Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

14 марта 2024, вопрос №103607 250₴

Можливе отримання приписного за кордоном?

Мені 18, зараз за кордоном, хочу вступити в вищий навчальний заклад онлайн, але не маю приписного, на військовому обліку є, ще до повномасштабного вторгнення в 16 став на облік, приписне не видали сказали що коли буду поступати тоді видадуть, чи можу я отримати приписне за кордоном?

Ответы юристов (6)

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, ВІКТОР! Станом на зараз - ніяк. Єдиний варіант, що змінить ситуацію на Вашу користь - це якщо запустять онлайн реєстрацію облікових кабінетів призовників та військовозобов"язаних і при цьому скасують поняття призовник, змінивши призов на базову військову підготовки 3-6 місяців, але маю сумніви, що Вам це щось дасть.

    Просто як це ви собі уявляєте на данний момент?

    Ключовим моментом який наприклад дав можливість дистанційно обмінювати водійські посвідчення було те, що скасували на час дії воєнного стану вимогу щодо медичних довідок.

    А з ТЦК та СП так не вийде. Яким чином Ви збираєтесь дистанційно проходити призовну комісію та приписку до призовної дільниці, яка передбачає медичний огляд та визначення придатності до служби?

    Звісно оскільки уже 2 роки війна і значна кількість населення виїхала за межі України в 15-16-17 років, то дійсно державі непогано б унормувати питання, але нащо воно треба. Державі треба ті, хто буде служити зараз, а не потім. Тим більше більшість державних органів, фактично самі перебуваючи заручниками беззаконня та військово-політичної доцільності, безвідповідально стверджують, що у державі все ок., працює в звичайному режимі. Тому якщо людина пояснює, що не може повернутися в Україну, перебуваючи під захистом ЄС, державні мужі та й значна частина населення всередині країни ставиться з повним нерозумінням... як це хтось виїхав, а вони там собі в Україні вимушені сидіти і зображати, що все ок., війна то є нормальний режим життя для українів начебто. Це звісно черговий фактор "єдиності країни" і суспільства, яке навіть розділене кордонами ЄС не може знайти взаємопорозуміння, переважним чином внаслідок того, що керівництву держави це нетреба і політики повернення людей в Україну немає... лякалки про відмову у консульських послугах та конфіскації майна призведуть лише до остаточної зміни значною частиною людей не тільки податкового резидентства, а й громадянства та планів на життя.

    Дуже цікавий момент. А оригінали документів про освіту яким чином Ви при вступі на навчання "онлайн" здасте?

    Так, дійсно зараз військово-облікові документи вимагають на усіх формах навчання.

    Все ж на денній формі Вам всеодно ніхто не дасть навчатися онлайн зараз.

    Крім того, якщо введуть базову військову підготовку в Україні, то вона стане обов"язковим навчальним предметом в рамках навчання на денній формі ВНЗ. Подумайте, чи треба вам той український диплом за межами України з перспективою мобілізації?

    З юридичної точки зору.

    Наприкінці грудня 2023 року Міністерство освіти і науки України оприлюднило проект Наказу Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році.

    Відповідно до розділу XV "Вимоги до Правил прийому"

    1. Правила прийому в 2024 році розробляються відповідно до законодавства України, затверджуються вченою (педагогічною) радою закладу вищої освіти, розміщуються на офіційному вебсайті закладу вищої освіти та вносяться до ЄДЕБО впродовж місяця після набрання чинності цим Порядком. Правила прийому діють до 31 грудня 2024 року.

    2. Правила прийому мають містити (зокрема):

    • порядок і строки подання вступниками, громадянами України, військово-облікового документа (для військовозобов'язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, для призовників – посвідчення про приписку до призовних дільниць), відповідно до пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487;
    Пункт 34 Порядку № 1487 передбачає, що з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

    Пункт 20 Порядку № 1487 визначає, що Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Порядок приписки до призовних дільниць громадян України визначений Главою ІІІ Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу".

    Стаття 14. Приписка громадян України до призовних дільниць

    1. Приписка громадян України чоловічої статі до призовних дільниць проводиться з метою взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Для проведення приписки громадян України у районах (містах) утворюються призовні дільниці.

    3. До призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    4. Не підлягають приписці до призовних дільниць громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    5. Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності щороку у строки та в порядку, встановлені Кабінетом Міністрів України, зобов’язані подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списки громадян України, які підлягають приписці до призовних дільниць.

    6. Для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    Отже, частина шоста статті 14 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу" передбачає саме особисте прибуття до ТЦК та СП.

    Філіалів ТЦК та СП за межами України нащастя немає, бо зганьбилися б ще відловом українів та вивозом їх Новою Поштою ще й посеред цивілізованої Європи.

    Нажаль, ніяких інших норм у зв"язку з війною щодо обліку осіб, які знаходяться в ЄС під тимчасовим захистом - не прийнято. Для держави (в особі її керівництва) усі хто не в Україні, реалізуючи своє право на життя - злочинці, уклоністи і неповноцінні громадяни. Так, це дискримінація за принципом місця проживання, що заборонено статтею 24 Конституції України, але таке має місце і всім начхати вже давно на ту Конституцію та права людини. У людини чоловічої статі у віці від 18 до 60 років з громадянством України існує в сучасних умовах одне право - обов"язок, служити в армії замість батальйонів "Монако" та друзів-ухилянтів пана президента.

    Тому, нажаль, Ви не зможете станом на зараз оформити військово-обліковий документ дистанційно. Чи буде у Вас така змога, якщо все-таки дуболомів у ТЦК та СП змусять змиритися з цифровізацією військового обліку - зараз важко сказати. Це може бути, якщо військовий квиток можна буде оформити дистанційно онлайн, шляхом реєстрації кабінету призовника.

    У іншому варіанті - ніяк.

    Хіба що Ви отримаєте паспорт іноземної країни і зможете вступити дистанційно на навчання як іноземець.

    Так-так. Дожилися, що у власній країні щоб вивчитися, треба отримувати іноземний паспорт, бо для громадян України доступна лише опція служити в армії.

    Розумію Вас, але маємо те, що маємо.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.8%

    Доброго дня, звертайтесь до консульства України і станьте там на облік, після чого візьміть довідку що ви перебуваєте на військовому обліку у консульстві України, цього може бути достатньо для деяких навчальних закладів. Або якщо не вийде вам треба їхати до України. Або вступати у іноземний навчальний заклад.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Вікторе!

    На жаль, видача приписного (військово-облікового документу призовника) за кордоном або ж пересилання його поштою поки що законом не передбачені. То ж, перебуваючи поза межами України отримати приписне Ви не зможете.

    Порядок отримання приписного передбачає Вашу особисту присутність на усіх етапах його отримання.

    Згідно положень статті 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», приписка допризовників до призовної дільниці проводиться щорічно — в період з січня по березень. Приписці до призовних дільниць підлягають неповнолітні, яким у цьому році виповнюється 17 років. Приписка допризовника здійснюється військкоматом за місцем проживання.

    Спочатку допризовнику вручають повістку, у якій зазначається дата, коли потрібно з’явитися у військкомат. Повістку можуть вручити безпосередньо за домашньою адресою, через домовласників, організації чи навчальні заклади, керівників установ тощо. Повістку мають вручити не пізніше п’яти діб до призначеного строку явки на приписку.

    Також стаття 14 зазначає, що для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов'язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України. Йдеться про:

    • паспорт або свідоцтво про народження;
    • копія атестата, диплома, свідоцтва чи довідка про освіту;
    • довідка з місця роботи або навчання;
    • характеристика з місця роботи або навчання;
    • чотири фотографії 3×4 см.

    Допризовники обов'язково проходять медичний огляд. За його результатами медична комісія ухвалює рішення про придатність до військової служби.

    У відповідності із згаданою статтею 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» за результатами медогляду комісія ухвалює щодо допризовника одне з рішень:

    • придатний для військової служби та попередньо призначений до служби у ЗСУ чи іншому військовому формуванні;
    • тимчасово непридатний до військової служби, потребує лікування;
    • підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та проведення повторного медичного огляду (із зазначенням дати проведення);
    • непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час, підлягає взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягає виключенню з військового обліку;

    Після ухвалення рішення комісії військкомату допризовнику видадуть посвідчення про приписку. З цього моменту він вважається призовником — особою, яка приписана до призовної дільниці. У мирний час таку особу по досягненню призовного віку (18 років) можуть призвати на військову службу.

    Тепер щодо Вашої можливості вступити до ВНЗ без наявності приписного.

    БЕЗ ОГЛЯДУ НА ВИЩЕ ЗАЗНАЧЕНЕ, ШАНС ВТУПИТИ У ВИЩИЙ УЧБОВИЙ ЗАКЛАД У ВАС ВСЕ Ж ТАКИ Є! І ОСЬ ЧОМУ Я ТАК ДУМАЮ:

    Хоча дійсно, згідно пункту 34 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    доведення до призовників, військовозобов’язаних та резервістів правил військового обліку під особистий підпис під час прийняття на роботу (навчання);

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4);".

    Отже сам прийом Вас у ВНЗ не передбачає обов'язкової попередньої явки до ТЦК з метою актуалізації своїх персональних даних, включно, перш за все, з отриманням приписного. В той самий час згідно Постанови КМУ учбовий заклад повинен повідомляти ТЦК про Ваш вступ лише через 7 днів після того, як зарахування до ВНЗ вже відбудеться. Знаю, що багато студентів домовляється з керівництвом вишів, і їх зараховують без актуалізації персональних даних в ТЦК. Все це відбувається пізніше.

    Що стосується подання своїх документів на вступ до ВНЗ, то іх можна буде завірити нотаріально в українському консульстві країни перебування. Надіслати ж поштою до відповідного вишу можна буде не оригінали, а завірені їх копії. Цього буде цілком достатньо для вступу.

    Ви також повинні знати, що найближчим часом (ще до майбутньої вступної компанії у ВНЗ!) будуть прийняті зміни до законодавства про мобілізацію, згідно яких українські консульства за кордоном в значній мірі переберуть на себе функції військоматів по веденню військового обліку як військовозобов'язаних, так і призовників. Тоді Ви без проблем зможете стати на облік в консульській утанові як призовник та отримати приписне. Після того можна буде вільно вступити до будь якого вишу України.

    Вже зараз згідно пункту 52 чинної Постанови КМУ, якою регулюється порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, консульства України за кордоном наділені певними правами саме в цьому контексті:

    "Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.".

    ТОБТО ПОСТАНОВКА НА КОНСУЛЬСЬКИЙ ОБЛІК ДАСТЬ ВАМ ЗАКОННЕ ПРАВО ГОВОРИТИ, ЩО ВИ НЕ ПОРУШУЄТЕ ЗАКОНОДАВСТВО ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ПРИЗОВНИКІВ. А ЦЕ ВІДКРИВАЄ ДВЕРІ ДО ВСТУПУ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ В УКРАЇНСЬКІ ВНЗ.

    Крім того, як варіант, Вам нічого не заважає вступити до іноземного коледжу чи навіть вищого учбового закладу країни перебування, якщо знання мови Вам це дозволяє.

    У будь якому випадку опускати руки не треба!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    На даний час, на жаль, не можете.

    Згідно пункту 28 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Інформація про номер посвідчення про приписку вноситься до Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних (за наявності) зазначається у посвідченні про приписку.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    Згідно правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяцівпризовники повинні перебувати на військовому обліку за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    ВИСНОВОК

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці без Вашої особистої присутності в ТЦК не видадуть. Законодавством не передбачено його отримання поштою або представником по довіреності.

    Ви можете повідомити ВНЗ, що перебуваєте на консульському обліку, можливо цього виявиться достатньо для зарахування в студенти.

    Також спробуйте знайти ВНЗ, який зарахує Вас без приписного, але, як правило, в такому випадку укладається угода про надання приписного через 6-12 місяців.

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Діяльність та функції ТЦК та СП врегульовано Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки оформлюють та видають військово-облікові документи призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

    Наразі механізм організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних визначений Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487.

    Вказаними нормативним документами не передбачено можливість видачі ВОД без особистого звернення (присутності) призивника.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю Вас!

    Мені 18, зараз за кордоном, хочу вступити в вищий навчальний заклад онлайн, але не маю приписного, на військовому обліку є, ще до повномасштабного вторгнення в 16 став на облік, приписне не видали сказали що коли буду поступати тоді видадуть, чи можу я отримати приписне за кордоном?

    Перш за все зазначу, що для фізичного отримання припиисного, Вам потрібно повертатися до України, інших варіантів тут немає. Однак, є певні варіанти, яким чином це обійти:

    1. Не всі ВУЗи вимагають військово-обліковий документ, хоча більшість з них, це варто визнати. Можливо Вам вдасться знайти саме такий.

    2. Станьте на військовий облік у консульстві України та отримайте підтверджуючі документи.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    52. Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують громадян, які перебувають на тимчасовому консульському обліку та досягли призовного віку і не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

    сприяють поверненню військовозобов’язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

    повідомляють у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки за місцем перебування їх на військовому обліку;

    ведуть військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку, за списком (додаток 15). Список зберігається в закордонній дипломатичної установі України протягом п’яти років.

    3. Зверніться до адвоката, який подасть адвокатський запит на ТЦК та СП щодо інформування про перебування або неперебування Вас на військовому обліку. Якщо відповідь буде позитивна, її також можливо використати як доказ перебування Вас на обліку.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України