереси своєї бабусі Ви можете лише за нотаріальною довіреністю.

    До 1 січня 2025 року лише власники невитребуваних земельних часток (паїв) повинні оформити право власності на земельні ділянки, в протилежному випадку вони вважатимуться такими, що відмовилися від одержання земельної ділянки.

    До Вас ця норма не відноситься. У разі спадкування (по заповіту чи порядку черговості) Ви отримаєте документ про право власності на частину будинку. Якщо забажаєте, зможете приватизувати земельну ділянку під будинком.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України