Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Предпринимательское право, 21 февраля 2024, вопрос №102556 240₴

Як ФОП на 2й групі може отримати кошти від Юридичної особи, благодійного фонду.

Як ФОП на 2й групі може отримати кошти від Юридичної особи, благодійного фонду. Як це правильно оформити, які можуть бути наслідки. Як правильно сформувати видаткову накладну.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня!

    Залежить від того чи надаєте ви послуги БФ, чи продаєте товар.

    Відповідно до статті 291.4. Податкового кодексу України:

    Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

    "2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

    не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

    обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року".

    Благодійна організаціяюридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених Законом України «Про благодійництво та благодійні організації».

    Благодійний фонд – один з трьох видів благодійних організацій, передбачених статтею 13 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

    Отже ФОП ІІ групи не має права надавати послуги а ні юридичним особам неплатникам податку (як ГО/БО, що мають довідку неприбутковості), а ні юридичним особам на загальній системі оподаткування (як ГО/БО, які втратили статус неприбутковості).

    Проте обмеження щодо продажу товарів платниками єдиного податку ІІ групи юридичним особам законодавством не передбачено.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    За загальним правилом, ФОП 2 групи мають право надавати послуги ЛИШЕ платникам єдиного податку та/або фізичним особам. Вони не мають право надавати послуги юридичним особам НЕПЛАТНИКАМ податку та юридичним особам НА ЗАГАЛЬНІЙ СИСТЕМІ оподаткування .

    Але, при певних обставинах, БФ може компенсувати витрати за послуги ФОП. Для цього він може надати ФОП безповоротну фінансову допомогу.

    Також є варіант, коли ФОП 2 групи заключає договір про надання послуг з фізичною особою, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку. В такому випадку порушень зі сторони ФОП не буде (Джерело: https://dp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/619211.ht...).

    Якщо ж плануєте на постійній основі співпрацювати з юридичними особами та безпосередньо з ними заключати договори про надання послуг - Вам краще перейти на ФОП 3 групи єдиного податку.

    Для більш детальної консультації потрібно знати, які послуги Ви надаєте благодійному фонду?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Головне управління ДПС у м. Києві звертає увагу, що у разі, якщо підприємець – платник єдиного податку ІІ групи (далі – ФОП ЄП) надає відповідно до договору послуги юридичній особі – не платнику єдиного податку, то такий ФОП ЄП порушує умови, передбачені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для ІІ групи платників єдиного податку.

    Водночас, за таким підприємцем залишається право обрання ІІІ групи платника єдиного податку.

    Якщо ж підприємець не перейдете на ФОП 3 групи, то анулювання реєстрації платника єдиного податку другої групи проводиться за рішенням контролюючого органу на підставі акта перевірки з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено таке порушення. В результаті всі доходи, отримані після дати анулювання реєстрації платника єдиного податку, оподатковуватимуться на загальних підставах.

    Корнійчук Євген Іванович
    33.3%

    Доброго дня. ФОП на ЄП групи 2 мають право надавати послуги (в тому числі побутові) тільки платникам ЄП (як юридичним особам (!), так і підприємцям) та/або населенню (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Тобто надавати послуги підприємству, яке перебуває на загальній системі оподаткування, єдинник-другогрупник не має права.

    Проте порушення в цьому випадку вчиняє саме ФОП. Тому і відповідальність загрожує тільки йому. А ось для підприємства — отримувача послуг від ФОП на ЄП групи 2 жодної відповідальності ПКУ не передбачає.

    Зверніть увагу: для підприємства важливо підтвердити саме підприємницький статус фізичної особи, а не відповідність зареєстрованих видів діяльності фактично наданим послугам. Тому єдиний обов’язковий документ, який має бути отриманий підприємством, — витяг з ЄДР (див. лист ДФСУ від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 4). А ось витяг з Реєстру платників ЄП отримувати зовсім не обов’язково. Хоча, якщо є бажання, можна, звичайно, отримати й його. Підтверджують це й податківці (див. БЗ 107.12).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України