Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 14 марта 2024, вопрос №103621 550₴

Відпрацювання протягом 3 років (лікар)

Доброго дня, у мене питання щодо відпрацювання протягом 3-х років після закінчення інтернатури. У мене така ситуація: лікарня не прийняла на роботу, хоча у мене був гарантійний лист на працевлаштування. Офіційну задокументовану відмову у 2021 році відмовились надати. І зараз відмовляються. А тепер відділ інтернатури - вимагає відшкодування у мене або лист-відмову у працевлаштуванні від лікарні.

Ответы юристов (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    14.4%

    Доброго дня, надішліть заяву про прийняття вас на роботу у заклад на яке у вас є рекомендації. У такому випадку вам обов'язково повинні надати відповідь, яку ви зможете надати своєму навчальному закладу.

    Відповідно до статті 64 Закону України "Про вищу освіту" випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом.

    До таких виключних випадків належать випускники вищих медичних навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням. У такому випадку керівники вищих закладів освіти після зарахування осіб на навчання за державним замовленням укладають з ними угоду за формою Типової угоди про підготовку фахівців із вищою освітою відповідно до додатку 1 до Порядку.

    Випускники, які уклали угоду з вищим закладом освіти після зарахування на навчання, зобов'язані відпрацювати за місцем призначення не менше ніж три роки.

    Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 11 серпня 2022 року 1452 "Про визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25 грудня 1997 року № 367 наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25 грудня 1997 року № 367 «Про затвердження Порядку працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням» визнано таким, що втратив чинність. При цьому, встановлено, що для осіб, які зараховані на навчання за державним замовленням та які уклали Угоди про підготовку фахівців з вищою освітою, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року № 992 «Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням», застосовується законодавство, яке діяло на момент укладення таких угод.

    Порядок звільнення випускників медичних ВНЗ від проходження обов'язкового відпрацювання (для угод про підготовку фахівців з вищою освітою, укладених до моменту втрати чинності Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 грудня 1997 року № 367

    Розірвати угоду про підготовку фахівців із вищою освітою випускник має право з таких причин:

    • встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення;
    • встановлення інвалідності I або II групи у дружини (чоловіка) випускника, у одного з батьків (або осіб, які замінюють батьків) випускника;
    • якщо випускник - вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину у віці до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю
    • у разі проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), в тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Національній гвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника;
    • у разі вступу випускників вищих закладів освіти I - II рівнів акредитації до вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації (пункт 9 розділу ІІ Порядку).

    У разі виникнення у випускника одного з вищеперелічених випадків, він повинен надати документи, які підтверджують наявність обставин, що дозоляють розірвання угоди про підготовку фахівця, до комісії з працевлаштування.

    За рішенням такої комісії випускнику видається довідка про надання можливості самостійного працевлаштування (за формою згідно з додатком 4 до Порядку).

    Богун Сергій Павлович
    14.4%

    Доброго дня.

    Ось кілька порад, які можуть Вам допомогти:

    1. Зверніться до МОЗ України:

    Напишіть скаргу до Міністерства охорони здоров'я України на дії лікарні та відділу інтернатури.

    У скарзі опишіть вашу ситуацію, додайте копії гарантійного листа, та інші документи, що підтверджують ваші слова.

    МОЗ України може провести перевірку та вжити заходів щодо вирішення вашої проблеми.

    2. Зверніться до омбудсмена з прав людини:

    Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з проханням допомогти вам у вирішенні вашої ситуації.

    Омбудсмен може провести розслідування та допомогти вам у налагодженні комунікації з лікарнею та відділом інтернатури.

    3. Зберіть всі документи:

    Зберіть всі документи, які стосуються вашої ситуації,

    Це може бути гарантійний лист, договори, листи, записи розмов, свідчення свідків тощо.

    Ці документи допоможуть вам довести свою правоту у разі потреби.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.4%

    Доброго дня,

    До 09.09.2022 року умови працевлаштування випускників державних медичних закладів освіти визначав Порядок працевлаштування випускників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням МОЗ, затверджений наказом від 25.12.1997 № 367 (далі — Наказ № 367, Порядок № 367).

    Порядок № 367 зобов’язував випускників державного вищого медичного (фармацевтичного) закладу освіти III—IV рівнів акредитації, яким після навчання в інтернатурі присвоїли кваліфікацію лікаря (провізора) — спеціаліста і які працевлаштовані на підставі направлення на роботу, відпрацювати щонайменше три роки з моменту укладення трудового договору із замовником.

    МОЗ наказом від 11.08.2022 № 1452 (далі — Наказ № 1452) визнало Наказ № 367 таким, що втратив чинність. Підстава — те, що Наказ № 367 суперечив Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

    Із 09.09.2022 випускники державних медичних закладів освіти не зобов’язані відпрацьовувати три роки після закінчення навчання. Виняток — особи, які зараховані на навчання за державним замовленням та уклали Угоди про підготовку фахівців з вищою освітою, згідно з постановою КМУ від 22.08.1996 № 992. До них застосовуємо законодавство, яке діяло на момент укладення угоди (п. 2 Наказу № 1452).

    Постанова КМУ «Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням» від 22.08.1996 № 992 втратила чинність 07.06.2017 (постанова КМУ від 31.05.2017 № 376).

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи (ч. 1 ст. 58 Конституції України).

    Конституційний Суд України надав офіційне тлумачення положення частини першої статті 58 Конституції України. А саме, дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності. Тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце (рішення КСУ від 09.02.1999 № 1-рп/99 у справі про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів № 1-7/99).

    Закон № 1662 набув чинності 01.01.2017. Тож особа, яка навчалась у медичному виші й уклала угоду із закладом освіти та роботодавцем про обов’язкове відпрацювання після навчання до 01.01.2017, зобов’язана відпрацювати в роботодавця за направленням. В іншому випадку вона несе відповідальність відповідно до умов угоди згідно із Цивільним кодексом України. До того ж МОЗ закріпило обов’язок відпрацювати і в Наказі № 1452, а також аналогічну позицію висловило МОН у листі від 09.01.2017 № 1/11-278.

    До осіб, які зараховані на навчання за державним замовленням та які уклали Угоди про підготовку фахівців з вищою освітою, згідно з постановою КМУ від 22.08.1996 № 992, застосовуємо законодавство, яке діяло на момент укладення угоди (п. 2 Наказу № 1452). Тому вони зобов’язані виконати умови угоди і відпрацювати в закладі охорони здоров’я три роки за умовами угоди.

    Щоб визначити підстави, коли випускник має право розірвати угоду, керуємось Порядком № 367. Угоду можна розірвати в разі:

    • встановлення інвалідності I або II групи, внаслідок чого випускник не може стати до роботи за місцем призначення
    • встановлення інвалідності I або II групи в дружини (чоловіка) випускника, в одного з батьків (або осіб, які замінюють батьків) випускника
    • якщо випускник — вагітна жінка, мати або батько, які мають дитину у віці до трьох років або дитину, яка згідно з медичним висновком потребує догляду (до досягнення нею шестирічного віку); одинока мати або батько, які мають дитину до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю
    • проходження чоловіком (дружиною) військової служби (крім строкової), у тому числі за контрактом, на посадах рядового, сержантського й старшинського складу, прапорщиків, мічманів та офіцерів у Збройних Силах, Нацгвардії, Прикордонних військах, Службі безпеки, а також інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, та служби в органах внутрішніх справ поза місцем розташування замовника
    • вступу випускників вищих закладів освіти I—II рівнів акредитації до вишів III—IV рівнів акредитації (п. 9 Порядку № 367)

    У цих випадках за рішенням комісії з працевлаштування випускників видають довідку про надання можливості працевлаштуватися самостійно (п. 9 Порядку № 367).

    Відповідно до статті 64 Закону України "Про вищу освіту" випускники закладів вищої освіти вільні у виборі місця роботи, крім випадків, передбачених цим Законом.

    До таких виключних випадків належать випускники вищих медичних навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням. У такому випадку керівники вищих закладів освіти після зарахування осіб на навчання за державним замовленням укладають з ними угоду за формою Типової угоди про підготовку фахівців із вищою освітою відповідно до додатку 1 до Порядку 367.

    Випускники, які уклали угоду з вищим закладом освіти після зарахування на навчання, зобов'язані відпрацювати за місцем призначення не менше ніж три роки.

    Відповідно до Порядку:

    21. Випускник повинен прибути до місця призначення у термін, визначений у направленні на роботу. Незгода випускника з рішенням комісії з працевлаштування випускників не звільняє його від обов'язку прибути на роботу за призначенням.

    У разі, якщо він не прибув за направленням або відмовився приступити до роботи за призначенням з причин, не зазначених у п. 9 та 18 цього Порядку, чи його звільнено з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за порушення трудової дисципліни або звільнено за власним бажанням протягом навчання в інтернатурі та трьох років після закінчення останньої, він зобов'язаний відшкодувати у встановленому порядку відповідно до державного або місцевого бюджетів вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати.

    22. Якщо замовник відмовив у прийнятті на роботу випускника, останній звертається до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. При цьому пред'являється направлення на роботу і засвідчена печаткою замовника довідка про відмову у працевлаштуванні.

    Випускникові, якому відмовлено у прийнятті на роботу після прибуття до місця призначення, замовник компенсує витрати, пов'язані як з переїздом випускника і членів його сім'ї до місця призначення, так і з поверненням до постійного місця проживання (якщо він був направлений до віддаленої місцевості) згідно з визначеними в угоді умовами та для випускників, що закінчили вищий медичний (фармацевтичний) заклад освіти III - IV рівня акредитації, забезпечити можливість одержати спеціалізацію в інтернатурі.

    У разі, коли випускникові відмовлено у прийнятті на роботу за призначенням і він звернувся після закінчення інтернатури до служби зайнятості, замовник відшкодовує державній службі зайнятості всі витрати, пов'язані з працевлаштуванням, перепідготовкою, виплатою допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги (в розмірі стипендії) під час проходження професійної підготовки та перепідготовки. Одержані кошти спрямовуються до місцевої частини Державного фонду сприяння зайнятості населення.

    Отже, у Вашому випадку для того, аби не відшкодовувати кошти обов'язково потрібно отримати письмову відмову від лікарні до якої в Вас був гарантійний лист. З якої причини лікарня не прийняла Вас на роботу? У зв'язку з чим остання не надає Вам письмову відповідь про відмову у працевлаштуванні? Чи скаржились Ви на дії лікарні?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    14.4%

    ВІТАЮ ВАС, пані ВАЛЕНТИНО!

    Вибачте за риторичне питання. А що Ви робили 3 роки до цього? Чекали, що ця проблема сама собою вирішиться? В Україні так не буває з простими людьми.

    Таке останнім часом буває досить часто. Кадровиками беруть у лікарні абсолютно некомпетентних дівчат, за хабарі, або прилаштовують чиїхось коханок на не дуже кропітку роботу. Посади в державних та комунальних лікарнях зараз дуже популярні для відстрочки та бронювання, а тому просто так в лікарню ніхто не влаштовує. Корупція forever!

    Запам"ятайте правило на усе життя. Якщо офіційний орган влади, державна, комунальна чи приватна установа в особі її представника відмовляє Вам у реєстрації Вашого звернення (заяви, скарги) - сміливо визивайте наряд поліції за № 102, хай цей факт зафіксує поліція.

    Також територія громадського закладу є загальнодступною і дозволу на зйомку службової особи, яка надає медичні послуги - не потрібно. Тож можете додатково зафіксувати факти на відео.

    Після цього оформлюєте супровідний лист в якому зазначаєте, що такого-то числа Ви як громадянка України зверталися до такої то установи із письмовим зверненням (заявою, скаргою) з такого-то приводу.

    Оскільки Вам було відмовлено у прийнятті та реєстрації заяви, а також у наданні відповіді, що є грубим порушенням приписів Закону України "Про звернення громадян", яке було додатково зафіксовано патрулем поліції, Ви направляєте відповідну заяву поштою рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ВІдповідь просите надати у визначений статтею 20 ЗУ "Про звернення громадян" строк, тобто не пізніше 30 днів.

    Ненадання відповіді на звернення громадянина України - є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена ст. 213-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Такі дії були б для Вас залізними доказами у будь-якому суді, а так слова до справи не приш"єш.

    Спробуйте направити листа рекомендованим вкладенням описавши ситуацію з 2021 року, тим самим описавши відповідні факти. Якщо лікарня промовчить у відповіді про те, що такого у 2021 році не було, тим самим вони фактично визнають цей факт. По принципу: мовчання - ознака згоди.

    Маючи докази направлення листа до медичного закладу вже можна щось робити. А зараз з чим працювати та як доводити Вашу правоту?! Ви що не знаєте в якій країні живете?! Тут на слово ніхто нікому не вірить. Усюди треба все фіксувати як оперативним співробітникам поліції та слідчому під час обшуку. Таке життя, така країна.

    Щиро співчуваю, що Ви у молодому віці стикнулися з системою у всій красі та одразу.

    Моя Вам порада - якщо не вдасться по закону вирішити цю ситуацію, їдьте з цієї країни поки ще десь лікарі з України затребувані. А вони затребувані усюди. І в країнах ЄС (але треба знати мову країни), і в країнах на теренах колишнього СРСР (без вимог до мови дуже часто).

    Не буде нічого доброго в країні, де люди один одного ненавидять і готові за копійку знищити.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Токмач Галина Николаевна
    14.4%

    Добрий день, Валентина!

    А тепер відділ інтернатури - вимагає відшкодування у мене або лист-відмову у працевлаштуванні від лікарні. - про який саме відділ інтернатури йде мова (обласного управління охорони здоров'я чи ВНЗ, в якому Ви навчалися)? Вимога усна чи письмова?

    Коли саме у Вас закінчилася інтернатура? Якщо більше 3-х років назад, то можете взагалі нічого не робити. Оскільки вже пройшли строки позовної давності, а тому у разі подачі проти Вас позовної заяви про відшкодування коштів суд за вашим клопотанням буде зобов'язаний відмовити у задоволенні вимог позивача. Так, згідно частини четвертої статті 267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

    Якщо з моменту закінчення інтернатури минуло менше 3-х років, то дійсно існує ризик стягнення коштів у разі подачі проти Вас позову до суду. Наприклад, судова практика за позовами ВНЗ:

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/103963226

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/114184745

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/116649117

    Однак, якщо Ви були працевлаштовані в інтернатуру самостійно (згідно гарантійного листа та довідки про право самостійного працевлаштування, а не направлення на роботу), то шанси стягнути з Вас кошти мінімальні. Крім того, можна надіслати у лікарню листа (однак не з проханням відповісти, що у 2021 році Вам відмовили у працевлаштуванні, так як таку відповідь Вам точно ніхто не надасть, тим паче якщо Ви після закінчення інтернатури не подавали письмову заяву про прийняття на роботу та не маєте доказів її подачі). Потрібно подати листа-запит про те, чи була наявна у 2021 році у штаті лікарні вакантна посада лікаря-спеціаліста за спеціальністю, отриманою Вами в інтернатурі. Строк відповіді на такий запит - 5 робочих днів згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації».

    Загалом така відповідь буде підтвердженням того, що лікарня відмовила Вам у працевлаштуванні, так як фактично не мала вільної посади лікаря за здобутою Вами спеціальністю.

    Можу підготувати для Вас відповідний запит.

    Зараз подавати заяву про прийння на посаду лікаря-спеціаліста, щоб отримати відмову, немає сенсу. Оскільки приступити до відпрацювання 3-річного терміну, тобто роботи на посаді лікаря-спеціаліста, потрібно було саме після закінчення інтернатури (у 2021 році).

    Маю великий досвід у питаннях відпрацювання, допомогла вже не одному лікарю. Бажано ознайомитися з усіма вашими документами (наприклад):

    1) угода з ВНЗ про підготовку фахівця з вищою освітою;

    2) направлення на роботу/довідка про право самостійного працевлаштування;

    3) наказ УОЗ та самої лікарні про зарахування до інтернатури;

    4) наказ про переведення/прийняття на посаду лікаря-спеціаліста (після закінчення інтернатури);

    5) угода з лікарнею/базою стажування про відпрацювання 3-х років.

    Всього найкращого!

    Токмач Галина Николаевна

    Валентина!

    Ви залишили для мене персональну заяку. За правилами сайту я не маю права зазначати свої контактні дані. Тому, будь ласка, напишіть вашу електронну пошту.

    Дерій Владислав Олегович
    14.5%

    Доброго дня, пані Валентино!

    Якщо Ви підписали Типову угоду про підготовку фахівців із вищою освітою, то на Вас покладено обов'язок відпрацювати за місцем призначення не менше ніж три роки.

    Протягом семи днів після закінчення ВНЗ Вам повинні були вручити диплом про закінчення вищого закладу освіти та направлення на роботу (додаток 3 Наказу МОЗ 367). Лише направлення на роботу є підставою для укладення трудового договору між випускником і замовником, а не гарантійний лист.

    На керівників вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти покладається персональна відповідальність за своєчасне вручення випускникові диплома, направлення на роботу або довідки про надання можливості самостійного працевлаштування.

    За рік до закінчення навчання, не пізніше 1 серпня лікарня повинна була подати до Міністерства охорони здоров'я України і закладу освіти перелік конкретних місць працевлаштування та умов, які вони зобов'язуються створити для Вас при працевлаштуванні (забезпеченість житлом, розмір заробітної плати, інші соціальні гарантії).

    Ви повинні були прибути до місця працевлаштування у термін, визначений у направленні на роботу.

    Якщо лікарня відмовила у прийнятті на роботу вона повинна була видати засвідчену печаткою довідку про відмову у працевлаштуванні.

    Чи підписували Ви типову угоду про навчання та чи отримували Ви направлення на роботу?

    Якщо Вам не надали направлення - відповідно Ви не змогли б працевлаштуватись, адже гарантійний лист не є підставою для укладення трудового договору. В даному випадку це порушення зі сторони ВНЗ, тому ні про яке відшкодування коштів не може йти мови. Якщо Ви ніде свого підпису не ставили, Ви можете повідомити, що Вам просто не видали направлення на роботу.

    Якщо ж Ви з направленням звертались до лікарні для працевлаштування - Вам потрібно мати докази того, що Ви подавали заяву про укладення трудового договору, адже в протилежному випадку буде досить складно довести, що Ви взагалі мали на меті там працевлаштовуватись.

    Також потрібно подати запит до МОЗ та ВНЗ чи надходило їм від лікарні повідомлення про вакантне місце та умови Вашого працевлаштування. Якщо такого повідомлення не надходило - відповідно Вас і не намаглися працевлаштувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія
    13.6%

    Доброго ранку, шановна Валентина!

    Вибачте, вчасно не змогла відповісти на Вашу заявку. Дуже багато роботи.

    Намагатися застосувати строки позовної давності в цій справі - повна маячня, адже строки з моменту оголошення Урядом України карантину внаслідок КОВІДу були зупинені, тому 3 роки фактично перетворилися от уже на 7 років, 3 роки + 4 роки карантинів та війни.

    На початку 2020 року з початком пандемії коронавірусної хвороби законодавець доповнив Прикінцеві та перехідні положення ЦК України п. 12, яким під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені ст.ст. 257, 258 ЦК України (позовна давність), продовжуються на строк дії такого карантину.

    З початком повномасштабного вторгнення 24.02.2022 законодавець вніс до Прикінцевих та перехідних положень ЦК України п. 19, якиму період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану строки, визначені ст.ст. 257-259 (позовна давність) цього Кодексу, продовжуються на строк його дії.

    Тобто було запроваджено механізм, за якого позовна давність на період дії карантину, воєнного стану або надзвичайної ситуації продовжується на строк дії таких обставин.

    Суди під час аналізу вимог про застосування строків позовної давності зважають на те, що їх продовження в період діїкарантину є безумовним та автоматичним в силу закону. А тому обґрунтування причин, за яких дія карантину не дала б змоги особі подати позов вчасно, не вимагається (див. постанову Верховного Суду від 22.09.2022 у справі № 920/724/21).

    Тобто суди, розглядаючи питання про застосування строків позовної давності, прямо застосовують норми Прикінцевих та перехідних положень ЦК України щодо продовження строку позовної давності на період карантину. Аналогічна позиція і до періоду воєнного стану.

    ТОМУ, Вам треба доводити належність своїх дій при зверненні до роботодавця. А оскільки зараз звертатися вже немає сенсу, то Ви маєте спробувати за допомогою переписки з таким роботодавцем отримати від них відповідь, яка б у суді дала змогу Вам довести ФАКТ протиправної відмови у працевлаштуванні.

    В іншому варіанті шанси на судовий захист у Вас майжен нульові.

    Дякуємо нашому шановному Верховному Суду, який вчергове познущався над правовою визначеністю та конституційними принципами, зокрема над статтею 58 Конституції України, відповідно до якої закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Але практика суду однозначна і Вам доведеться доводити, що Ви стали жертвою неправомірних дій роботодавця.

    Щасти Вам.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України