Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 25 февраля 2024, вопрос №102736

Оформлення нерухомості на неповнолітню дитину

Як можна оформити ( придбати )нерухомість на неповнолітню дитину ? Які документи потрібні ? Порядок дій. Дякую

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо мова йде про передання дитині майна батьків для цього необхідно укласти договір дарування.

    Якщо ні - договір купівлі - продажу.

    Перелік документів необхідних для такої операції краще дізнатися у нотаріуса де планується посвідчення договору.

    Дитині необхідно буде отримати ІПН.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Константине!

    Оформити нерухомість на неповнолітню дитину можна так само, як і на дорослу. - через один із договорів відчуження З тою лише різницею, що в оборудці бере участь один з її батьків або опікун.

    Необхідна умова — згода обох батьків та органу опіки та піклування. Другий варіант: дитині від 14 до 18 років. У цьому разі дитина може бути учасником правочину, але обов'язкова умова — письмова нотаріально посвідчена згода обох батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Тимчук Тетяна Іванівна

    Доброго дня, Костянтине!

    Почати потрібно зі звернення батьків до Органів опіки і піклування - Служби у справах дітей та сім'ї відповідного району, де зареєстроване місце проживання дитини, для отримання відповідного розпорядження (дозволу). Зазвичай, питання розглядають протягом одного місяця.
    • Якщо дитині ще нема 14 років, договір вчинятиме законний представник (батько або мати) за згодою другого з батьків, викладеною у вигляді заяви, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально (Глава 1 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України). Батьки мають надати нотаріусу свої паспорти, свідоцтво про народження дитини, довідку про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків дитині та розпорядження опікунської ради. Якщо той з батьків, хто проживає окремо від дитини протягом не менш як шість місяців, не бере участі у вихованні та утриманні дитини або якщо місце його проживання невідоме, такий правочин може бути вчинено без його згоди. На підтвердження таких фактів нотаріусу має бути надано рішення суду, що набрало законної сили.
    • Неповнолітня особа (з 14 до 18 років) сама вчиняє правочин за заявою-згодою батьків, підписи на якій повинні бути засвідчені нотаріально. Батьки мають право дати згоду на вчинення неповнолітньою дитиною таких правочинів лише з дозволу органу опіки та піклування (частина третя статті 177 Сімейного кодексу України).

    Відповідно, неповнолітній має надати нотаріусу паспорт, довідку про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків та дозвіл опікунської ради.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України