Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 25 февраля 2024, вопрос №102743 600₴

Можно ли сделать кадастровый номер зем. участка без прописки; Можно ли продать земелельный участок без прописки

Здравсвуйте.

Контекст: есть агрофирма что орендует мой пай. Она предложила за свой счет оформить мне кадастровый номер на пай. Его до сих пор у меня нету, из-за всей этой ситуации с тем как эти земли раньше (более 20 лет назад) выдавали (без всяких кад. ном. В детали не посвящен. Надеюсь спец. по зем. праву знают о чем речь).

Для этого нужны были документы: всё предоставил, кроме прописки. Только из-за ее отсуствия, говорят что оформить этот кад.номер они не смогут. Сказали что эта прописка им обязательно для нужна для оформления тех.документации, права владения на зем. участки, и утвердить их на сесии ОТГ.

В качестве подтверждения владения на руках у меня есть оригиналы: Свідоцтво про право на спадщину за заповітом, Свідоцтво про смерть. Есть еще какой-то сертификат, но это насколько помню находится в самой агрофирме.

Вопрос 1: действительно ли я, без наличия одной лишь прописки, не смогу оформить этот кадастровый номер?

Вопрос 2 (если не смогу вовсе этот кад. номер оформить): смогу ли я хотя бы продать (или подарить) кому-то этот зем. участок (пай) без прописки в данном случае? И что для этого нужно.

Спасибо.

Ответы юристов (12)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба звернутися до нотаріуса за відмою у вчиненні нотаріальних дій. Щоб вони дали вам відмову у письмовому вигляді. Після чого вам треьа буде звернутися до суду з позовом про визнання право власності на земельну ділянку.

    Спадкування земельної ділянки за відсутності кадастрового номера в судовому порядку

    У випадку відмови територіальних органів Держгеокадастру здійснити державну реєстрацію земельної ділянки з тих підстав, що у вичерпному переліку осіб, які можуть звернутися із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки відсутні спадкоємці такої ділянки, виникає необхідність звертатись до суду із позовною заявою про визнання права власності в порядку спадкування.

    Згідно положень ч.1 ст.30 ЦПК України, позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред’являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Таким чином, позов про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування подається до загального місцевого суду за місцем знаходження земельної ділянки.

    Відповідачем у категорії таких справ буде орган місцевого самоврядування на території якого розташована земельна ділянка, право власності на яку визнається.

    До позовної заяви необхідно долучити:

    • правовстановлюючі документи на земельну ділянку та заповіт чи інші документи, які підтверджують права спадкоємця;
    • письмова постанова нотаріуса про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, як підтвердження того, що існує спір про право та порушуються права спадкоємця;
    • квитанція про сплату судового збору в розмірі, згідно Закону України "Про судовий збір" (0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому заява подається до суду) за кожну позовну вимогу, або якщо подається одночасно кількома позивачами, то сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом.

    Зразок позовної заяви про встановлення права власності на земельну ділянку в порядку спадкуванняФайл:Визнання права власності в порядку спадкування.docx

    Після отримання рішення суду про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, необхідно виготовити проект землеустрою щодо встановлення (відновлення)меж земельної ділянки в натурі(на місцевості). На підставі вказаного проекту землеустрою здійснюється реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номера, після чого видається витяг із Державного земельного кадастру в порядку передбаченому Закону України "Про Державний зельний кадастр".

    Одержавши всі вищевказані документи, особа має право звернутися із заявою про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку. Із такою заявою особа може звернутися у ЦНАП або безпосередньо в державну реєстраційну службу за місцем знаходження земельної ділянки.

    Богун Сергій Павлович

    Добрый день.

    Владелец земельного участка для его продажи должен иметь кадастровый номер участка, зарегистрировать право собственности в госреестре прав на недвижимое имущество и иметь бумажную или электронную выписку из госреестра прав.

    Если кадастрового номера нет, обратитесь к разработчику документации по землеустройству для изготовления технической документации по установлению или восстановлению границ участка в натуре и зарегистрируйте участок в Государственном земельном кадастре. Во время регистрации участка й будет присвоен кадастровый номер".

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Василю!

    Судячи з усіх джерел, в яких йде мова про отримання кадастрового номеру, серед вимог до заявника відсутня необхідність мати прописку. Хоча, я би наполегливо Вам порадив по можливості мати місце реєстрації. Без цього Вам буде доволі складно вирішувати цілу низку елементарних питань Вашого постійного щоденного життя.

    Але повернемось до Вашого питання. Згідно з роз'ясненнями Міністерства юстиції України, якщо ви маєте земельну ділянку, користуєтеся нею, але вона зареєстрована до 2004 року, то, швидше за все, повноцінно розпоряджатися ви нею не можете. Це тому, що в неї немає кадастрового номера. А значить, ділянка не внесена в кадастр.

    Для отримання кадастрового номеру потрібно пройти наступні етапи:

    ПЕРШЕ.

    Звернутись до сертифікованого інженера-землевпорядника (знайти їх перелік можна на сайті Держгеокадастру: https://land.gov.ua) або до відповідної організації та замовте розробку технічної документації із землеустрою на кожну земельну ділянку.

    ДРУГЕ.

    Подати документи до органу Держгеокадастру за місцем знаходження земельної ділянки. Це може зробити:

    - інженер-землевпорядник через вебпортал електронних послуг;

    - ви особисто у Центрі надання адміністративних послуг.

    Для подачі потрібні такі документи:

    - документ, що засвідчує особу заявника;- заява про державну реєстрацію земельної ділянки;- оригінал документації з землеустрою;- електронний документ з відомостями про земельну ділянку.

    Після подачі ваші документи перевірятимуть на відповідність державним вимогам. Якщо подавав землевпорядник – на це піде до 7 днів. Якщо ви – до 14 днів.

    ТРЕТЄ.

    Отримати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

    ЧЕТВЕРТЕ.

    Звернутися до реєстратора прав власності, наприклад, до нотаріуса, для того, щоб зареєструвати право власності на земельну ділянку. У результаті маєте отримати витяг з реєстру прав власності про реєстрацію.

    Державний акт та витяг з реєстру прав власності і будуть засвідчувати ваше право власності на земельну ділянку.

    Нарешті останнє...

    Відчужити земельний пай у будь який спосіб без присвоєння йому кадастрового номеру, на жаль, не можливо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Василь Клиент 2 месяца назад

      Тобто оформити без прописки цей кад. номер я дійсно зможу, вірно? Ще від одного юриста чув що в практично любому документі про продаж, офомлення і т.д. вказується прописка (і саме тому я не зможу цей кад. номер оформити).

      Але якщо це дійсно можливо, чому тоді ця агрофірма цього зробити не змогла, і пістійно наполяга на цій прописці? Тут є якісь підводні камні?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Про це, як раз, я Вам і писав на самому початку своєї відповіді. Реєстрація Вам може знадобитись в багатьох випадках, в тому числі, при оформленні деяких документів, де потрібні нотаріальні дії. Проте про таку вимогу для оформлення кадастравого номеру я не чув.

        В будь якому разі відмову органу чи уповноваженої особи в присвоєннї кадастрового номеру на підставі відсутності реєстрації місця проживання можна оскаржити, в тому числі, в суд.

    • Василь Клиент 2 месяца назад
      Для подачі потрібні такі документи:- документ, що засвідчує особу заявника;- заява про державну реєстрацію земельної ділянки;- оригінал документації з землеустрою;- електронний документ з відомостями про земельну ділянку.

      Ці всі документи (крім того що засвідчує особу) може зробити інженер-землевпорядник або відповідна організація, вірно?

      У мене цього всього просто в наявності на руках немає.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді агрофірма, яка Вам допомагає та землеворядник, винайнятий нею, повинні всі ці документи оформити.

        • Василь Клиент 2 месяца назад

          І при їх оформленні та прописка ніде не знадобиться в обов яковому порядку в подальшому?

          І останній момент: я правильно розумію що без оформленного кад. номеру, тех. док. і т.д. я взагалі ніяк не зможу продати, або передарувати комусь цей пай? Тобто в любому випадку - спочатку кад.номер?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            100%

            Так, можу лише повторити, що без оформлення кадастрового номеру відчуження (продаж, дарування тощо) земельної ділянки не можливе.

            Що стосується вимоги про прописку, то якщо вона і виникне на якомусь етапі отримання КН, то це буде неправомірно, бо законом не передбачено.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я так собі розумію, що у Вас проблема реєстрації місця проживання якось пов'язана з ТЦК? Чи я помиляюсь?

        • Василь Клиент 2 месяца назад

          Саме так в даному випадку.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Я так і зрозумів. Хоча це і трохи віддалено від питання, Вам варто було б звернути увагу на статтю 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

            https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

            яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

            Багато хто ставиться побіжно до вирішення цієї проблеми і чомусь вважає, що саме в його випадку останню вирішити неможливо, а багато хто просто користається недостовірною інформацією, яку отримав від чергового горе-юриста. Втім, оскільки я вже понад 3 роки займаюсь саме такими проблемами з військовозобов'язаними, можу Вам авторитетно заявити, що безвихідних ситуацій в таких випадках практично не буває. Проте, дійсно, чим далі, тим складніше стає їх розв'язувати. Тому рекомендував би Вам з цим не тягнути.

            Вибачте, що відхилився від теми.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України