Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Нотариат, 14 марта 2024, вопрос №103616 600₴

Какая существует максимальная доверенность на представление в государственных органах?

Мне нужно сделать доверенность на родственника, чтобы он мог представлять мои интересы во всех (желательно) государсвенных органах (возможность подать/забрать документы/выписки если это возможно по доверенности).

Какая существет "максимальная" доверенность на представление интересов в гос органах Украины? Мне нужно перечислять через запятую все органы в которых меня надо предавлять (МВС, ДМС, ЦНАП, ...) или есть какаято общая для всех гос органов?

Я нахожу за границей, собираюсь оформлят доверенность в консульстве

Спасибо

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так є загальна, але з нею часто виникають труднощі. Або вам треба знати свій алгоритм дій і все конкретно прописати.

    Довіреність треба завірити нотаріально або у консульстві України. Там є зразки довіреностей за посиланням

    https://wroclaw.mfa.gov.ua/dovirenist

    Так не вийде, як ви хочете одну на всі випадки життя. Це якщо там довідки отримувати то да, а наприклад, щось продати або купити, або відкрити рахунок у банку тут треба конкретика.

    Довіреність ви зможете виготовити у будь який момент на вчинення певної нотаріальної або іншої дії.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    75%

    Вітаю, Олександре!

    Какая существет "максимальная" доверенность на представление интересов в гос органах Украины? Мне нужно перечислять через запятую все органы в которых меня надо предавлять (МВС, ДМС, ЦНАП, ...) или есть какаято общая для всех гос органов?

    Включити в текст довіреності якнайбільше повноважень, які може здійснювати довірена особа, не проблема.

    Наприклад, текст такої довіреності Ви можете скачати тут або тут

    Втім, якщо у Вас є конкретний запит на вчинення певних дій Вашою довіреною особою, то довіреність все ж варто адаптувати до ситуації. Наприклад, у Вас є запит на реєстрацію місця проживання певної особи, де Ви маєте часткову власність. Тоді у довіреності варто чорним по білому вказати, що довірена особа уповноважується підписувати, подавати, надавати згоду на реєстрацію місця проживання іншої особи за адресою: ___.

    Саме за таких умов Вам не відмовляють у тому чи іншому органів вчинити певну дію.

    Найбільш поширені види довіреностей Ви можете переглянути за цим посиланням: https://brno.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/notaria...

    З повагою до Вас!

    • Александр Клиент месяц назад

      Спасибо за ответ! Подскажите еще если в доверенность вписаны данные внутреннего паспорта(моего как доверителя) который я сейчас меняю на ID карточку (у меня забрали этот внутренний паспорт данные которого были вписаны в доверенностье. Не анулируется ли изза этого доверенносить?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Олександре!

        Цивільним кодексом визначено наступне:

        Стаття 248. Припинення представництва за довіреністю

        1. Представництво за довіреністю припиняється у разі:

        1) закінчення строку довіреності;

        2) скасування довіреності особою, яка її видала;

        3) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;

        4) припинення юридичної особи, яка видала довіреність;

        5) припинення юридичної особи, якій видана довіреність;

        6) смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

        У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків;

        7) смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

        2. З припиненням представництва за довіреністю втрачає чинність передоручення.

        3. У разі припинення представництва за довіреністю представник зобов'язаний негайно повернути довіреність.

        Сама по собі довіреність не анулюється. Якщо у момент її видачі Вами було надано актуальний документ, що посвідчує Вашу особу, вона продовжує строк дії. Те, що Вами буде змінено паспортний документ, не відмінює Вашого волевиявлення в момент складення та посвідчення довіреності.

        З повагою!

        • Александр Клиент месяц назад

          Дякую за вiдповiдь!

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Будь-ласка, завжди радий допомогти.

            З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Насправді форма та зміст такої довіренності знаходяться в компетенції нотаріуса, який її оформлює. Хоча Ваше перебування за кордоном трохи утруднює цей процес через те, що за кордоном немає українських нотаріусів.

    Отже для оформлення довіренності в такому випадку Вам треба звернутись до українського консульства в країні перебування або ж до місцевого нотаріуса. В останньому випадку довіренність прийдеться апостилювати або легалізувати (в залежності від країни де Ви її робите), перекласти на українську мову та завірити переклад вже в українського нотаріуса. Це може зробити будь яке бюро перекладів в Україні.

    У вашому випадку чи то до українського консульства, чи то до місцевого нотаріуса треба йти з готовим текстом довіренності.

    Чипляю Вам посилання на один із зразків необхідної Вам довіренності під своєю відповіддю.

    Хоча, звичайно, найкращий варіант, це скласти текст такої довіреності індівідуально конкретно під Ваш запит. Проте, для того треба мати детальну інформацію про органи, в яких Ви потребуєте представлення або захисту своїх інтересів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Вам потрібно вказати, що Ви уповноважуєте гр. Прізвище Ім'я По батькові та паспортні дані , представляти Ваші інтереси у всіх підприємствах, установах та організаціях України незалежно від підпорядкування та форми власності для отримання та подання документів.

    Для чого Представник має право від імені Довірителя та в його інтересах:

    • отримувати будь-які документи, в т.ч. довідки, виписки з рахунків, повідомлення, будь-які інші документи;
    • подавати документи, заяви, пояснення, заперечення; сплачувати платежі; отримувати грошові кошти, документи, витяги, виписки, довідки, висновки, рішення, акти, протоколи, дозволи, свідоцтва та інші документи, що необхідні Довірителю;

    Якщо Ви плануєте надати представнику можливість відчужувати Ваше майно (продавати, дарувати), про це окремо потрібно вказати в довіреності. При даруванні майна в довіреності повинно бути вказано ПІП обдаровуваного та яке, майно потрібно подарувати.

    Довіреність може бути видана без права (з правом) передачі наданих повноважень третім особам строком на ___ РОКИ, і є чинною до чотринадцятого березня дві тисячі ___ року, якщо не буде скасована чи іншим шляхом припинена раніше зазначеної дати.

    В інтернеті та на офіційніх сторінках консульств, як правило, вказуються приклади (шаблони) довіреностей та перелік документів, які потрібно надати для їх оформлення. Перш за все Вам потрібно записатись в онлайн чергу на вчинення нотаріальної дії https://go.mfa.gov.ua/.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України