Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 11 марта 2024, вопрос №103448 500₴

Відкриття магазину з продажу квітів

Дружина хоче відкрити магазин з продажу квітів. Приміщення вже знайдено. Який КВЕД і групу ФОП їй обрати? Вдячний за відповіді.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    КВЕД, якій підійде для впровадження відповідної діяльності наступний:

    47.76 «Роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах».

    Для ведення підприємницької діяльності Ваша дружина може обрати 2 або 3 групу ФОП на спрощеній системі оподаткування.

    Відкрити ФОП можливо дистанційно, скориставшись для цього автоматичною реєстрацією ФОП на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Покрокова інструкція для відкриття ФОП на порталі ДІЯ:

    https://www.youtube.com/watch?v=sFqBqTfbibo

    Після успішної реєстрації ФОП на порталі ДІЯ Вашій дружині потрібно буде зареєструватись в особистому кабінеті податкової. Для того їй знадобиться електронний ключ (ДІЯ підпис; електронний ключ, виданий в податковій; електронний ключ Приват Банка тощо). Саме через цей кабінет вона зможе подавати звітність.

    https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Далі надаю Вам загальну інформацію щодо ліміту, податків та звітності ФОП на 2 та 3 групі.

    Граничний ліміт для перебування на 2 або 3 групі ФОП.

    для 2 групи – 5 921 400 гривень (834 розмірів мінімальної зарплати),

    для 3 групи – до 8 285 700 гривень (1167 розмірів мінімальної зарплатні).

    Податки 2 та 3 групи ФОП.

    Для ФОП 2 групи:

    Єдиний податок – 1420 гривень на місяць (20% від мінімальної зарплатні).

    ЄСВ:

    з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

    з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

    Для ФОП 3 групи:

    Єдиний податок – 5% від доходу, або 3% від доходу +ПДВ.

    ЄСВ:

    з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

    з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

    Проте, згідно з п. 919 разд. VIIIЗакону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

    Вище згадане послаблення - це теж не відстрочка від сплати ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

    Однак, слід пам’ятати, якщо Ваша дружина не буде сплачувати ЄСВ «за себе»,то ці періоди не зарахуються до її страхового стажу.

    Звітність 2 та 3 групи ФОП.

    2 група у 2024 році подає річний звіт за 2023 рік до 02 березня 2024 року включно (підстава п. 296.2 і п. 49.18.3. Податкового кодексу). У Вашому випадку звіт дружина вже буде подавати у 2025 році.

    3 група подає щоквартальні звіти.

    Строки подання звітів:

    за IV квартал 2023 року - до 9 лютого 2024 року (включно)

    за І квартал 2024 року - до 12 травня 2024 року (включно)

    за II квартал 2024 - до 09 серпня 2024 (включно)

    за ІІІ квартал 2024 - до 09 листопада 2024 (включно)

    за IV квартал 2024 року - до 9 лютого 2025 року (включно).

    По ЄСВ подається тільки річний звіт.

    Строк подання річного звіту з ЄСВ за 2023 рік до 09 лютого 2024 року (включно).

    На 3 групі ФОП єдиний податок потрібно сплатити протягом 10 календарних днів після граничної дати подання декларації.

    На 2 групі ФОП єдиний податок необхідно сплатити до 20 числа поточного місяця.

    Щодо РРО.

    З 1 січня 2022 року відповідно до норм Податкового кодексу України лише підприємці - платники єдиного податку 1-ої групи можуть не застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

    Таким чином, усі інші підприємці, тобто підприємці - платники єдиного податку 2-ої та 3-ої груп, повинні застосовувати РРО та/або ПРРО у разі проведення розрахункових операцій.

    Розрахункова операція – це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

    Тобто, при здійсненні розрахунків тільки у безготівковій формі через установи банку РРО та/або ПРРО не застосовується.

    Слід враховувати й той факт, що якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад надання дистанційної послуги або доступу до Інтернет-ресурсу (доступу до веб-порталу) з розміщення та використання інформації тощо, виключно в електронній формі із застосуванням Інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов’язковим.

    Також, РРО та/або ПРРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів (пункт 14 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»).

    Отже, ФОП на спрощеній системі оподаткування можуть не застосовувати РРО/ПРРО, якщо:

    1. здійснюються тільки безготівкові розрахунки, тобто на р/р (IBAN) ФОП кошти зараховуються з р/р (IBAN) клієнта, або через касу банку, або через банківський термінал самообслуговування;

    2. розрахунки за послуги здійснюються за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Згідно з роз'ясненням Національного банку України законодавство України не містить термінів "сервіс переказу коштів" та "банківські системи дистанційного обслуговування".

    Водночас, законодавство містить термін "система дистанційного обслуговування", що охоплює системи типу "клієнт-банк", "клієнт-Інтернет-банк", "телефонний банкінг", "платіжний за стосунок" та інші системи дистанційного обслуговування, які на підставі дистанційних розпоряджень клієнта можуть виконувати функції надання інформаційних послуг згідно з переліком, що зазначений в договорі між банком та клієнтом, здійснення операцій за рахунком клієнта.

    До систем дистанційного обслуговування відносяться, зокрема, Приват24, Ощад24/7 тощо. До "сервісів переказу коштів", на думку Національного банку України, можна віднести сервіси банків (LiqPay тощо) та/або небанківських фінансових установ (Portmone, iPay, WayforPay, Easy Pay тощо), які мають ліцензію Національного банку України на переказ коштів без відкриття рахунків, що надають можливість споживачам здійснити оплату товарів (послуг), зокрема дистанційного.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України