Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 марта 2024, вопрос №103468 250₴

Яка процедура звільнення від військової служби чоловіка, у якого рідний брат загинув на війні

Добрий день. Яка процедура звільнення від військової служби чоловіка, у якого рідний брат загинув на війні? Брат не служив та на військовому обліку не стоїть. Як проходить процедура відстрочки або звільнення його з військової служби. Куди звертатися, які потрібні документи?

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо мова йде про отримання відстрочки від призову під час мобілізації то для цього необхідно подати до ТЦК та СП заяву про надання відстрочки та документи, що підтверджують право на відстрочку. Такими документами можуть бути: свідоцтво про смерть, довідка військової частини або ТЦК та СП про обставини смерті, документи щодо родинних зв'язків з братом.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Яка процедура звільнення від військової служби чоловіка, у якого рідний брат загинув на війні? Брат не служив та на військовому обліку не стоїть. Як проходить процедура відстрочки або звільнення його з військової служби. Куди звертатися, які потрібні документи

    Співчуття Вам!

    Чоловік має право на відстрочку від мобілізації. Але зверніть увагу, що у першому читанні законопроєкту 10494 пройшла норма щодо надання відстрочки лише у разі загибелі повнорідного брата.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Загалом у будь-якому випадку приблизний алгоритм дій за нинішньої ситуації наступний:

    1. Звернення до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомат) краще за місцем реєстрації (однак якщо за місцем реєстрації можливостей немає, можна і за місцем фактичного проживання) для постановки на військовий облік та проходження медичної комісії.

    Оскільки я так розумію хлопцю більше 27 років, то потрібно клопотати про отримання військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).
    • витяг про несудимість.

    2. Він повинен бути готовими, що його притягнуть до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку - стаття 210 КУпАП.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    3. На медичну комісію із собою обов'зково потрібно брати перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують історію хвороби (за наявності).

    4. Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Для отримання відстрочки від мобілізації потрібно підготувати приблизно такий пакет документів:

    • Заява про надання відстрочки (довільна форма, є купа зразків в Інтернеті). За потреби можу підготувати «під ключ».
    • Паспорт та РНОКПП чоловіка.
    • Свідоцтво про народження обох братів.
    • Документи про загибель брата (оповіщення, свідоцтво про смерть, витяг з наказу в/ч про результати службового розслідування, наказ командира в/ч про виключення особи із списків в/ч у зв'язку із загибеллю тощо).

    Документи раджу наперед надіслати до ТЦК та СП поштовим зв'язком, а потій йти самостійно. Алгоритм дій в ТЦК - окреме питання!

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Щоб оформити відстрочку чоловіку потрібно звернутися до ТЦК, стати на військовий облік та надати:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Військово-обліковий документ

    3. Свідоцтво про народження

    4. Свідоцтво про народження та свідоцтво про смерть брата

    5. Копії паспорта

    6. Документ військового характеру, що свідчить про загибель брата (це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про смерть, довідка військової частини про те, що чоловік загинув під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК, довідка ВЛК де зазначена інформація щодо загибелі)

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Якщо чоловік не стоїть на військовому обліку - його можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (штраф 850-1700 грн) за порушення правил військового обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    • Ірина Клиент месяц назад

      Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи правильно сформульована заява на відстрочку

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Прошу:

        Оформити мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до абз. 9 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та внести відповідну відмітку до військово-облікового документа або видати довідку про надання відстрочки.

        Додайте копію паспорту та іпн брата (за можливості)

        Якщо чоловік не стоїть на військовому обліку - йому доведеться писати заяву про прийняття на військовий облік та видачу військового квитка (якщо у нього немає належного військового документа).

        • Ірина Клиент месяц назад

          Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи правильно сформульована заява на відстрочку

      • Дерій Владислав Олегович
        50%

        Доброго дня!

        Я змінив би на таке формулювання

        "Прошу:

        Оформити мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до абз. 9 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та внести відповідну відмітку до військово-облікового документа або видати довідку про надання відстрочки."

        Додайте копію паспорту та іпн брата (за можливості)

        Якщо чоловік не стоїть на військовому обліку - йому доведеться писати заяву про прийняття на військовий облік та видачу військового квитка (якщо у нього немає належного військового документа).

        • Ірина Клиент месяц назад

          А заяву про прийняття на військовий облік та видачу військового квитка видають в РТЦК чи її теж потрібно писати самостійно по зразку?

          • Дерій Владислав Олегович

            Як правило, їх видають в ТЦК

            Проте, можете самостійно роздрукувати та заповнити заяву про видачу військового квитка (додаток 1),

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    {Частину третю доповнено абзацом дев’ятим згідно із Законом № 2491-IX від 29.07.2022}".

    Отже, для того, аби отримати відстрочку чоловіку потрібно буде надати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки разом з документами, які підтверджують родинні зв'язки та смерть брата. Також потрібні будь які документи, які свідчать про той факт, що брат загинув на території де ведуться бойові дії, або від дій, пов'язаних зі збройною агресією РФ - це у тому разі, якщо брат не проходив військову службу. Бо з Вашого питання не зовсім зрозуміло, який із братів не служив і не проходив службу. Якщо ж брат, який загинув був військовослужбовцем, то документами повинні бути: сповіщення від ТЦК, довідка з військової частини про обставини загибелі, довідка ВЛК тощо.

    Заяву потрібно надати до ТЦК у двох примірниках на одному з котрих представник ТЦК повивнен проставити дату, підпис та вхідний номер. Це буде означати, що заяву на відстрочку зареєстрували.

    Якщо на обліку не стоїть чоловік, який бажає отримати відстрочку, то тоді при явці до ТЦК його очікує штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП на суму від 850 до 1700 грн.

    Також чоловіка однозначно направлять на проходження ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клиент месяц назад

      Доброго дня! Підкажіть будь ласка, чи правильно сформульована заява на відстрочку

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, правильно. У прохальній частині можна вказати: "зробити відповідну відмітку у військово-обліковому документі або надати довідку про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації "

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановна Ірина! Прийміть мої щирі співчуття!

    НАРАЗІ ВІДСТРОЧКУ НЕ ОФОРМЛЮЮТЬ. ЧЕКАЮТЬ ПРИЙНЯТТЯ У ЦЬОМУ МІСЯЦІ УРЯДОВОГО ЗАКОНОПРОЕКТУ № 10449 від 30.01.2024, ЯКИЙ РОЗГЛЯДАЄ РАДА (якщо пропоновану редакцію не змінять).

    ВІдповідно до статті 23 Закону про мобілізацію у пропонованій редакції право на відстрочку будуть мати:

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

    • військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;
    • працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;
    • осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами;

    жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Тому, треба окрім свідоцтва про смерть мати докази загибелі на війні брата. Зокрема, за такою довідкою можна звернутися і до ТЦК де брат перебував на обліку та звідки був мобілізований до лав ЗСУ де й загинув.

    На підставі сповіщень від командирів в/ч районні ТЦК СП вносять записи до книги обліку загиблих військовослужбовців. Окрім цього, із в/ч до ТЦК СП передають військовий квиток та обліково-послужну картку загиблого військовослужбовця, на першій сторінці яких роблять запис про дату його загибелі.

    1. Командир в/ч, у якій служив родич, разом із сповіщенням командира про загибель військовослужбовця має надіслати до ТЦК СП за місцем вашого проживання свідоцтво про смерть.
    2. Якщо свідоцтво про смерть не було оформлене, його можна оформити самостійно. Спочатку лікар-патологоанатом або судово-медичний експерт після дослідження тіла загиблого видає лікарське свідоцтво про смерть (форма 106/о).
    3. На підставі лікарського свідоцтва про смерть родичі можуть звернутися до РАЦСу із заявою про державну реєстрацію смерті та отримання свідоцтва про смерть. Протягом 1 року із дня загибелі заява подається за зареєстрованим місцем проживання військовослужбовця, місцем його загибелі чи місцем поховання, а після спливу цього строку – за вашим місцем проживання.

    ОТЖЕ, Вам треба зачекати поки приймуть новий закон про мобілізацію, за яким Ви скоріш за все отримаєте відстрочку. В будь-якому разі ТЦК зараз не оформлюють відстрочку, очікуючи новий закон і навіть за наявності підстав за старою редакцією - Вашу відстрочку поставлять на паузу і можуть мобілізувати. Тож до прийняття нового закону Вам в ТЦК робити нічого.

    Для оформлення відстрочки окрім заяви, яка подається до ТЦК, треба додати:

    • Нотаріально посвідчені копії документів, що доводять рідство братів (свідоцтва про народження обох, що мають спільних батьків або одного з них);
    • Нотаріально посвідчені копії документів, що доводять факт смерті військовослужбовця на війні (свідоцтва про смерть, супровідих листів з військової частини, довідок чи листів-відповідей ТЦК про відповдіний запис у книзі обліку, документ про нарахування / призначення відповідних виплат на загиблого військовослужбовця).

    У разі звернення до ТЦК - на моральну підтримку та розуміння не розраховуйте. Уже було безліч випадків коли ці не дуже порядні люди відправляли на смерть і другого з братів, дітей чи батьків загиблого військовослужбовця.

    Треба наполягати на реєстрації заяви про відстрочку і отриманні доказів цього на своєму примірнику заяви, а вже потім погоджуватись на направлення на ВЛК та ін. заходи ТЦК.

    Інакше високий ризик, що вони скажуть, що нічого про особливий статус не знали і заяву на відстрочку їм ніхто не подавав.

    Нормативні акти:

    Інструкція про організацію поховання військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби (затв. Наказом Міністра Оборони України від 05.06.2001 № 185).

    Наказ Міністра оборони України від 05.06.2001 № 185 «Про додаткові заходи щодо організації поховання військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби».

    Інструкція з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України (затв. Наказом Міністерства оборони України від 15.09.2022 № 280).

    Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

    Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні (затв. Наказом Міністерства Юстиції України від 18.10.2000 № 52/5).

    Порядок взаємодії між органами та підрозділами Національної поліції України, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини під час воєнного стану на території України (затв. Наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Офісом Генерального прокурора України від 09.03.2022 № 177/450/46).

    Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

    Постанова КМУ від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану».

    Щасти Вам!

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України