Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 февраля 2024, вопрос №102794 250₴

Не ставлять на облік в військоматі

Вітаю! Я ВПО, за місцем нового проживання став на облік у ЦНАПі як переміщена особа, і отримав повістку по новому місцю прописки, з'явився до військкомату, пройшов ВЛК, яке постановило мене "обмежено придатним", але на облік мене ставити у військкоматі відмовилися, тому що у мене немає ніяких доказів, що я раніше не служив, так вони мені пояснили (я виїхав з окупації і не зміг провести з собою моє приписне), також мій військкомат за місцем проживання в окупації, туди не послати запит, тобто в мене з союою взагалі нічого немає по документам. Тому мені сказали "чекай коли ми тебе перевіримо - ми тобі подзвонимо". Проходив ВЛК наприкінці жовтня 23 року, так мені ніхто і не подзвонив, досі чекаю...

У мене декілька питань:
1) Хочу стати на облік, як мені це зробити максимально швидко і чи не порушує військкомат мої права, тримаючи мене в підвішеному стані вже 4 місяці?
Я так розумію вони були повинні видати мені тимчасовий обліковий документ поки мене перевіряють для повноцінного облікового документу
2. Скільки діє Влк проходження? Оскільки вже минуло 4 місяці (проходив 26.10.23), то чи не змусять мене знову пройти ВЛК якщо я прийду до військкомату вимагати поставити мене на облік, нагадати їм про себе?
Читав, що ВЛК має 1 рік термін дійсності з моменту проходження.
3. Чи я щось порушую коли довго не стаю на облік, який шраф передбачено за це?

На руках у мене є висновок ВЛК про ступінь придатності але я ж повинен ТЦК обліковий документ показувати коли мене зупиняють наприклад на вулиці, а висновок ВЛК взагалі не при чому тут.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ) Хочу стати на облік, як мені це зробити максимально швидко і чи не порушує військкомат мої права, тримаючи мене в підвішеному стані вже 4 місяці?

    Ви можете з цього приводу подати скаргу на гарячу лінію міністерства оборони України

    0-800-500-442

    Я так розумію вони були повинні видати мені тимчасовий обліковий документ поки мене перевіряють для повноцінного облікового документу

    Вони не можуть визначитися з вашим статусом п'"призовника" або "військовозобов'язаний"

    У період військового стану призов на строкову службу не проводиться. Тому якщо ви строковик вас не мають право мобілізувати.

    Якщо ви військовозобов'язаний, вас можуть мобілізувати навіть, якщо ви обмеженно придатний.

    2. Скільки діє Влк проходження? Оскільки вже минуло 4 місяці (проходив 26.10.23), то чи не змусять мене знову пройти ВЛК якщо я прийду до військкомату вимагати поставити мене на облік, нагадати їм про себе?Читав, що ВЛК має 1 рік термін дійсності з моменту проходження.

    Влк діє 12 місяців

    3. Чи я щось порушую коли довго не стаю на облік, який шраф передбачено за це?

    Це ж не з вашої вини, але це ж порушенням військового обліку штраф 850 гривень. Ст.210 адміністративного кодексу України.

    • Сергей Клиент 2 месяца назад

      Спасибі за відповідь. Я не служив в армії раніше, то який в мене статус "призовника" або "військовозобов'язаний" ?

      • Корнійчук Євген Іванович
        100%

        Якщо вам не має 27 років , ви раніше не служили, не маєте військової кафедри, і ваш військовий документ це приписне, то ви маєте статус призивника і не підлягаєте мобілізації.

        Я би вам ради ні куди не ходити нічого не робити. Бо щас грибуть всих, на закон ні хто не дивиться!!! Якщо, вас мобілізують потім вже нічого не доведешь.

        • Сергей Клиент 2 месяца назад

          мені 30 років, раніше не служив, кафедри не було. Просто ВЛК я пройшов, там написали "обмежено", можу служити тільки в тилу, тцк і так далі.Питання, що робити мені, ставати йти на облік, нагадувати про себе? або чекати поки знову повістку дадуть, і треба буде точно знову йти в віськомат, так як у мене ж н руках нічого немає крім постанови влк

          • Корнійчук Євген Іванович

            Чекати повістки, якщо підете до ТЦК вас скоріше за все мобілізують.

            Поважна причина не явки за повісткою це лікарняний. Після чого чекайте іншої.

            Повістка вважається видана у законний спосіб,лише під впш особистий підпис.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України