Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 13 марта 2024, вопрос №103583

Виключений з військового обліку ст 37

Доброго вечера. Я исключен из воинского учета в 2000 году по 37 статье часть 6 пункт 3, инвалид детства второй группы, инвалидность пожизненная. Так же состою на учете в психдиспансере - эпилептик.
В том году хотел поехать за границу и сходил в ТЦК что бы обновить справку. Справку обновили, но ВЛК не проходил. На руках есть пенсионное и сама справка (временное удостоверение невоеннообязанного).
Вопрос - по новому закону если его примут нужно ли мне будет пройти ВЛК или оформить отсрочку если я опять захочу в этом году выехать, или мне хватит действующих документов?
Заранее спасибо.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Ви виключені з військового обліку за станом здоров'я, тому ВЛК Вам проходити більше не потрібно. Про яку справку йде мова? Мається на увазі тимчасове посвідчення?

    Ви маєте право на виїзд і як особа з інвалідністю, і як особа, яка виключена з військового обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби. Відстрочку Вам надати не можуть, оскільки Ви не стоїте на обліку у ТЦК.

    Щодо нового закону, то він не передбачає проходження ВЛК для осіб, які були виключені з обліку за станом здоров'я.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Александр Клиент месяц назад

      Так, я маю на увазі тимчасове посвідчення. Мене бентежить те що в графі - Придатність до проходження військової служби за станом здоровья - у мене просто перекресленно. Я ВЛК не проходив взагалі, і на кордоні по новому закону можуть з мене требувати ще й витяг від ВЛК. Дякую за відповідь, дай бог вам здоровья бо мені він його не дав...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так Ви і не повинні були проходити ВЛК, бо ВЛК у 2000 році виключило Вас з обліку. Навряд чи ТЦК зможе знайти довідку ВЛК за 2000 рік, тільки за умови, що в них зберіглися архіви. Зверніться до ТЦК із заявою про видачу Вам довідки ВЛК. Якщо її вже не існує, нехай так і зазначать у письмовій відповіді. Її і візьмете з собою для перетину кордону.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ні, Вам не потрібно буде проходили ВЛК, оскільки Ви є невійськовозобов'язаним.

    Звісно, що Вас не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня.

    ТАК, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України