Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 13 марта 2024, вопрос №103555 240₴

догана на лікаря-невролога

Доброго дня,що грозить лікарю ,який після смерті хворого вів в систему хелсі,провів амбулаторний прийом померлому?

Ответы юристов (11)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    У подібних випадках пацієнтам потрібно писати скарги до Національної служби здоров’я України та в технічну підтримку самої системи Helsi.

    В цьому випадку і адміністрація самого закладу, і НСЗУ проводять службові розслідування та можуть дисциплінарно чи адміністративно покарати лікаря або медичний заклад.

    Згідно із діючим законодавством та сталою практикою анкети пацієнтів зберігаються в Helsi протягом п’яти років після останнього входу людини до системи. Якщо родичі померлого бажають видалити анкету пацієнта з системи, їм потрібно звернутись до НСЗУ або написати до служби підтримки і надати підтверджуючі документи.

    • Лана Клиент месяц назад

      чи грозить це лікарю звільненням?

      • Богун Сергій Павлович

        Все буде залежати від висновку службового розслідування. Теоретично можливо.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    54.2%

    Доброго дня, Лана!

    Дисциплінарний проступок визначається як винне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов`язків. Складовими дисциплінарного проступку є дії (бездіяльність) працівника; порушення або неналежне виконання покладених на працівника трудових обов`язків; вина працівника; наявність причинного зв`язку між діями (бездіяльністю) і порушенням або неналежним виконанням покладених на працівника трудових обов`язків. Саме на роботодавцеві лежить обов`язок надати докази фактів винного вчинення працівником дисциплінарного проступку. При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати всі обставини, за яких вчинено проступок. Для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності в обов`язковому порядку має бути встановлена вина як одна з важливих ознак порушення трудової дисципліни.

    Для правомірного накладення дисциплінарного стягнення роботодавцем необхідна наявність сукупності таких умов: порушення має стосуватися лише тих обов`язків, які є складовими трудової функції працівника чи випливають з правил внутрішнього трудового розпорядку. Невиконання чи неналежне виконання працівником трудових обов`язків має бути винним, скоєним без поважних причин умисно або з необережності.

    https://www.hsa.org.ua/blog/pidstavi-pritiagnennia-likaria-do-disciplinarnoyi-vidpovidalnosti-za-priznacennia-dobavok-z-odnakovoiu-diiucoiu-recovinoiu#:~:text=Складовими%20дисциплінарного%20проступку%20є%20дії,на%20працівника%20трудових%20обов%60язків.

    Стаття 139 КЗпП. Обов'язки працівників.

    "Працівники зобов'язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна роботодавця, з яким укладено трудовий договір".

    Стаття 147 КЗпП. Стягнення за порушення трудової дисципліни.

    "За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

    1) догана;

    2) звільнення.

    Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення".

    Стаття 148 КЗпП. Строк для застосування дисциплінарного стягнення.

    "Дисциплінарне стягнення застосовується роботодавцем безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

    Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку".

    Стаття 149 КЗпП. Порядок застосування дисциплінарних стягнень.

    "До застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

    За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

    При обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

    Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку".

    Виходячи з зазначенного у Вашому питанні, то проведення амбулоторного прийому після смерті особи може бути підставою для притягнення Вас до дисциплінарної відповідальності, якщо родичі померлої особи звернуться зі скаргою, наприклад, до Національної служби здоров’я України або ж безпосередньо до Вашого керівництва.

    Можете ознайомитись зі статтею з приводу "фейкових" записів у системі Helsi https://www.radiosvoboda.org/a/helsi-zapys-feykovi....

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лана Клиент месяц назад

      чим грозить догана?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Догана — це захід дисциплінарного впливу морально-психологічного характеру, що містить негативну оцінку конкретних дій працівника і виконує оцінювальний, попереджувальний і мотиваційний вплив на нього.

        Застосування до працівника догани тягне для нього й інші негативні наслідки:

        протягом строку дії догани як дисциплінарного стягнення заходи заохочення відповідно до частини третьої статті 151 КЗпП до працівника не застосовуються;

        в разі оголошення працівникові догани відповідними положеннями про преміювання може передбачатися позбавлення такого працівника премій, інших заохочувальних виплат або зниження їх розміру;

        наявність у працівника не знятої догани враховується при визначенні його рівня кваліфікації та продуктивності праці в разі надання переважного права на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці;

        догана є передумовою звільнення за пунктом 3 статті 40 КЗпП.

        • Лана Клиент месяц назад

          то догана це скорочення зарплати?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Зарплата при тому не скорочується, але можуть бути скосовані грошові заохочення та премії.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Гадаю, що на такого лікаря може бути відкрито службове розслідування та йому загрожує накладення дисциплінарного стягнення. При цьому, якщо мова йде про майновий інтерес, можливі й інші наслідки, у тому числі кримінально-правового. Якщо останній відсутній, гадаю, що найімовірнішим сценарієм може бути догана.

    Стаття 147. Стягнення за порушення трудової дисципліни

    За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення:

    1) догана;

    2) звільнення.

    Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

    Стаття 147-1. Органи, правомочні застосовувати дисциплінарні стягнення

    Дисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника.

    На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність згідно із статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також органами, вищими у порядку підлеглості щодо органів, зазначених у частині першій цієї статті.

    Працівники, які займають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законодавством.

    Стаття 148. Строк для застосування дисциплінарного стягнення

    Дисциплінарне стягнення застосовується роботодавцем безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

    Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

    Стаття 149. Порядок застосування дисциплінарних стягнень

    До застосування дисциплінарного стягнення роботодавець повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.

    За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

    При обранні виду стягнення роботодавець повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

    Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

    Стаття 150. Оскарження дисциплінарного стягнення

    Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому чинним законодавством (глава XV цього Кодексу).

    Стаття 151. Зняття дисциплінарного стягнення

    Якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення працівника не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

    Якщо працівник не допустив нового порушення трудової дисципліни і до того ж проявив себе як сумлінний працівник, то стягнення може бути зняте до закінчення одного року.

    Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.

    {Стаття 151 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2134-12 від 18.02.92}

    Стаття 152. Передача питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу

    Роботодавець має право замість накладання дисциплінарного стягнення передати питання про порушення трудової дисципліни на розгляд трудового колективу або його органу.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, скоріше за все на вас буде накладено дисциплінарну відповідальність.

    Дисциплінарна відповідальність — це обов'язок працівника відповідати перед роботодавцем за скоєний ним дисциплінарний проступок і понести дисциплінарні стягнення, передбачені нормами трудового законодавства.

    Дисциплінарний проступок – це протиправна дія чи бездіяльність працівника, що порушує встановлений на підприємстві, в установі, організації внутрішній трудовий розпорядок.Дисциплінарна відповідальність працівників настає виключно за порушення трудової дисципліни — невиконання чи неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків. Наприклад, прогул, вчинення за місцем роботи розкрадання, появи на роботі у нетверезому стані, систематичного невиконання своїх обов'язків без поважних причин тощо.

    Види дисциплінарної відповідальності

    Трудове законодавство залежно від джерела регулювання розрізняє два види дисциплінарної відповідальності: загальну та спеціальну.

    Загальна дисциплінарна відповідальність регулюється КзпП України і правилами внутрішнього трудового розпорядку. Вона поширюється на всіх працівників, крім працівників, для яких встановлена спеціальна дисциплінарна відповідальність.

    Спеціальна дисциплінарна відповідальність регулюється законодавством, статутами й положеннями про дисципліну. Розрізняють спеціальну дисциплінарну відповідальність згідно із законодавством (наприклад, прокурори, судді, державні службовці, адвокати, приватні виконавці), а також спеціальну дисциплінарну відповідальність згідно зі статутами та положеннями про дисципліну (наприклад, військовослужбовці, працівники залізничного транспорту, зв'язку, поліцейські).

    Відмінності спеціальної дисциплінарної відповідальності від загальної
    1. На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також органами, вищими щодо органів, зазначених у частині першій ст. 147-1 КзпП України.
    2. Працівники, які займають виборні посади (наприклад, сільські та міські голови, секретарі сільських рад, голови постійних комісій, що діють при радах тощо) можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законодавством.
    3. При спеціальній дисциплінарній відповідальності строки накладення дисциплінарного стягнення можуть бути іншими.
    Процедура накладення дисциплінарного стягнення

    КРОК 1. Виявлення дисциплінарного проступку (зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення, з'ясувати причини й обставини, за яких вчинено дисциплінарний проступок).КРОК 2. Застосування дисциплінарного стягнення (враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обрати вид стягнення та видати наказ чи розпорядження).КРОК 3. Виконання дисциплінарного стягнення (повідомляється працівникові під розписку про оголошене в наказі стягнення, у разі звільнення працівника за порушення трудової дисципліни — в день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення з роботи, належно оформлену трудову книжку і розрахуватися з ним).КРОК 4. Оскарження дисциплінарного стягнення працівником у порядку, встановленому чинним законодавством, припинення дисциплінарного провадження у зв'язку із закінченням строку його застосування, зняття дисциплінарного стягнення, визнання дисциплінарного стягнення незаконним у порядку, встановленному чинним законодавством.

    Реалізація дисциплінарної відповідальності здійснюється за допомогою норм трудового законодавства (загальні положення містяться у ст. 147-152 КЗпП України).

    Пономаренко Наталія
    20.8%

    Доброго вечора, шановна Лана!

    Провина лікаря визначається за наявністю мотивів, умислу в діях та усвідомленням протиправності своїх дій, що є підставою для дисциплінарної відповідальності.

    Умисел, мотиви та усвідомлення протиправності дій - треба встановлювати та доводити.

    Слід зрозуміти на підставі яких нормативно-правових актів збирається керівник проводити службове розслідування, адже лікар не є особою, що здійснює функції держави або місцевого самоврядування, а тому розповсюдження Порядку проведення службових розслідувань № 950, затвердженого Кабінетом Міністрів України для цієї ситуації було б дуже дивним.

    Крім того, як правило, веденням електронної системи займається молодший / допоміжний медичний персонал (медсестри), а не лікарі. Можливо на молодих лікарях в закладах охорони здоров'я керівництво їзде на шиї, тому навантажують лікарів ще й цим.

    Для інкримінування якихось дій лікарю, треба розбиратися яким чином закріплено відносини по веденню системи і доступу до неї. Чи передбачала такі обов'язки посадова інструкція лікаря.

    Це могло бути прикрою помилкою чи ще з якихось причин.

    В будь-якому разі не вважаю це істотним порушенням та не бачу у діях лікаря можливого умислу в таких діях.

    Крім того, приватна програма, яка забезпечує доступо до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров'я) мала б передбачати можливість виправлення помилок у записах або їх скасування. Якщо такого немає - то це проблема надавача послуг. При цьому зазначу, що за доступ до ЕСОЗ через приватні застосунки державні та комунальні заклади платять чималі гроші. Але ж якість наданих послуг залишає бажати кращого. На що скаржаться і лікарі, і пацієнти.

    У разі неправомірного звільнення чи застосування догани, таке рішення можна оскаржити в судовому порядку.

    Відповідно до статті 148 Кодексу законів про працю України, Дисциплінарне стягнення застосовується роботодавцем безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.

    Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

    Тобто важливе значення мають дати проступку та його виявлення.

    Внесення даних у ЕСОЗ через систему Helsi може бути опискою, або якщо пацієнт записувався на прийом - помилкою, в тому числі через специфічність програмного забезпечення. Переконана, що Вас ніхто не навчав працювати на цих програмах, які з корупційною складовою нав'язали закладам охорони здоров'я в Україні.

    Тому які до Вас претензії можуть бути ? Ви лікар, а не адміністратор системи ЕСОЗ чи програми-прокладки Helsi. Тож взагалі велике питання чи можуть Вас притягати до відповідальності за те, що ви не зобов'язані робити.

    Чомусь не уявляю я обов'язку для адвокатів працювати не з законодавством України, а через ЛІГА.НЕТ наприклад, або створення програми - прокладки між адвокатом, громадянином і підсистемою "Електронинй суд" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Так, для доступу до Електронного кабінету платника податків є усякі там 1С, МеДОК та ін., але ж вони не обов'язкові, а лише спрощують роботу лінивих бухгалтерів. В медичній же сфері ця проблема явно має корупційне коріння.

    Питання функціонування ЕСОЗ визначене Постановою КМУ від від 25 квітня 2018 р. № 411 "Деякі питання електронної системи охорони здоров’я"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/411-2018-%D0%B...

    А також Наказом МОЗ України від 30.11.2020 р. № 2755 "Про затвердження Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0044-21#Text

    Жоден з цих документів не пердбачає тягар ведення ЕСОЗ, а тим більше якихось приватних програм, якими замінили фактично ЕСОЗ на державному рівні - на лікаря.

    Якщо у Вашій посадовій інструкції щодо цього немає ніяких зобов'язань, то будь-які претензії до Вас - БЕЗПІДСТАВНІ.

    Ось наприклад в Івано-Франківській області розглядалася справа щодо догани, винесеної медичному працівнику.

    Суд прийняв сторону медичного працівника і скасував догану.

    https://youcontrol.com.ua/ru/catalog/court-documen...

    Щодо звільнення взагалі не переживайте. Законне звільнення з цих підстав НЕМОЖЛИВЕ.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України