Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 февраля 2024, вопрос №102858 240₴

Відповідальність за відмову від отримання повістки на роботі

На роботі за відмову отримати повістку будуть виписувати акти о відмові в ознайомлені з наказом і акт о відмові отримати повістку.

Їх краще підписувати, чи ні? І яка відповідальність?

Керівник сказав, що якщо не підпишу, то буде складенний на мене ще й третій акт о відмові в ознайомлені.

За станоном здоров'я був визнаний обмежено придатним у військовий час і не придатним в мирний час з виключенням з обліку у 2015 році. Більше комісій не проходив.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Ви не могли бути визнаним непридатним в мирний час, обмежено придатним у воєнний час з ВИКЛЮЧЕННЯМ з військового обліку. Тут треба розбиратися з Вашим військово-обліковим документом.

    Щодо повістки, то за відмову від підписання так чи інакше Ви ризикуєте отримати адміністративний штраф за статтею 210-1 КУпАП 3400-5100 грн. Не має сенсу не підписувати, а потім отримувати штраф. Все одно, працюючи і далі офіційно, такі розпорядження та повістки періодично можуть надходити до роботодавця. А роботодавець, звісно, виконує свою роботу.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);

    оповіщення на вимогу районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки і забезпечення їх своєчасного прибуття;

    подання до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на їх вимогу відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, персональний військовий облік яких вони ведуть;

    проведення відповідної роз’яснювальної роботи серед призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання ними правил військового обліку;

    забезпечення повноти та достовірності облікових даних, що вносяться до списків персонального військового обліку;

    взаємодію з відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки щодо строків та способів звіряння даних списків персонального військового обліку, внесення відповідних змін до них, а також щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів..."

    Якщо випишуть акт відмови від отримання повістки, будете притягнуті до адмінистративної відповідальності у вигляді штрафу за статтею 210-1 КУпАП.

    Щодо Вашого стану здоров'я, то Ви не могли бути виключені з обліку, а, були зняті з нього у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби у мирний час. Отже, станом на зараз Ви є військовозобов'язаним, який підлягає мобілізації. Звісно, за умови того, якщо Ви не маєте права на відстрочку, яке надає стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Також доводжу до Вашого відома, що у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    32.9%

    Доброго дня, на вас можуть накласти адміністративний штраф за неявку за повісткою. Ст210-1 КУпАП

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Штраф можуть накласти лише у вашій присутності протягом двох місяців з моменту не явки.

    Якщо на вас буде накладено декілька разів штраф, вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності за ухилення від мобілізації.

    Стаття 336 кримінального кодексу УкраїниУхилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років..

    Враховуючи судову практику 1-3 роки умовно. Якщо ви визнаєте свою провину.

    Вам треба мати підстави для відстрочки від мобілізації передбачені ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Сергей Клиент 2 месяца назад

    Написано зарахований в запас з одного боку документа, а з іншого знятий з обліку

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Це як раз те, про що я говорив Вам у своїй відповіді. Ви не виключені з обліку, а зняті з нього у мирний час і відправлені у запас, а це означає, що станом на зараз, у воєнний час, Ви є обмежено придатним і підлягаєте мобілізації.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Сергію!

    На жаль, але Ви були зняті в мирний час. Зараз Вас повинні поставити на повторний облік, теоретично можете навіть бути мобілізовані. Раджу оновлювати Вам медичні документи.

    Богун Сергій Павлович
    9.2%

    Доброго дня.

    Порушення встановлених Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 року № 1487, правил ведення військового обліку вважається порушенням законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачає адміністративну відповідальність.

    Згідно ст. 210-1 КУпАП порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    • тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
    • повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію), за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України