Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 22 февраля 2024, вопрос №102611

Приватизація кімнати в гуртожитку.

Як приватизувати кімнату в гуртожитку з ордером більше 5 років, але при наявності нерухомого майна. Чи можна подарувати по першій лінії родства (наприклад одному з батьків) перед поданням документів на приватизацію чи інший законний і простий спосіб?

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Питання приватизації жилих приміщень у гуртожитках регулюються Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Статтею 1 Закону передбачено, що сфера його дії поширюється на громадян та членів їх сімей, які не мають власного житла, не використали право на безоплатну приватизацію житлового фонду, на правових підставах, визначених цим Законом, вселені у гуртожиток та фактично проживають у гуртожитку постійно сукупно п’ять і більше років.

    Для оформлення приватизації жилого приміщення, громадяни подають наступні документи:

    • заява на приватизацію жилого приміщення у гуртожитку;
    • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї (для осіб, які не досягли 14 років – копії свідоцтв про народження), що проживають з ним та копії довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку; копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини між членами сім’ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу);
    • довідки про реєстрацію місця проживання громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, зареєстрованих у жилому приміщенні у гуртожитку;
    • технічний паспорт на жиле приміщення у гуртожитку;
    • копія ордера на жилу площу в гуртожитку;
    • документ, що підтверджує невикористання ним та членами його сім’ї житлових чеків для приватизації державного житлового фонду;
    • копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за розгорнуту аідповідь, але нажаль не на моє питання.( Суть питання була в тому, чи законно перед поданням на розгляд по приватизації своє нерухоме майно подарувати або в інший законним спосіб зняти з себе як власність, щоб мати змогу приватизувати займану кімнату в гуртожитку?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Нерухоме майно, яке знаходиться у Вашій власності приватизоване Вами? Оскільки дарча та продав не скасовують факт безоплатної приватизації житла.

    Андрій Клиент 2 месяца назад

    Нерухоме майно було придбано за власні кошти, в приватизації не брав участі. В такому разі можу подарувати чи продати і одразу приватизувати кімнату в гуртожитку? Взагалі, майно яке придбане за власні кошти, позбавляє право на приватизацію?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Права на приватизацію позбавляє наявність власного житла та використання житлових чеків на безоплатну приватизацію житлового фонду.

      Якщо Ви не брали участі у приватизації та продасте квартиру, то тоді можете приватизувати.

    Андрій Клиент 2 месяца назад
    Є різниця продати чи подарувати в цьому випадку, якщо подарувати по першому родству, скажемо комусь з батьків, не плачу ніяких податків і зборів окрім послуг нотаріуса, вірно? І чи є сроки від того як позбудуся власності і змоги брати участі в приватизації? (Дуже дякую)
    • Айвазян Юрий Климентьевич

      І перше, і друге позбавляє Вас права власності на майно. При дарчі ще потрібно сплатити 1%держмита. Щодо строків, то головне щоб відбулись зміни у реєстрі прав на нерухоме майно.

    Андрій Клиент 2 месяца назад

    Дякую Вам, приємного дня!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Андрію! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України