Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 14 марта 2024, вопрос №103624 400₴

Якщо я мобілізований, чи маю право отримувати кошти на ФОП рахунок?

Я мобілізований та отримую військову зарплатню, але у час свого відпочинку я можу виконувати задачі з програмування та маю відкритий ФОП, чи можу я за договором отримувати офіційно кошти на свій ФОП рахунок і чи потрібно мені як військовослужбовцю сплачувати ЄСВ та ЄН за цей дохід? Чи потрібен мені для цього який особливий квед?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Ви маєте право займатися своєю підприємницькою діяльністю.

    ЄСВ Вам сплачувати не потрібно. ЄП сплачувати потрібно. КВЕД важливий для можливості надання Вами послуг як ФОП. Якщо при реєстрації ФОП Ви його зазначали і він зазначений в Витягу - ні чого більше робити не потрібно.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    75%

    Вітаю Вас!

    Як військовослужбовець Ви маєте право займатися підприємницькою діяльністю, але за певних умов.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    ...

    3. За громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців. У разі непровадження ними підприємницької діяльності у період проведення мобілізації нарахування податків і зборів таким фізичним особам - підприємцям не здійснюється.

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не встановлює чіткої заборони щодо здійснення громадянами України, які призвані на військову службу, здійснювати підприємницьку діяльність. Можна припустити, що і виконання трудових обов'язків також не забороняється.

    Втім, проаналізувавши вимоги Закону України "Про запобігання корупції", ключовим є віднесення чи невіднесення Вас до військової посадової особи.

    НАЗК повідомляє, що

    "...3. Стосовно допустимості суміщення військової служби з іншою оплачуваною діяльністю.

    Особу призвано на військову службу та призначено на посаду командира роти (є військовою посадовою особою). Разом з тим особа має договірні відносини з низкою підприємств, у межах яких має можливість дистанційно на оплатній основі виконувати визначені договорами роботи у вільний від несення військової служби час.

    Так, порушуватиме обмеження. У той же час порушення буде відсутнє, якщо військовослужбовець не є військовою посадовою особою.

    Оскільки особа є військовою посадовою особою, зайняття нею іншою оплачуваною діяльністю у вільний від несення військової служби час (у наведеному прикладі - виконання умов договорів, укладених із низкою підприємств) порушуватиме передбачене п. 1 ч. 1 ст. 25 Закону обмеження та матиме наслідком адміністративну відповідальність за ст. 1724 Кодексу України про адміністративні правопорушення..."

    Хто така військова посадова особа?

    Стаття 6. Військові посади

    ...

    12. Військові посадові особи - це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством.

    Адміністративно-господарські функції (обов’язки) - це обов’язки з управління або розпорядження державним, комунальним майном (встановлення порядку його зберігання, переробки, реалізації забезпечення контролю за цими операціями тощо).

    Організаційно-розпорядчі функції (обов’язки) - це обов’язки з керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форм власності.

    Таким чином, якщо Ви не виконуєте адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції та відповідно не є військовою посадовою особою, Ви маєте право займатися підприємницькою діяльністю, у тому числі вести ФОП.

    Правила ведення ФОПу для Вас - такі ж як і для всіх: сплата податку та ЄСВ (за бажання, оскільки в умовах воєнного стану обов'язкової вимоги про сплату ЄСВ немає). Особливого КВЕДу не потрібно.

    Успіхів. Всього доброго! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України