Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 25 февраля 2024, вопрос №102781

Орендар відмовляється сплатити індексацію нормативної грошової оцінки земель

У договорі оренди земельних ділянок вказано "Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахування індексів інфляції на момент виплати."

Орендар виплатив орендну плату за 2023 рік, але не виплатив індексовану різницю. Спочатку виправдовувалися тим, що за 2023 рік у зв'язку з військовим станом індексацію відмінили.

Потім, 12 січня Деравна служба з питань геодезії, картографії та кадастру опублікувала документ "Про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік", де уточнюється, що індексація все ж відбувається.
В телефонній розмові орендар сказав, що документ був виданий уже в 2024 році і вони уже закрили бухгалтерію за 2023 рік, тож тепер не можуть виплатити ці додаткові кошти. Але домовилися, що вони можуть виплатити в натуральній формі (зерно). Я попросив порахувати, скільки вийде зерна на індексовану вартість. Після цього і директор компанії і бухгалтерія почали ігнорувати всі повідомлення і дзвінки. Фізично компанія-орендар знаходиться в іншій області, тож не маю змоги навідатися до них в офіс.

Порадьте, як краще діяти в цій ситуації?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артуре!

    Спочатку направте лист-претензію до компанії-орендаря з вимогою щодо сплати індексованої різниці, оскільки останні порушують цим умови договору оренди. Якщо Ваша вимога буде проігнорована - звертайтесь до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артур Санянський Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    Змініть орендаря, щоб постійно не звертатися до суду.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України