Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 01 марта 2024, вопрос №103038 400₴

Зняття з військового обліку у зв'язку з наявністю судимості за тяжкий злочин

Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, чи підлягає зняттю з військового обліку людина, яка вчинила тяжкий злочин та була засуджена за ч.3 ст.368кк до покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з наданням умовного строку 3 роки у 2015 році? Якщо так, то чи можна це зробити без фізичної явки до військомату(надання поштою заяви та необхідних документів) або через суд? Дякую

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Згідно ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, зокрема які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    Частина 3 ст. 368 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, що відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України є тяжким злочином.

    Для виключення з обліку Вам необхідно з'явитись особисто до ТЦКСП.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Карина!

    Відповідно до статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", яка регулює взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього:

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    Отже, в даному випадку має значення не сам термін відбування покарання, а санкція частини статті за якою особу було засуджено. В даному випадку мова йде про тяжкий злочин.

    Що стосується порядку виключення з обліку на заначеній вище підставі, то згідно закону ця процедура може відбутися за умови персональної явки до ТЦК. Цього не треба боятися, бо у чоловіка є стовідсоткове право вимагати виключення з обліку у зв'язку із засудженням за тяжкою статтею ККУ.

    Для виключення з обліку чоловіку потрібно, окрім заяви, надати до ТЦК або вирок суду, або довідку по судимість.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    14.3%

    ВІТАЮ ВАС, пані КАТЕРИНО! Так, підлягає. Без особистої участі - ні, виключення з обліку нажаль не можливе.

    1. Так, незалежно від фактичного терміну на який було засуджено, особа, яка була засуджена за тяжкий злочин - підлягає виключенню з військового обліку.

    Відповідно до абзаців 12, 14 ч.9 ст. 14 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", на місцеві ТЦК та СП покладено обов"язок по виключення з військового обліку громадян, яких:

    - раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    Тобто - виключення з військового обліку є обов"язком ТЦК.

    Крім того, згідно з п. 6 ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    У разі бездіяльності - таку відмову можна оскаржити до адміністративного суду.

    Проте, перед цим треба отримати докази подання заяви про виключення з обліку до ТЦК та допущення ухилення від її розгляду протягом 30 днів.

    Якщо відмовляються реєструвати таку заяву в ТЦК, можна направляти таку заяву поштою (рекомендованим листом з описом вкладення та паперовим повідомленням про вручення) та електронною поштою на адресу ТЦК, обов"язково зазначивши, що при явці до ТЦК відповідальні працівники відмовилися приймати / реєструвати відповідну заяву.

    Щодо доказів засудження.

    Такими доказами може бути:

    • Копія вироку з відміткою про набрання ним законної сили;
    • Витяг (інформаційна довідка) з бази МВС щодо наявності судимості.

    2. Проте, без особистої явки оформити виключення з військового обліку не вдасться, адже військово-обліковий документ як і паспорт по закону нікому віддавати і передавати не можна, тож іншій особі ТЦК не видасть військово-обліковий документ будь-кому, навіть представнику за довіреністю, дружині, адвокату і т.д.

    Можливо ситуація зміниться із прийняттям законопроекту № 10449 від 30.01.2024, якою може бути реалізовано електронний облік громадян як військовозобов"язаних і передання частини функцій ЦНАПам та через Електронний кабінет.

    В будь-якому разі, особа не підлягає мобілізації, адже не є військовозобов"язаним та підлягає виключенню з обліку незалежно від факту бездіяльності ТЦК щодо оформлення такого виключення з обліку, в т.ч. шляхом внесення запису до військово-облікового документу та видачі підтвердження про це.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м.Гамбург, Німеччина)

    Пономаренко Наталія
    14.3%

    Доброго вечора, шановна Катерина!

    1. - Так, така особа підлягає виключенню з військового обліку і не є військовозобов'язаним.

    2. - Ні, без особистої явки до ТЦК та СП (військкомату) оформити виключення з військового обліку за діючого зараз законодавства та підзаконних актів не вдасться.

    Згідно з пунктом 6 частини шостої статті 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    ВІдповідно до частин третьої - сьомої статті 12 Кримінального кодексу України, Злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі.

    4. Нетяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п’яти років.

    5. Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

    6. Особливо тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять п’ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

    7. Ступінь тяжкості злочину, за вчинення якого передбачене одночасно основне покарання у виді штрафу та позбавлення волі, визначається виходячи зі строку покарання у виді позбавлення волі, передбаченого за відповідний злочин.

    Отже, тяжким є злочин, за вчинення якого передбачене основне покарання у вигляді штрафу не менше10 та не більше 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення волі на строк не менше 5 і не більше 10 років.

    Діяння, відповідальність за яке передбачена ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

    Отже, такий злочин є тяжким і особа, засуджена за його вчинення незалежно від передбаченого покарання - є такою, що підлягає безумовному виключенню з військового обліку на підставі п. 6 ч. 6 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Заяву про виключення з військового обліку та військовий квиток або тимчасове посвідчення замість військового квитка - військовозобов'язаний має надати особисто до ТЦК та СП за місцем свого проживання.

    До заяви слід додати відповідні докази засудження.

    Заяву бажано зареєструвати і отримати на своєму екземплярі відмітку про прийняття.

    У разі відмови приймати заяву чи ставити відмітку про реєстрацію, можна звернутися на Гарячу лінію Міністерства оборони України за коротким номером 1512. Також продовжує роботу номер гарячої лінії МОУ 0-800-500-442.

    Додатково можна звернутися щодо наведення законності до начальника відповідного ТЦК та СП.

    Якщо це все не допоможе - Ви маєте право відправити таку заяву поштою рекомендованим листом з описом та повідомленням щодо вручення, яке має прийти на Вашу поштову адресу, зазначивши про факт і дату звернення особисто із заявою та про відмову прийняти та зареєструвати заяву, що зафіксовано в тому числі на Гарячій Лінії Міністерства оборони України.

    Якщо ТЦК та СП протягом місяця не надасть відповідь на письмове звернення після цього, Ви маєте право оскаржити бездіяльність ТЦК та СП в судовому порядку.

    Варто пам'ятати, що особа, яка підлягає виключенню з обліку за такою статтею не має проходити ніякі ВЛК та оновлювати військово-облікові дані щодо себе, адже вона фактично не є військовозобов'язаною.

    В будь-якому разі, якщо права порушуються - не слід підписувати будь-які документи, розписуватись в отриманні повісток, мобілізаційних розпоряджень тощо.

    Як би не вів себе ТЦК, а така особа не може бути мобілізована і кримінальній та будь-якій іншій відповідальності за відмову від мобілізації не підлягає.

    Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який зараз розглядає Верховна Рада, не пердбачає змін щодо виключення з обліку осіб, які засуджені до тяжкого злочину, єдине, що п. 6 ч. 6 ст. 37 стане пунктом 5 ч. 6 ст. 37 Закону.

    Додатково прописується також, що "У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3-5 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документу громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку."

    Дистанційне подання заяви можливе буде лише якщо Україна перейде на повністю електронний військовий облік та електронні військово-облікові документи, які можна буде отримати дистанційно (як трудові книжки). Проте, маю значні сумніви, що ТЦК та МОУ на це погодяться, бо вся суть їх діяльності у наявності фізичного доступу до військовозобов'язаного, можливість психологічного або фізичного тиску на нього.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, чи підлягає зняттю з військового обліку людина, яка вчинила тяжкий злочин та була засуджена за ч.3 ст.368кк до покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з наданням умовного строку 3 роки у 2015 році? Якщо так, то чи можна це зробити без фізичної явки до військомату(надання поштою заяви та необхідних документів) або через суд? Дякую

    Насправді ситуація доволі невизначена, буду говорити, як є. Справа в тому, що одні ТЦК та СП виключають з військового обліку виключно за наявності факту засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (Ваша ситуація), а інші - вимагають наявності судимості, або вигадують інші обставини, аби тільки не виключати особу.

    Все це - від відсутності будь-яких роз'яснень щодо застосування пункту 6 частини шостої статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Наприклад, у мене в місті знаю особисто людей, які виключилися з обліку буквально за один день 2 роки тому, але зараз отримали відповідь, яка взагалі абсурдна. На думку ТЦК та СП, ні факт засудження, ні наявна судимість не надає права на виключення з обліку. Погодьтеся, повний абсурд.

    Саме тому я подав запити до відповідних державних органів з цього питання і чекаю відповідей. Юридично - Ваш чоловік має повне право на виключення з військового обліку. Як буде на практиці - передбачити неможливо. Так чи інакше, раджу для початку Вам подати заяву про виключення з обліку поштовим зв'язком.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Доброго дня!

    Підкажіть, будь-ласка, чи підлягає зняттю з військового обліку людина, яка вчинила тяжкий злочин та була засуджена за ч.3 ст.368кк до покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з наданням умовного строку 3 роки у 2015 році?

    Згідно частини 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" "...виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину..."

    Тому, у Вашому випадку чоловіка мали виключити з військового обліку.

    Відповідно до пункту 12 Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу військові квитки військовослужбовців (військовозобов'язаних, резервістів), засуджених до позбавлення волі, обмеження волі або арешту, вилучаються та надсилаються судами до відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

    Отже, військовий квиток чоловіка суд повинен був надіслати до ТЦК (військомату) для виключення з військового обліку.

    Якщо ТЦК автоматично не виключив чоловіка з військового обліку - відповідно йому потрібно звернутися до ТЦК самостійно.

    Якщо так, то чи можна це зробити без фізичної явки до військомату(надання поштою заяви та необхідних документів) або через суд?

    Для того, щоб бути виключеним з військового обліку, потрібно подати заяву до Центру комплектування та соціальної підтримки, вказавши підставу виключення з обліку та надавши відповідні підтверджуючі документи (вирок суду).

    Спочатку чоловік може відправити документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо чоловік особисто звернеться до ТЦК - йому обов'язково потрібно зареєструйте заяву про виключення з військового обліку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіку заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр має залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо чоловік отримає відмову у виключенні з військового обліку - він зможе оскаржити дане рішення в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Токмач Галина Николаевна
    14.5%

    Добрий день, Катерино!

    У питанні призову на військову службу наявність непогашеної та незнятої судимості не відіграє ключове значення. Головним фактором є питання за який злочин особа отримала судимість та яку відповідальність понесла вироком суду. Так, відповідно до законодавства виключенню з військового обліку підлягають особи, які були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    Тобто, призову на військову службу не підлягають особи, які одночасно:

    • були засуджені за тяжкий або особливо тяжкий злочин (максимальна санкція покарання якого передбачає 5-10 років позбавлення волі);
    • були засуджені до позбавлення волі.
    Засудження до штрафу або інших видів покарання навіть за тяжкою або особливо тяжкою статтею не є підставою для виключення з військового обліку, а відповідно такі особи підлягають призову на військову службу.

    Особи, які отримали судимість і навіть, якщо вона не знята та не погашена за легкий злочин або злочин середньої тяжкості підлягають військовому обліку та призову на військову службу.

    Що робити, якщо призивають із судимістю за тяжкий злочин?

    У випадку, якщо особа підлягає виключенню з військового обліку на підставі вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, але її все рівно призивають на військову службу - такі дії є незаконними. В даному випадку є сенс подавати скаргу на районний ТЦК та СП або навіть звертатись до суду. Це можна зробити самостійно або за допомогою послуг адвоката/юриста.

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України