Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 09 марта 2024, вопрос №103368 250₴

звільнення з в/с за наявності тещі інваліда 2 групи

Звільнення з в/с у звʼязку наявності ІІ групи інвалідності в тещі, наявністю в неї двох дітей, один з яких за кордоном, а також її чоловік (тесть) з 3 групою інвалідності

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Згідно законодавства підставою для звільнення є наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Це передбачено п.п. "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Згідно цієї норми Ви маєте право на звільнення незалежно від наявності у тещі дітей.

    Для звільнення Вам необхідно подати рапорт та документи, що надають право на звільнення.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Іване!

    Звільнення з військової служби за наявністю інвалідності ІІ групи у матері дружини можливо тільки, якщо Ви були мобілізовані. Для контрактників дана підстава для звільнення відсутня. Контрактник може звільнитись лише на підставі постійного догляду за матір'ю дружини.

    Отже, якщо Ви були мобілізовані, то підстава для звільнення передбачена статтею 26 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про військовий обов'язок і військову службу».

    Зокрема про звільнення під час воєнного стану в ній зазначено наступне:

    «1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    …2) під час воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    "у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи".

    Як бачите, звільнення за даною підставою не передбачає доказування того, що немає інших осіб, які б могли доглядати або утримувати матір дружини. Достатньо тільки самого факту того, що остання має інвалідність ІІ групи.

    Отже для звільнення Вам потрібно написати рапорт на ім'я командира та додати до нього нотаріально завірені копій документів, які підтверджують інвалідність матері дружини та родинні зв'язки: свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дружини.

    Хочу також звернути Вашу увагу на новий законопроект 10449, який станом на зараз пройшов перше читання у ВР. Якщо даний законопроект приймуть саме у такій редакції, яка є станом на зараз, то Ви вже не матимете право на звільнення у зв'язку з інвалідністю матері дружини. Тому, я би радив Вам розпочати процес звільнення вже зараз.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24%

    Вітаю Вас.

    Станом на зараз така підстава передбачена чинним законодавством. Інша справа, як її реалізувати.

    Справа в тому, що наразі I або II інвалідності батька дружини дає Вам 100 % право на звільнення з військової служби. Виділяю потрібний Вам абзац жирним. Для цього не потрібно оформлювати ніяку опіку (яку Ви і не можете оформити, ні догляд, нічого). Проблема лише в тим, що після другого читання такої підстави для звільнення, на 99%, не буде в чинному законодавстві. Тому часу у Вас по цьому, грубо кажучи, до 2 місяців ще. Так що треба поспішати, адже це єдиний шанс зараз.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 26. Звільнення з військової служби

    ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    ...

    2) під час дії воєнного стану:

    {Абзац перший пункту 2 частини четвертої статті 26 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    {Підпункт "б" пункту 2 частини четвертої статті 26 в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

    якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Які ще існують додаткові підстави (є хвора бабуся 87 років, але немає ніяких оформлених документів про недієздатність чи необхідність опіки, батька немає, мати пенсіонерка, є брат який не служить).

    З повагою

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На даний час, якщо Ви є мобілізованим військовослужбовцем - Ви маєте право на звільнення з військової служби у зв'язку із наявністю у матері дружини ІІ групи інвалідності. Краще подати документи про звільнення до прийняття законопроєкту 10449, який значно скорочує підстави для звільнення.

    ВІдповідно до абзацу 4 підпункту "г" пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". .

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    • у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    При цьому немає значення чи наявні інші працездатні члени сім'ї, які зобов'язані утримувати тещу. Опіку та догляд встановлювати не потрібно.

    Для звільнення потрібно подати рапорт командиру частини та додати документи, що підтверджують підставу для звільнення - нотаріальну копію свідоцтва про одруження, копію свідоцтва про народження дружини, копію довідки МСЕК тещі, паспортні документи.

    ПРОТЕ, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Згідно даного законопроєкту значно скоротилися підстави для звільнення.

    Законопроєкт №10449 передбачає, що під час дії воєнного стану військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
    • військовослужбовцям, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
    • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
    • перебування на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
    • військовослужбовці, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;
    • військовослужбовці, які є усиновлювачі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років;
    • утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
    • виховання військовослужбовцем дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого або другого ступеню споріднення (за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), який є особою з інвалідністю I групи, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного), який є особою з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною за умови, що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами;
    • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі у антитерористичній операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Згідно нового законопроєкту Ви не матимете право на звільнення.

    Відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розд. І Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

    Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розд. IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    Тому, поки законопроєкт не прийняли - спробуйте подати якнайшвидше рапорт з необхідними документами. Якщо протягом 30 днів рапорт не розглянуть - потрібно оскаржувати бездіяльність командування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, ви маєте право на звільнення з військової служби. Це передбачено ст.26 ЗУ про військовий обов'язок і військову службу

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Вам треба негайно подавати рапорт , максимальний термін розгляду справи 45 днів. Тому ви можете встигнути звільнитися до внесення змін.

    Для звільнення з військової служби вам потрібно подати рапорт на ім'я командира військової частини додавши до нього нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження дружини

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда тещі

    Довідка МСЕК

    Паспорти коди.

    Щоб був витратний термін розгляду рапорту, його мало подати його треба зареєструвати у журналі рапортів або зробити копію рапорту, щоб на ньому поставили штамп про його прийняття і копія залишилась у вас.

    Для пришвидшення звільнення рекомендую додатково написати звернення від тещі на ім'я комісара тцк яким вас було мобілізовано з проханням вашого звільнення з військової служби, додавши до звернення такіж самі нотаріально завірені копії.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України