Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 11 марта 2024, вопрос №103470

Підписали договір на оренду з колишньою дружиною власника,він про це не знав

Через 2 місяці прийшов чоловік,здивувався що на тій квартирі хтось живе і змінив замки до розьяснення ситуації.В підсумку сказав що сам хотів здавати і за ту ж ціну може здавати далі,цей місяць не платимо,а далі ту ж сумму тільки йому а не тій колишній дружині.Якщо написати на неї заяву,що їй за це буде?Чи це може бути якась схема від них обох?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Краще переукласти договір. Якщо завдаток заплатили - вимагайте його повернення і укладайте новий договір

    • Андрей Игнатович Клиент месяц назад

      Ну а якщо за щось типу шахрайства на неї написати заяву,є варіант якоїсь компенсації за це

      • Богун Сергій Павлович

        Спробуйте. Проте я так розумію чоловік претензій до колишньої не має.?

        • Андрей Игнатович Клиент месяц назад

          він каже що якщо напишему заяву він допоможе,бо вона невмєняєма.З квартирою розібрались,але якщо б він не хотів сам здавати,то через неї ми б на вулиці опинились,тому думаю є варіант що їй щось буде за це,незважаючи на те що договір перепідпишему з справжнім власнико

          • Богун Сергій Павлович

            Можете написати

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Хто є власником квартири?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрей Игнатович Клиент месяц назад

      Власником є колишній чоловік жінки,з якою ми заключали перший догові

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Яким чином тоді Ви укладали з нею угоду? Ви знали, що вона не є власником квартири?

        • Андрей Игнатович Клиент месяц назад

          По документам які вона давала вона була співвласником,все це було з рієлтором

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Щоб уникнути проблем і не потрапити до рук шахраїв, важливо ще до оформлення договору оренди квартири перевірити деякі моменти. Отже, що слід зробити:

    • Перевірити паспорт господаря житлоплощі.
    • Попросити показати правовстановлюючі документи на житлову нерухомість. Це можуть бути різні документи, серед них свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, свідоцтво про право на спадщину, договір дарування, рішення суду про визнання права власності, свідоцтво про приватизацію або інший документ, зареєстрований у Державному реєстрі.
    • Уважно прочитати договір оренди квартири й уточнити всі незрозумілі моменти.

    Якщо власник відмовляється показати паспорт або правовстановлюючі документи, посилаючись на "наступного разу", "забув узяти з собою" тощо, краще не зв'язуватися з такою людиною. З великою часткою ймовірності це шахрай, який просто хоче отримати гроші і все. Оформляти договір потрібно тільки після того, як ви переконалися, хто перед вами і що ця людина є законним власником житлоплощі.

    Якщо квартира належить брату, другу, дружині, а названий орендодавець просто "допомагає" її здати, квартиронаймач повинен підписувати договір оренди тільки в присутності справжнього господаря. Не рідкість випадки, коли законний власник житла не підозрював про те, що його квартиру нібито здали в оренду іншим людям.

    У Вашому випадку перевірте паспорт та правовстановлюючі документи на квартиру чоловіка, який хоче здавати Вам квартиру.

    Згідно зі ст. 358 ЦКУ право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їх згодою. А отже, здавати в оренду майно, що перебуває в спільній власності, орендодавець може тільки зі згоди інших власників. Жоден з учасників самостійно не має права укладати правові угоди про спільне майно без згоди інших.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України