Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 02 марта 2024, вопрос №103046 240₴

Бронювання на підпрємстві

В мене є бронь на підприємстві але моє посвідчення військовозобов'язаного в ртцк в2022 році я пройшов влк і мав забрати посвідчення через тиждень.чи може тепер ртцк не прийняти бронь коли я приїду по посвідчення.можливо військова спеціальність на посвідченні і броні відрізняються.

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо у Вас діюча бронь Вам зобов'язані видати ВОД.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    В мене є бронь на підприємстві але моє посвідчення військовозобов'язаного в ртцк в2022 році я пройшов влк і мав забрати посвідчення через тиждень.чи може тепер ртцк не прийняти бронь коли я приїду по посвідчення.можливо військова спеціальність на посвідченні і броні відрізняються.

    А по якому військово-обліковому документу Ви були заброньовані? Яку військово-облікову спеціальність Вам зазначили у документах на бронювання?

    Теоретично може бути все, що завгодно. ТЦК дійсно може "стати в позу", якщо ВОС, по якій Ви заброньовані, відрізнятиметься від ВОС у військово-обліковому документі. Складна ситуація і так само складно дати Вам дієву пораду.

    Можливо, якщо є така змога, взагалі не ходіть до ТЦК та СП до терміну закінчення бронювання, якщо немає нагальної потреби в цьому, оскільки дії працівників ТЦК та СП непередбачувані.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, бронь надає міністерство економіки України, тцк не мають право її не прийняти. У разі спроби вручення вам бойової повістки на відправку, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність броні, якщо там відрізняються дані це не ваша провина.

    Дерій Владислав Олегович
    29.2%

    Вітаю Вас!

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

    За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Тобто, якщо у Витягу про бронювання вказана невірна ВОС - в ТЦК можуть Вас не зарахувати на спеціальний облік.

    Виникає логічне питання на підставі якого військово-облікового документу підприємство Вас забронювало?

    Згідно пункту 17 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний та спеціальний.

    На загальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані та резервісти, які не заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

    Військовозобов’язані, які згідно із Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” заброньовані за державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час, перебувають на спеціальному військовому обліку.

    Тому, якщо ТЦК Вас не зарахує на спеціальний військовий облік – буде вважатися, що Ви перебуваєте на загальному військовому обліку як незаброньований тому не матимете права на відстрочку.

    В будь-якому випадку без крайньої необхідності до ТЦК краще не звертатись.

    Наступного разу при поданні списків на бронювання підприємство повинно вказати вірну ВОС.

    Проте, якщо на вулиці до Вас звернуться представники ТЦК - Ви можете надати їм Витяг Мінекономіки та повідомити, що Ви є заброньованим, в такому разі значно менший ризик отримати повістку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Василь Клиент месяц назад

      В мене є військово облікова картка видана 2005 року в ній зазначена вос .військове посвідчення видане 2022 року в ртцк я не знаю чи могли вони змінити вос у зв'язку що я поміняв цивільну професію

      • Дерій Владислав Олегович

        Як правило, військово-облікова спеціальність у тимчасовому посвідченні повинна бути така ж сама як і у обліковій картці.

        Якщо Ви не змінювали місце перебування на військовому обліку та ТЦК відомо про Вашу військово-облікову картку - проблем з бронюванням не повинно бути.

        В протилежному випадку неправомірні дії ТЦК можна оскаржити.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Василю!

    Якщо Вам не вдасться доказати, що Ваш військово-обліковий документ (тимчасове посвідчення, як я собі розумію) знаходиться в ТЦК, то з бронюванням можуть виникнути певні проблеми, хоча і не принципові. Спочатку прийдеться отримувати ВОД, а вже потім вирішувати питання про отримання відстрочки у зв'язку з бронюванням.

    В будь якому випадку Ваша підстава для відстрочки передбачена абзацем 2 частини першої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Зокрема в ньому зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;"

    ПИТАННЯ БРОНЮВАННЯ РЕГУЛЮЮТЬСЯ ст.ст. 24, 25 Закону України “Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку”:

    «Стаття 24. Мета бронювання військовозобов’язаних

    Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період.

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів та виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

    {Частина перша статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1127-VII від 17.03.2014}

    2. Організація, порядок, обсяги та переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, визначаються цим Законом, актами Президента України та Кабінету Міністрів України».

    Крім того, постановою КМУ «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03 березня 2022 № 194).

    В умовах воєнного стану військовозобов’язаних бронюють у порядку, що визначила саме Постанова № 194.

    Для отримання відстрочки Вам необхідно виконати наступний алгоритм дій:

    1. Отримати на роботі витяг з наказу Міністерства економіки. Цей документ підтверджує відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час (п. 5 Постанови № 194).

    Ви повинні знати, що ТЦК дізнається про бронь вже через день після направлення інформації від Мінекономіки до Генштабу. Останній передає витяг до відповідного ТЦК згідно наказу Мінекономіки (п. 6 Постанови № 194).

    2. Підготувати заяву про відстрочку на згаданій вище підставі та подати її до ТЦК персонально разом із витягом.

    Шансів, що Вас не нададуть відстрочку в такому випадку небагато, тому переживати з цього приводу особливо не треба. Хіба що спочатку прийдеться отримати ВОД й можливо пройти повторну ВЛК.

    Не виключений і адмінштраф за порушення правил обліку та порядку поводження з ВОД.

    Тепер з приводу Вашої ВОС...

    До підстави яка надає Вам право на відстрочку та до самої процедури бронювання ВОС має невелике відношення, тому турбуватись і з цього питання також не слід. Все буде в порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    29.2%

    ВІТАЮ ВАС! Звісно останнім часом ТЦК може виробляти все, що хоче, але раніше - зміна облікових данних військовозобов"язаного супроводжувалась заповнення відповідної облікової картки, в якій військовозобов"язаний - ставив свій власноручний підпис.

    Тобто без Вас Ваші облікові данні міняти ніхто не має права.

    Зараз офіційно порядок такий же.

    На кожного військовозобов"язаного оформлюється Картка первинного обліку (додаток 3 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487

    https://guide.diia.gov.ua/view/vziattia-na-viiskov...

    Якщо у Вас є підтвердження бронювання - ТЦК звісно може воротити носа, але по закону мобілізувати Вас права не мають.

    Отже, якщо Вас не сповіщали про зміну ВОС, то зміна ВОС здійснена без Вашої участі - неправомірно.

    Розділю думку колег, що без особливої потреби в ТЦК Вам бажано не ходити. Якщо найближчим часом все-таки введуть електронний облік, то всеодно усі дані будуть цифровізувати і вже тоді можна вирішити всі питання.

    В будь-якому разі, без бажання ТЦК Ви зараз не доведете, що взагалі перебуваєте на військовому обліку.

    З повагою, юрист Я.Турчин (м. Гамбург, ФРН)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України