Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 марта 2024, вопрос №103498 400₴

Я курсант, приймав присягу коли мені було 17 років чи можу я оскаржити це рішення у звʼязку з тим що я був не повнолітній

Я курсант 3-го курсу немаю бажання продовжувати службу та навчання у військовому інституті шукаю методи та способи цього досягнути. Мені здається що одною з підстав може бути те що присягу я приймав у неповнолітньому віці. Хочу отримати юридичну консультацію з цего приводу та отримати поради можливо по якимось іншим причинам можна досягти моєї мети

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    17.5%

    Доброго дня.

    Загальні засади проходження в Україні військової служби визначені Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу" №2232-ХІІ від 25.03.1992 (Закон №2232).

    Зарахування громадян України до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів проводиться на добровільних засадах відповідно до особистих заяв після успішного складення вступних іспитів та відповідних випробувань.

    Згідно частини 5 статті 25 Закону України №2232 з громадянами України - курсантами вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу укладається контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону.

    Установлення правових відносин між курсантами, яким не виповнилося 18 років, і державою здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Порядок проходження ними військової служби (навчання) встановлюється положеннями про проходження військової служби громадянами України та іншими нормативно-правовими актами України

    Ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», визначає, що «…військовою службою є день призначення на посаду курсанта вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти – для громадян, які не проходили військову службу».

    Названа Вами причина не є підставою для розірвання контракту.

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, звільняються з військової служби та направляються у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік.

    Розгляньте ці підстави.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Владиславе!

    Згідно статті 25 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу":

    "4. Громадяни України, які в установленому порядку зараховані до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти для здобуття певних освітніх рівнів і не мають звань офіцерського складу, вважаються курсантами, а ті, що мають такі звання, - слухачами.

    {Абзац перший частини четвертої статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2995-IX від 21.03.2023}

    До слухачів також належать військовослужбовці, які отримують додаткові чи окремі освітні послуги, у тому числі за програмами післядипломної освіти.

    {Частину четверту статті 25 доповнено абзацом другим згідно із Законом № 2995-IX від 21.03.2023}

    {Частина четверта статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 161-IX від 03.10.2019}

    5. З громадянами України - курсантами закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти укладається контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону. Контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення навчання укладається між громадянином та державою, від імені якої виступає уповноважений орган військового управління Збройних Сил України або іншого військового формування, для потреб якого він проходить підготовку, на строк, передбачений абзацами п’ятим, восьмим і дев’ятим частини другої статті 23 цього Закону.

    {Частина п'ята статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3353-VI від 12.05.2011, № 2397-VIII від 05.04.2018, № 2995-IX від 21.03.2023}

    6. Установлення правових відносин між курсантами, яким не виповнилося 18 років, і державою здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Порядок проходження ними військової служби (навчання) встановлюється положеннями про проходження військової служби громадянами України та іншими нормативно-правовими актами України.

    7. Курсанти з числа військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, після зарахування до закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти укладають контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону.

    {Частина сьома статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2995-IX від 21.03.2023}

    8. Курсантам, які не мали військового звання до зарахування до закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, присвоюється військове звання рядового складу. За військовослужбовцями та військовозобов'язаними зберігаються військові звання, які вони отримали під час проходження військової служби.

    {Частина восьма статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2995-IX від 21.03.2023}

    9. Військові звання випускникам закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти присвоюються в порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    {Частина дев’ята статті 25 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2995-IX від 21.03.2023}

    10. Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності), в інших випадках, передбачених законом, та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб сержантського, старшинського або офіцерського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п’яти років (десяти років - для осіб офіцерського складу, які оволоділи спеціальностями льотного складу авіації) після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти відповідно до підпунктів "д", "е", "з", "и" пункту 1, підпунктів "д", "е", "ж", "з" пункту 2 та підпункту "в" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, витрати, пов’язані з їх утриманням у закладі фахової передвищої військової освіти, вищому військовому навчальному закладі, військовому навчальному підрозділі закладу вищої освіти, відповідно до порядку та умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

    {Частина десята статті 25 в редакції Закону № 267-VI від 11.04.2008; із змінами, внесеними згідно із Законами № 224-VII від 14.05.2013, № 2397-VIII від 05.04.2018, № 161-IX від 03.10.2019; в редакції Закону № 2995-IX від 21.03.2023}

    11. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направляються:

    у мирний час та під час дії особливого періоду (крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) - у військові частини для подальшого проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;

    під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.".

    Отже, якщо на момент підписання контракту Ви були неповнолітньою особою, оскарження цього факту, скорше за все, Вам нічого не дасть, тому що жодних порушень закону в тому немає. Втім Ви можете розірвати контракт з ВВНЗ за вказаними в наведеній статті підставами, але пам'ятайте, що при тому Вас мобілізують, як також Вам прийдеться відшкодувати кошти, що були витрачені на Вас вишем під час навчання.

    Для більш предметної відповіді бажано було б ознайомитись з Вашим контрактом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас, Владиславе!

    Я курсант 3-го курсу немаю бажання продовжувати службу та навчання у військовому інституті шукаю методи та способи цього досягнути. Мені здається що одною з підстав може бути те що присягу я приймав у неповнолітньому віці. Хочу отримати юридичну консультацію з цего приводу та отримати поради можливо по якимось іншим причинам можна досягти моєї мети

    Ні, на цій підставі нічого не вдасться. Потрібно аналізувати Ваш контракт про проходження військової служби (навчання). Але можливо Ви маєте сімейні обставини для розірвання контракту, аби уникнути відшкодування.

    Ваше питання регулюється статтею 25 Закону України "Про ВОіВС".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 25. Підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу

    1. Підготовка громадян України для проходження військової служби на посадах осіб сержантського, старшинського та офіцерського складу проводиться у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. У них здійснюється навчання курсантів, слухачів, студентів, ад'юнктів і докторантів.

    Підготовка громадян України, прийнятих на військову службу за контрактом, може здійснюватися у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах (центрах), військових частинах шляхом навчання на спеціальних курсах підготовки. Порядок та умови направлення, проходження військової служби громадянами України під час такої підготовки визначаються положеннями про проходження військової служби громадянами України.

    2. Порядок проведення підготовки громадян України для проходження військової служби на посадах осіб рядового, сержантського і старшинського та офіцерського складу встановлюється Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, спільно з центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    3. Зарахування громадян України до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти проводиться на добровільних засадах відповідно до особистих заяв після успішного складення вступних іспитів та відповідних випробувань.

    4. Громадяни України, які в установленому порядку зараховані до закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти для здобуття певних освітніх рівнів і не мають звань офіцерського складу, вважаються курсантами, а ті, що мають такі звання, - слухачами.

    5. З громадянами України - курсантами закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти укладається контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону. Контракт про проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського або офіцерського складу після закінчення навчання укладається між громадянином та державою, від імені якої виступає уповноважений орган військового управління Збройних Сил України або іншого військового формування, для потреб якого він проходить підготовку, на строк, передбачений абзацами п’ятим, восьмим і дев’ятим частини другої статті 23 цього Закону.

    6. Установлення правових відносин між курсантами, яким не виповнилося 18 років, і державою здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Порядок проходження ними військової служби (навчання) встановлюється положеннями про проходження військової служби громадянами України та іншими нормативно-правовими актами України.

    7. Курсанти з числа військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, після зарахування до закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти укладають контракт про проходження військової служби (навчання) на строки, передбачені абзацом четвертим частини другої статті 23 цього Закону.

    10. Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності), в інших випадках, передбачених законом, та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб сержантського, старшинського або офіцерського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п’яти років (десяти років - для осіб офіцерського складу, які оволоділи спеціальностями льотного складу авіації) після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти відповідно до підпунктів "д", "е", "з", "и" пункту 1, підпунктів "д", "е", "ж", "з" пункту 2 та підпункту "в" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, витрати, пов’язані з їх утриманням у закладі фахової передвищої військової освіти, вищому військовому навчальному закладі, військовому навчальному підрозділі закладу вищої освіти, відповідно до порядку та умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

    11. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направляються:

    у мирний час та під час дії особливого періоду (крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) - у військові частини для подальшого проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;

    під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    При цьому у строк військової служби військовослужбовцям зараховується тривалість:

    строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період до вступу у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;

    військової служби за контрактом до вступу у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;

    військової служби під час навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів освіти із розрахунку два місяці служби (навчання) за контрактом за один місяць строкової військової служби.

    12. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, звільняються з військової служби та направляються у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік.

    13. Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти жіночої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, у мирний час, під час дії особливого періоду (в тому числі періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) звільняються з військової служби, якщо вони:

    не мають військово-облікової спеціальності, - без взяття на військовий облік;

    мають військово-облікову спеціальність, - з направленням до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Владиславе!

    Зарахування Вас до ВВНЗ в 17 років є законним та не є підставою для визнання Вашого контракту недійсним

    До Вищих військових навчальних закладів, що здійснюють підготовку військових фахівців за схемою навчання “курсант”, приймаються за власним бажанням громадяни України з числа цивільної молоді, військовослужбовців, резервістів та військовозобов’язаних, які мають повну загальну середню, професійну, професійно-технічну, фахову передвищу або вищу освіту віком від 17 до 30 років, у тому числі ті, яким 17 років виповнюється в рік початку військової служби (навчання) та які не мають військових звань офіцерського складу ( стаття 20 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" та Довідник МОУ https://www.mil.gov.ua/content/education/dovidnik_...)

    У разі дострокового розірвання контракту Вам доведеться відшкодувати витрати пов’язані з Вашим утриманням у вищому військовому навчальному закладі.

    Курсанти в разі дострокового розірвання контракту через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності), в інших випадках, передбачених законом, та в разі відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб сержантського, старшинського або офіцерського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, а також особи офіцерського складу, які звільняються з військової служби протягом п’яти років (десяти років - для осіб офіцерського складу, які оволоділи спеціальностями льотного складу авіації) після закінчення вищого військового навчального закладу або військового навчального підрозділу закладу вищої освіти відповідно до підпунктів "д", "е", "з", "и" пункту 1, підпунктів "д", "е", "ж", "з" пункту 2 та підпункту "в" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, відшкодовують Міністерству оборони України та іншим центральним органам виконавчої влади, яким підпорядковані ці заклади освіти, витрати, пов’язані з їх утриманням у закладі фахової передвищої військової освіти, вищому військовому навчальному закладі, військовому навчальному підрозділі закладу вищої освіти, відповідно до порядку та умов, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється в судовому порядку. (частина 10 стаття 25 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу")

    Якщо Ви достроково відрахуєтесь із ВВНЗ Вас можуть направити до військової частини для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направляються:

    • у мирний час та під час дії особливого періоду (крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) - у військові частини для подальшого проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;
    • під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.(частина 11 стаття 25 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу")

    ПРОТЕ, що якщо Ви за станом здоров'я (на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців) або через сімейні обставини чи інші поважні причини, які зазначені нижче відраховуєтесь із ВВНЗ Вас повинні направити в ТЦК для взяття на військовий облік. Мобілізувати та направити у військову частину - не мають права.

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, звільняються з військової служби та направляються у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік. (частина 11 стаття 25 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу")

    Підпункт "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26

    Котракт розривається через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    • у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
    • у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
    • у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
    • військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;
    • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
    • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
    • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
    • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

    ВИСНОВОК

    Ви можете відрахуватись з ВВНЗ за власним бажанням, але якщо не матимете підстав для розірвання контракту згідно підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" - Вас направлять у військову частину як призовника по мобілізації.

    При розірванні контракту - Вас можуть зобов'язати у судовому порядку відшкодувати кошти за навчання.

    Прийняття присяги у 17 років не є підставою для визнання Вашого контракту недійсним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Пономаренко Наталія
    32.5%

    Доброго вечора, шановний Владиславе!

    Навчання у вищому військовому навчальному закладі здійснюється не на підставі Присяги, а на підставі контракту.

    Частина 6 статті 25 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає, що:

    Установлення правових відносин між курсантами, яким не виповнилося 18 років, і державою здійснюється відповідно до вимог Цивільного кодексу України. Порядок проходження ними військової служби (навчання) встановлюється положеннями про проходження військової служби громадянами України та іншими нормативно-правовими актами України.

    Як бачимо, закон ув'язує установлення правовідносин між курсантами та державою у особі вищого військового навчального закладу до вимог Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

    Так відповідно до статті 30 ЦКУ, Цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними.

    Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

    Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Вікові обмеження щодо цивільної дієздатності особи при підписанні договорів (вчиненні правочинів) визначені ст.ст. 31 - 34 ЦК України

    Стаття 31. Часткова цивільна дієздатність фізиичної особи, яка не досягла чотирнадцяти років

    1. Фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років (малолітня особа), має право:

    1) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини.

    Правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість;

    2) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

    2. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду.

    Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років

    1. Крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право:

    1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;

    2) самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

    3) бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

    4) самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку);

    5) самостійно укладати договір про отримання електронних довірчих послуг.

    2. Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

    На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

    3. Неповнолітня особа може розпоряджатися грошовими коштами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім'я, за згодою органу опіки та піклування та батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

    4. Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від батьків (усиновлювачів) або піклувальника та органу опіки та піклування відповідно до закону.

    5. За наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклувальника, органу опіки та піклування може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими доходами або позбавити її цього права.

    Суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.

    6. Порядок обмеження цивільної дієздатності неповнолітньої особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

    Стаття 33. Цивільна відповідальність неповнолітньої особи

    1. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного нею самостійно відповідно до закону.

    2. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення договору, укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника. Якщо у неповнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть її батьки (усиновлювачі) або піклувальник.

    3. Неповнолітня особа несе відповідальність за шкоду, завдану нею іншій особі, відповідно до статті 1179 цього Кодексу.

    Стаття 34. Повна цивільна дієздатність

    1. Повну цивільну дієздатні має фізична особа, яка досягла 18 років (повноліття).

    Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочину

    1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

    У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

    2. Якщо у зв'язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.

    3. Правові наслідки, передбачені частинами першою та другою цієї статті, застосовуються, якщо законом не встановлені особливі умови їх застосування або особливі правові наслідки окремих видів недійсних правочинів.

    4. Правові наслідки недійсності нікчемного правочину, які встановлені законом, не можуть змінюватися за домовленістю сторін.

    5. Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою.

    Суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи.

    Тобто у разі звернення до суду з позовом про визнання правочину недійсним, можна заявити позовні вимоги щодо застосування наслідків недійсності, зокрема, визнання Присяги такою, що не була складена.

    Стаття 222. Правові наслідки вчинення правочину неповнолітньою особою за межами її цивільної дієздатності

    1. Правочин, який неповнолітня особа вчинила за межами її цивільної дієздатності без згоди батьків (усиновлювачів), піклувальника, може бути згодом схвалений ними у порядку, встановленому статтею 221 цього Кодексу.

    2. Правочин, вчинений неповнолітньою особою за межами її цивільної дієздатності без згоди батьків (усиновлювачів), піклувальників, може бути визнаний судом недійсним за позовом заінтересованої особи.

    3. Якщо обома сторонами недійсного правочину є неповнолітні особи, то кожна з них зобов'язана повернути другій стороні усе одержане нею за цим правочином у натурі. У разі неможливості повернення одержаного в натурі відшкодовується його вартість за цінами, які існують на момент відшкодування.

    Якщо у неповнолітньої особи відсутні кошти, достатні для відшкодування, батьки (усиновлювачі) або піклувальник зобов'язані відшкодувати завдані збитки, якщо вони своєю винною поведінкою сприяли вчиненню правочину або втраті майна, яке було предметом правочину.

    Отже, навіть якщо Ви визнаєте правочин недійсним в судовому порядку, і суддя не розірве на собі мантію, показавши вишиванку та не прокричить тричі - Слава Україні! - всеодно Вас по-перше змусять повернути гроші за навчання, в тому числі те, що Вам мали видати - але не видали, те, чим Вас мали годувати, але не годували, по-друге - На Вас всеодно будуть намагатися розповсюдити вимоги щодо дострокового розірвання контракту внаслідок визнання його неукладеним. Вас будуть вважатися таким, що відслужив у ЗСУ, тобто Вас будуть намагатися зарахувати в запас і відправити служити незалежно від віку, але не офіцером, а звичайним рядовим солдатом, може сержантом чи прапорщиком.

    Відповідно до ч. 11 ст. 25 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу",

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із закладів фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно закладу фахової передвищої військової освіти, вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направляються:

    • у мирний час та під час дії особливого періоду (крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) - у військові частини для подальшого проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;
    • під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    Крім того, внаслідок змін до законодавства, які розглядає Верховна Рада України Ви можете бути визнаним таким, що має базову військову підготовку.

    Тож Ваш задум зрозумілий, якщо суд стане на Вашу сторону, то теоретично до Вас не мають застосовуватись вимоги ч. 11 ст. 25 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" і якщо Вам не виповнилося 25/27 років, то Вас мають знову прийняти на військовий облік призовників. Але право на це переконана також доведеться доводити в судах.

    При цьому, держава обов'язково стягне по суду гроші за навчання за наслідком визнання договору (контракту) недійсним.

    Звісно дуже хотілося б, щоб у Вас все вийшло. Але є велике але, яке називається військова доцільність в умовах воєнного стану, якою послуговуються судді в Україні, вважаючи, що вони так роблять краще державі і собі.

    Щодо Вашої військової присяги, то у законодавстві та судовій практиці немає роз'яснень як діяти, якщо договір про навчання на підставі якого курсант проходив службу - визнано недійсним.

    Звісно, що держава буде тлумачити, що присяга прийнята не в рамках договірних відносин, а тому визнання договору недійсним не припиняє присягу.

    В тексті УКАЗу ПРЕЗИДІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ "Про текст Військової присяги" від 10.10.1991 № 1640-XII не вказано з якого віку її приймають і як її скасувати.

    Хоча вважаю, що тут мають діяти загальні засади права, адже формально Присягу взагалі можуть підробити наприклад і стверджувати, що особа її давала, хоча підпис на Присязі буде свідчити про інше.

    Одне можу сказати, що будь-які незрозумілості в законодавстві будуть тлумачитися не на Вашу користь і шанси бути мобілізованим у Вас при продовженні навчання у Вас трохи менші за ці 2 роки, ніж шанси бути мобілізованим не у якості офіцера одразу "на м'ясо".

    З повагою та розумінням, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЛАДИСЛАВ!

    Задум гарний. Але щодо його реалізації, то не дам жодних гарантій, що суди в Україні приймуть Вашу сторону під час визнання Присяги такою, що не приймалася внаслідок неповної цивільної дієздатності (стаття 32 Цивільного кодексу України) та застосування судом наслідків недійсності правочину.

    ВІдповідно до частиною дванадцятою статті 2 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", кожен громадянин України, вперше вступаючи на військову службу до Збройних Сил України, інших військових формувань, особисто складає Військову присягу на вірність Українському народу і скріплює її власноручним підписом. Іноземець або особа без громадянства, який (яка) вперше приймається на військову службу до Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту або Національної гвардії України, бере офіційне зобов’язання неухильно додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати обов’язки військової служби.

    Якщо суд визнає контракт укладений з Вами - недійсним, це Вам нічого не дасть, адже навчальний заклад буде вимагати застосування наслідків недійсності правочину, а це повернення усього того, що Вам надала держава за роки служби. І це може бути навіть більше при розрахунках за наслідком розірвання контракту.

    Відповідно до ст.ст. 11, 16 Статуту внутрішньої служби необхідність виконання завдань оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності, а також завдань, визначених міжнародними зобов`язаннями України покладає на військовослужбовців такі обов`язки:

    • свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги, віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок;
    • бути хоробрим, ініціативним і дисциплінованим;
    • беззастережно виконувати накази командирів (начальників) і захищати їх у бою, як святиню оберігати Бойовий Прапор своєї частини;
    • постійно підвищувати рівень військових професійних знань, вдосконалювати свою виучку і майстерність, знати та виконувати свої обов`язки та додержуватися вимог статутів Збройних Сил України;
    • знати й утримувати в готовності до застосування закріплене озброєння, бойову та іншу техніку, берегти державне майно;
    • дорожити бойовою славою Збройних Сил України та своєї військової частини, честю і гідністю військовослужбовця Збройних Сил України;
    • поважати бойові та військові традиції, допомагати іншим військовослужбовцям, що перебувають у небезпеці, стримувати їх від вчинення протиправних дій, поважати честь і гідність кожної людини;
    • бути пильним, суворо зберігати державну таємницю;
    • вести бойові дії ініціативно, наполегливо, до повного виконання поставленого завдання;
    • виявляти повагу до командирів (начальників) і старших за військовим званням, сприяти їм у підтриманні порядку і дисципліни;
    • додержуватися правил військового вітання, ввічливості й поведінки військовослужбовців, завжди бути одягненим за формою, чисто й охайно.

    Кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою. Ці обов`язки визначаються статутами Збройних Сил України, а також відповідними посібниками, порадниками, положеннями, інструкціями.

    Згідно з п. 1 Додатку 1 до Статуту внутрішньої служби кожен громадянин України, який поступає на військову службу, особисто складає Військову присягу на вірність Українському народові та скріплює її власноручним підписом.

    Відповідно до п. 3 Додатку 1 до Статуту внутрішньої служби військову присягу складають:

    • військовослужбовці, які прибули до військової частини для проходження військової служби і раніше не складали Військової присяги, - після проходження ними програми підготовки, вивчення основних положень військового законодавства України, військових статутів стосовно їх прав та обов`язків, виконання вправи стрільби із стрілецької зброї, але не пізніше ніж через місяць від дня прибуття до військової частини;
    • курсанти військово-навчальних закладів, військових відділень, кафедр та факультетів цивільних навчальних закладів, які раніше не складали Військової присяги, - в той самий термін;
    • приписані до військової частини військовозобов`язані, які раніше не складали Військової присяги, - не пізніше ніж протягом п`яти днів після прибуття до військової частини для проходження навчальних зборів.

    Відповідно до п. 5 Додатку 1 до Статуту внутрішньої служби час і місце складання Військової присяги встановлюються окремим наказом командира військової частини й оголошуються всьому особовому складові.

    Згідно з п. 11 Додатку 1 до Статуту внутрішньої служби загальні списки осіб, які склали Військову присягу, зберігаються у штабі військової частини пронумерованими, прошнурованими та скріпленими сургучевою печаткою в окремій папці. Після закінчення встановленого терміну списки здаються на зберігання до архіву.

    У військовому квитку (особистому посвідченні) військовослужбовця начальник штабу військової частини робить відмітку "Військову присягу склав (день, місяць, рік)".

    Відповідно до статті 4 Дисциплінарного статуту військова дисципліна зобов`язує кожного військовослужбовця:

    • додержуватися Конституції ( 254к/96-ВР ) та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги військових статутів, накази командирів;
    • бути пильним, зберігати державну та військову таємницю;
    • додержуватися визначених військовими статутами правил взаємовідносин між військовослужбовцями, зміцнювати військове товариство;
    • виявляти повагу до командирів і один до одного, бути ввічливими і додержуватися військового етикету;
    • поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків;
    • не вживати під час проходження військової служби (крім медичного призначення) наркотичні засоби, психотропні речовини чи їх аналоги, а також не вживати спиртні напої під час виконання обов`язків військової служби.

    Тобто, можна процитувати відомий комедійний фільм 2000-х про армію "ДМБ" - "Не ти обираєш Присягу, а Присяга обирає тебе".

    Тобто, оскільки суди ставали в питаннях армії, Присяги та виконання обов"язків на бік держави навіть у мирний час, то у воєнний час маю значні сумніви, що оскарження дійсності контракту та присяги Вам щось дасть.

    Нажаль, не можна демобілізувати особу, яку незаконно мобілізували вже.. Так само не можна назад відкрутити, щоб Вас вважати таким, що не проходив військову службу та не є військовозобов"язаним до 25 (27) років.

    В будь-якому разі з вірогідністю 99,999 % Вас визнають таким, що служив і відрахують в запас, що є підставою для направлення у Збройні сили України за мобілізацією за частиною одинадцятою та дванадцятою статті 25 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу",

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти через небажання продовжувати навчання (за власним бажанням) або через недисциплінованість, систематичне невиконання умов контракту військовослужбовцем, невиконання освітньої програми (індивідуального навчального плану - за його наявності) та в разі їх відмови від подальшого проходження військової служби на посадах осіб офіцерського, сержантського або старшинського складу після закінчення відповідно вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти, вважаються такими, що проходять військову службу за призовом, та направляються:

    • у мирний час та під час дії особливого періоду (крім періодів проведення мобілізації та дії воєнного стану) - у військові частини для подальшого проходження строкової військової служби, якщо вони не вислужили встановленого строку строкової військової служби;
    • під час проведення мобілізації та дії воєнного стану - до військових частин для подальшого проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

    При цьому у строк військової служби військовослужбовцям зараховується тривалість:

    • строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період до вступу у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;
    • військової служби за контрактом до вступу у заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади та військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти;
    • військової служби під час навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів освіти із розрахунку два місяці служби (навчання) за контрактом за один місяць строкової військової служби.

    Контракт про проходження військової служби (навчання) розривається достроково, а курсанти чоловічої статі, відраховані із вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти відповідно до підпунктів "б", "г", "ґ" чи "ж" пункту 1, підпунктів "б", "г" чи "ґ" пункту 2 та підпункту "б" чи "г" пункту 3 частини п’ятої статті 26 цього Закону, звільняються з військової служби та направляються у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання для взяття на військовий облік.

    Тобто оскільки термін Вашого навчання дає змогу зарахувати її замість строкової служби, то Вас мають відрахувати, звільнити з військової служби та направити для постановки на облік у ТЦК та СП за місцем проживання.

    Відповідальність за непостановку на військовий облік - як і для цивільних (ст. 210 КУпАП).

    Крім того, Вас одразу можуть мобілізувати.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України