Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 марта 2024, вопрос №103101 250₴

Гр. I ст. 71 «В» в военном билете

Ситуация такая что с начала полномасштабного вторжения я пошёл добровольцем в армию и на службе уже более двух лет. Принимал участие в боевых действиях, выполнял все приказы, выходил на ноль, есть довидки, есть убд и тд. Но при этом у меня в военном билете стоит официальная отметка что я не пригоден к военной службе в мирное время, ограничено пригоден в мирное. Но отметка эта ещё за 2004 год, а когда проходил влк последний раз никто толком ничего не проверял (вернее проверяли то, что было явно выражено) и по результатам той комиссии я признан годным к военной службе. Могу ли я отказываться выходить на ноль ссылаясь на указанное в военном билете или то, что там написано становится не действительным после последнего прохождения влк?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ситуация такая что с начала полномасштабного вторжения я пошёл добровольцем в армию и на службе уже более двух лет. Принимал участие в боевых действиях, выполнял все приказы, выходил на ноль, есть довидки, есть убд и тд. Но при этом у меня в военном билете стоит официальная отметка что я не пригоден к военной службе в мирное время, ограничено пригоден в мирное. Но отметка эта ещё за 2004 год, а когда проходил влк последний раз никто толком ничего не проверял (вернее проверяли то, что было явно выражено) и по результатам той комиссии я признан годным к военной службе. Могу ли я отказываться выходить на ноль ссылаясь на указанное в военном билете или то, что там написано становится не действительным после последнего прохождения влк?

    На жаль, але запис від 2004 року вже давно недійсний і зараз Ваше відношення до військової служби визначається саме останнім медичним оглядом ВЛК. Якщо Ви з ним не згодні, можете спробувати його оскаржити до Регіональної або Центральної ВЛК. Але зважайте, що Ви можете оскаржити рішення ВЛК протягом 1 місяця з дня винесення такого рішення.

    Якщо наразі Ви будете відмовлятися від виконання завдань, можуть притягти до кримінальної відповідальності, на жаль...

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131)

    Стаття 402. Непокора

    1. Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу -

    карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Те саме діяння, якщо воно вчинено групою осіб або спричинило тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Непокора, вчинена в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

    4. Непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

    Примітка. Під бойовою обстановкою в розділі XIX цього Кодексу слід розуміти обстановку наступального, оборонного чи іншого загальновійськового, танкового, протиповітряного, повітряного, морського тощо бою, тобто безпосереднього застосування військової зброї і техніки стосовно військового супротивника або військовим супротивником. Обстановка бою, в якому бере участь військове з’єднання, частина (корабель) або підрозділ, розпочинається і закінчується з наказу про вступ у бій (припинення бою) або з фактичного початку (завершення) бою.

    Стаття 403. Невиконання наказу

    1. Невиконання наказу начальника, вчинене за відсутності ознак, зазначених у частині першій статті 402 цього Кодексу, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, -

    карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк до двох років.

    2. Те саме діяння, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

    карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

    3. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    З повагою до Вас!

    • Евгений Клиент месяц назад

      А хіба ця відмітка у військовому квитку вона не безтермінова? Тому що після неї я вже двічі проходив влк, але жодного з цих висновків мені у військовому квитку не поставили, є тільки відмітка про обмежену придатніст

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        На жаль, ні. Більше того, даний висновок було зроблено ще на основі Положення про ВЛК 1999 року, яке давно втратило чинність.

        Тому про цю ВЛК можете забути, на жаль..

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    У Вас є законна підстава та, відповідно, всі шанси не виконувати наказ Вашого командира, яким він направляє Вас на лінію зіткнення з агресором!

    Справа в тім, що у відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    Проте, аби це не було розцінено, як кримінальне правопорушення (наприклад за статтями 402 чи 403 ККУ, виконуючи таку процедуру, треба дотримуватись певного порядку:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Для того надаю Вам зразок рапорту на роз'яснення наказу командира. Причепив його до відповіді.

    Після того у разі відсутності роз'яснення або повторному наданні того ж наказу Ви маєте право його не виконувати, і кримінальної відповідальності за це не буде.

    Доречи Ваш висновок ВЛК про обмежену придатність діє до тих пір, поки не проведено повторну ВЛК!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Евгений Клиент месяц назад

      зрозумів, дякую. Тоді навіть якщо брати висновок останнього влк, де вказано що у мене була вперше діагностована астма, а також є проблеми повʼязані з хребтом (там цілий передік їх), тобто мені дійсно фізично вкрай важко виконувати задачі, які раніше міг більш-менш нормально виконувати і посилаючись на це в рапорті все-таки можна не наражати себе на невиправдані ризики?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Саме це я і мав на увазі у своїй відповіді. В рапорті, який я Вам причепив до відповіді, треба буде лише вказати свої фактичні персональні дані та дані командира. Його варто, по можливості, роздрукувати або ж просто переписати від руки та носити із собою, щоби у разі необхідності одразу вручити командиру, який надає неправомірний наказ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України