Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 29 февраля 2024, вопрос №102962

Переоформлення земельної ділянки

Доброго дня! Підкажіть будь ласка, бабуся хоче переоформити на внучку земельну ділянку, але бабуся зараз в Польщі . Документи на право власності земельної ділянку 2001 року, кадастровий номер є.
Як правильно це зробити?
Які кроки треба виконати?
Яку довіреність потрібно зробити?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Довіренність можна оформити в українському консульстві або у місцевого нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Найпростіший варіант - це звернутись до місцевого нотаріуса за посвідченням довіреності на право відчуження земельної ділянки. Для цього потрібні правовстановчі документи на земельну ділянку, закордонні паспорти бабусі та того на кого буде довіреність. Довіреність не повинна бути на онучку. Більшість польських нотаріусів просить готовий текст довіреності, деякі посвідчують український текст.

    Після цього повірена особа на підставі довіреності з оригіналом правовстановчих документів разом з онучкою звертається до нотаріусу за місцем знаходження земельної ділянки

    Тимчук Тетяна Іванівна
    Тимчук Тетяна Іванівна 2 месяца назад

    Юрист, г. Киев, 17 лет опыта

    Доброго дня, Наталія.

    Для початку потрібно підготувати проект довіреності на дарування земельної ділянки, яка підійде для органів нотаріату в Україні. Бажано звернутись до юриста з цих питань, щоб потім не довелось переробляти. Така довіреність має свої особливості.

    Потім у Вас є два варіанти: з цим проектом Ви звертаєтесь в консульський відділ України або до найближчого нотаріуса в Польщі (за пошуком в гуглі – Kancelaria notarialna).

    1. Якщо Вам пощастить, і Ви зможете потрапити до консульства (там зараз досить великі черги), то потрібно не забути ще додатково засвідчити Ваш підпис на заяві про реєстрацію такої довіреності в Україні (Додаток 1 до Положення про Єдиний реєстр довіреностей, затверджений Наказом Міністерства юстиції України від 28.12.2006 № 111/5). Потім в Україні представник звертається до будь-якого нотаріуса з цими двома документами для реєстрації такої довіреності.
    2. Якщо звернетесь до нотаріуса в Польщі, то там є два варіанти оформлення.
    • Перший – нотаріус лише засвідчує підпис довірителя на довіреності, викладеній українською або польською мовою. Тут можуть знадобитись послуги присяжного перекладача. При такому засвідченні нотаріус ніяк не відповідає за зміст довіреності, а лише за справжність проставленого довірителем підпису.
    • Другий – довіреність оформляється у вигляді нотаріального акту. Тут нотаріус сам складає текст документа (або бере участь у редагуванні раніше створеного), і несе відповідальність за зміст викладеного документу. Є лише один нюанс – на такому акті не буде підпису Довірителя. Такі документи не потребують додаткової легалізації (апостилю). Більшості нотаріусам в Україні підходять обидва варіанти.

    Після того, як оформите довіреність, потрібно в будь-якому ЦНАП отримати витяг з Державного земельного кадастру на земельну ділянку (він дійсний протягом трьох місяців). В залежності від цільового призначення землі, можуть знадобитись додаткові документи. Звертаєтесь до будь-якого нотаріуса або за Вашим місцем реєстрації, або місцем реєстрації бабусі, або місцезнаходженням земельної ділянки для уточнення пакету документів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України