Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 березня 2024, питання №103246 240₴

Отримання документів по догляду за інвалідом першої групи

У батька перша група інвалідності як оформити догляд за батьком і підготувати документи для відсрочки від призову.(для військомату)
(Прописані разом в одному будинку . Я ,батько та мати (безробітня) (батько та мати офіційно одружені)

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) оформлюють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки разом з документами, що підтверджують факт інвалідності Вашого батька/ документи що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про народження)/ Витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою.

    Основним критерієм при отриманні відстрочки в зазначеному випадку є "відсутність інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати". Без її доведення відстрочку Ви не отримаєте.

    Натомість згідно абзацу 10 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Особам з інвалідністю I групи такий догляд призначають медико-соціальні експертні комісії в обов’язковому порядку через виключно високий ступінь втрати здоров’я, який спричиняє виникнення такої потреби (форма 157-1/0, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України 30.07.2012 № 577). Ця норма стосується як людей I групи інвалідності категорії А, що фактично не здатні до самообслуговування, так і людей I групи інвалідності категорії В, які частково можуть обслуговувати себе.

    У всіх інших випадках потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667).

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП) оформлюють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Отже для отримання відстрочки в цьому випадку необхідно подати до ТЦКСП заяву про надання відстрочки разом з документами, що підтверджують факт здійснення постійного догляду. Ними зокрема можуть бути: (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд)/ Акт встановлення факту здійснення догляду/ Акт обстеження проживання/ Довідка до акта огляду МСЕК/ інші наявні документи щодо інвалідності Вашої матері/ документи що підтверджує родинні зв’язки (свідоцтво про народження)/ Витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Вікторе!

    Ви можете мати підставу для відстрочки двома шляхами:

    Перший - у зв'язку з інвалідністю батька.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Як бачите, в цьбому випадку треба доводити, що в батька немає інших працездатних осіб, які можуть його утримувати.

    В той самий час, у відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;»

    Отже сам факт безробіття Вашої матері не є достатнім для визнання її непрацездатною. Також важливо розуміти, чи є у Ваших батьків інші дорослі діти.

    Для отримання відстрочки за цією підставою треба мати на руках Ваше свідоцтво про народження та документ, який підтверджує інвалідність батька (довідка МСЕК, посвідчення інваліда, пенсійне посвідчення тощо).

    Другий - оформлення постійного догляду за батьком.

    Ця підстава надається абзацем 10 частини першої згаданої вище статті:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для отримання відстрочки за цією підставою Вам треба мати на руках: свідоцтво про народження, довідку ЛКК форми 080-4 про необхідність здійснення постійного догляду (таке може містити і довідка МСЕК). Витяг про спільне місця проживання (з ЦНАПу).

    Також бажано було б в цьому випадку отримати довідку про державну компенсацію за здійснення ПД або акт встановлення факту догляду.

    ВИСНОВОК:

    В будь якому випадку в результаті і незалежно від обраної підстави Вам треба персонально з'явитись до ТЦК і подати заяву про відстрочку, додавши до неї підтверджувальні документи, які я перелічив Вам вище у кожному окремому варіанті.

    Важко сказати, яким шляхом йти краще, бо обидва вони у Вашому випадку робочі, і Ви матимете в кінці успішний результат

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, ви маєте право на відстрочку від мобілізації. Вам треба проаналізувати, чи зазначено у довідці МСЕК про потребу постійного догляду. Якщо так то дуже гарно, якщо ні звертайтесь до сімейного лікаря за направленням на комісію ЛКК, після чого вам видадуть довідку лкк про потребу постійного догляду форми 080-4.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка МСЕК де зазначено потребу у постійному догляді або довідка лкк форми 080-4 про потребу постійного догляду

    Паспорти+ коди

    Довідка з місця реєстрації

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    У батька перша група інвалідності як оформити догляд за батьком і підготувати документи для відсрочки від призову.(для військомату) (Прописані разом в одному будинку . Я ,батько та мати (безробітня) (батько та мати офіційно одружені)

    Станом на зараз Ви маєте право на відстрочку по абзацу десятому частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", і матимете це право після внесення змін до чинного законодавства проєктом закону про мобілізацію.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    ...

    Як все зробити правильно?

    Однозначно для початку зробити заяву про оформлення відстрочки, а також копії всіх документів. Далі направити це все поштовим зв'язком до ТЦК (лист рекомендований, з повідомленням про вручення та обов'язково опис вкладення). Після отримання повідомлення про отримання, можете йти до ТЦК.

    Заява про оформлення відстрочки подається в оригіналі, інші документи - нотаріальні копії. В принципі нотаріуси роблять нотаріальні копії з цих документів, хоча не всі, відверто кажучи. Базовим документом є заява про оформлення відстрочки, до якої додаються інші документи.

    Але почати потрібно з того, чи зазначено у довідкі МСЕК батька потреба в постійному стороннього догляді?

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Вашою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу одного з батьків у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта батька
    • довідка МСЕК, де вказано про потребу у сторонньому догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи, яка потребує догляду;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • Висновок МСЕК про потребу у догляді
    • документ про спільне проживання (Витяги з реєстру територіальної громади)

    Акт складається протягом 5 днів.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України