Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 20 февраля 2024, вопрос №102513 240₴

Як можна перереєструвати авто без хазяїна?

Як переоформити авто, якщо хазяїн за кордоном, а техпаспорт у нас? Була довіреність генеральна, але вона вже прострочена. Хазяїн мій батько, літній чоловік.

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так можно, але треба поновити довіреність. Треба щоб батько звернувся до консульства України або до приватного нотаріуса за кордоном але при цьому треба буде зробити нотаріально завірений переклад на українську мову.

    Світлана Клиент 2 месяца назад

    Але ж наскільки я знаю, потрібен орігінал техпаспорта на авто при оформленні довіренності.

    • Корнійчук Євген Іванович
      50%

      Ні не потрібно, дана інформація є в реєстрі права власності.

      Треба мати паспорт код, довідку про місце реєстрації оригінал для батька, і копії документів паспорт, код, місце реєстрації довіреної особи, копія тех.паспорту. до нотаріуса або у консульство йти вже з готовим текстом довіреності.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20.8%

    Доброго дня, Світлана!

    Без довіреності від батька Ви, на жаль, не зможете переоформити авто. Наявність одного лише техпаспорту на авто не надає Вам такого права.

    Тому батьку потрібно звернутись до української дипломатичної установи у країні свого перебування і оформити нове генеральне доручення. Довіреність видана дипломатичною установою буде чинною на території України без додаткових посвідчень.

    Якщо ж батько вирішить оформлювати останню у місцевого нотаріуса, чого з огляду на перезавантаження українських консульств за кордоном я зовсім не виключаю, то в цьому випадку довіреність буде потребувати апостілю або легалізації (залежить від країни перебування батька). При тому перед візитом до іноземного нотаріуса бажано мати вже готовий текст доручення, аби у подальшому не виникло проблем. Крім того, таку довіренність треба буде перекласти на українську мову, а переклад додатково також завірити нотаріально, але вже в українського нотаріуса. В комплексі це реально зробити в будь якому бюро перекладів на території України.

    Згідно роз'яснень Головного сервісного центра МВС, наданих на початку 2024 року, для подальшого переоформлення авто Вам, крім довіренності, знадобляться такі документи:

    • паспорт громадянина України або будь-який інший документ, який посвідчує особу;
    • копія ІПН власника або серія та номер паспорта. Якщо відбувається звернення через уповноважену особу – документи, що засвідчують її особу та підтверджують повноваження представника;
    • договір про купівлю та продаж (укласти його можна на комісійному майданчику або безпосередньо в СЦ – це зробить адміністратор безкоштовно;
    • техпаспорт авто;
    • заява про переоформлення транспортного засобу (заповнюється на місці в сервісному центрі).
    • квитанції про оплату за послуги СЦ, бланки та номери (оплата у відділенні банку при ТСЦ).
    • довідка про оцінку (середньоринкову) вартості автомобіля, квитанції про сплату відповідного податку та військового податку (якщо власник продає вже не першу легкову автівку в поточному календарному році).

    Щоб переоформити авто батька, Вам треба буде зробити наступні кроки:

    • Подати пакет необхідних документів до СЦ МВС у паперовому або цифровому вигляді (через Дія);
    • Оплатити послугу переоформлення;
    • Заплатити за техпаспорт;
    • Заплатити за номерні знаки і забрати їх.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    29.2%

    Доброго дня.

    Для переоформлення автомобіля Вам необхідно посвідчити нову довіреність. Я раджу щоб Ваш батько це здійснив в консульстві України за місцем його перебування.

    В подальшому довіреність необхідно зареєструвати в реєстрі довіреностей в Україні.

    До суб'єктів, що здійснюють таку реєстрацію належать нотаріуси.

    • Світлана Клиент 2 месяца назад

      Дякую. А що дає реєстрація у реєстрі? Це необхідна дія?

      • Богун Сергій Павлович

        Так. Реєстрація довіреності обов'язкова згідно Положення про Єдиний реєстр довіреностей.

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно законодавства при здійсненні переоформлення на підставі довіреності співробітники сервісного центру МВС здійснюють перевірку дійсності довіреності за Єдиним реєстром довіреностей.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України