Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 марта 2024, вопрос №103626 450₴

Бронування для студентів

Підкажіть будь ласка, з планованим законопроектом планується замінити у статті 23 для студентів, що бронювання від мобілізації можуть отримати тільки студенти, які здобувають рівень освіти вище ніж раніше здобутий у послідовності відповідно до статті 10, закону про освіту. У статті 10 написано, що рівень це закінчений етап освіти. Питання, якщо умовно відрахуватися на четвертому курсі (не отримувати диплом) і потім вступити на перший, чи матиме студент право на бронювання в цьому випадку? У всіх правках формулювання майже ідентична крім питання аспірантів.
Дякую за відповідь.

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Так, якщо відрахуєтесь - це не буде вважатись здобутим рівнем освіти. Отже, при вступі на перший курс будете мати право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви не закінчите навчання, це буде вважатися не здобутою освітою. Якщо у такому випадку ви вступите у інший навчальний заклад на перший курс, ви будете мати право на відстрочку від мобілізації.

    Освіта повинна бути послідовна, бакалавр, магістр, аспірант.

    Токмач Галина Николаевна
    22.2%

    Вітаю!

    Вступ у ВНЗ на денну/дуальну форму навчання гарантуватиме Вам відстрочку від мобілізації. Оскільки відрахування означає, що Ви досі не здобули вищу освіту рівня бакалавр (не отримали відповідний диплом).

    Чинна редаккція статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    ХХХ

    Відповідно до законопроекту №10449 (сторінка 21) призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;"

    Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19/conv#n...):

    Стаття 10. Складники та рівні освіти

    2. Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, значення має лише рівень освіти та форма навчання (денна/дуальна), спеціальність - ні.

    Відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Для оформлення відстрочки будуть потрібні наступні документи:

    1) паспорт, код, військово-обліковий документ;

    2) довідка з ВНЗ про навчання у ВНЗ на денній формі;

    3) письмова заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок такої заяви (він окремим файлом, на 4 сторінках).

    Заяву потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на примірнику Вашого сина поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати, то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 4. Право на вищу освіту

    1. Кожен має право на вищу освіту.

    Право на вищу освіту гарантується незалежно від віку, громадянства, місця проживання, статі, кольору шкіри, соціального і майнового стану, національності, мови, походження, стану здоров’я, ставлення до релігії, наявності судимості, а також від інших обставин. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України.

    Стаття 28. Типи закладів вищої освіти

    1. В Україні діють заклади вищої освіти таких типів:

    1) університет - багатогалузевий (класичний, технічний) або галузевий (профільний, технологічний, педагогічний, фізичного виховання і спорту, гуманітарний, богословський/теологічний, медичний, економічний, юридичний, фармацевтичний, аграрний, мистецький, культурологічний тощо) заклад вищої освіти, що провадить інноваційну освітню діяльність за різними ступенями вищої освіти (у тому числі доктора філософії), проводить фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження, є провідним науковим і методичним центром, має розвинуту інфраструктуру навчальних, наукових і науково-виробничих підрозділів, сприяє поширенню наукових знань та провадить культурно-просвітницьку діяльність;

    2) академія, інститут - галузевий (профільний, технологічний, технічний, педагогічний, богословський/теологічний, медичний, економічний, юридичний, фармацевтичний, аграрний, мистецький, культурологічний тощо) заклад вищої освіти, що провадить інноваційну освітню діяльність, пов’язану з наданням вищої освіти на першому і другому рівнях за однією чи кількома галузями знань, може здійснювати підготовку на третьому і вищому науковому рівнях вищої освіти за певними спеціальностями, проводить фундаментальні та/або прикладні наукові дослідження, є провідним науковим і методичним центром, має розвинуту інфраструктуру навчальних, наукових і науково-виробничих підрозділів, сприяє поширенню наукових знань та провадить культурно-просвітницьку діяльність;

    3) коледж - заклад вищої освіти або структурний підрозділ університету, академії чи інституту, що провадить освітню діяльність, пов’язану із здобуттям ступеня бакалавра та/або молодшого бакалавра, проводить прикладні наукові дослідження та/або творчу мистецьку діяльність.

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    ХХХ

    Якщо Вам захочуть вручити бойову повістку, то раджу такий алгоритм дій:

    1. берете повістку. На відривному корінці, який Ви повинні підписати і віддати (це як доказ вручення повістки) пишете: "я, ПІБ, не підлягаю мобілізації так як ... (коротко пару слів про ваші підстави). Вважаю вручення повістки на відправку незаконним". потім підпис, дата, ПІБ. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту. Потім фотографуєте відривний корінець і віддаєте його представникам ТЦК.

    2. дзвоните на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснюєте всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht... Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги. Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua - в такому разі до скарги додаєте фото ваших документів на підтвердження відстрочки і фото повістки.

    3. пишете письмову скаргу на протиправні дії посадових осіб районного ТЦК і направляєте її в вищестоящий ТЦК (наприклад, обласний).

    Затримувати вас ніхто не має права. Відбирати телефон - також. Навіть вручення повістки на відправку означає, що Ви добровільно повинні виконати вимоги повістки. Добровільно, але ніяк не примусово. Тому в разі затримання - дзвоніть в поліцію, повідомляйте про вчинення кримінального правопорушення (незаконне позбавлення волі та перевищення службових повноважень).

    Всього найкращого!

    Дерій Владислав Олегович
    22.2%

    Доброго дня!

    Так, якщо Ви відрахуєтесь - вважатиметься, що Ви не здобули відповідний рівень освіти. Можете повторно вступати та матимете відстрочку.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Тому, якщо Ви здобуваєте перший (бакалаврський) рівень вищої освіти Ви можете відрахуватись та вступити знову на перший курс інституту/університету та матиме право на відстрочку. Також Ви матимете право на відстрочку, якщо після бакалавра здобуватимете другий (магістерський) рівень вищої освіти.

    Крім того, якщо у Вас приписне, Ви не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру - до 27 років по статусу Ви являєтесь призовником та не підлягаєте мобілізації. Проте, згідно законопроекту 10449 передбачається зменшення призовного віку до 25 років.

    Відстрочку потрібно оформлювати лише військовозобов'язаним, тобто громадянам, які стоять на військовому обліку військовозобов'язаних або перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Турчин Ярослав Александрович
    15.6%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЄВГЕН!

    Формально - так, Ви можете це зробити. Але є одна особливість. Якщо Ви навчаєтесь за державною формою навчання і відрахуєтесь - Ви зможете лише поновитися на 4 курс не повернувши державі кошти за навчання., або навчатися за власний кошт (на комерційній формі).

    Якщо ж будете поступати наново на бюджет, то у разі попереднього навчання "на бюджеті" - Вас не зарахують, поки не сплатите за усе попереднє навчання.

    ВІдповідно до абзацу 4 частини першої статті 4 Закону України "Про вищу освіту", громадяни України, які не завершили навчання за кошти державного або місцевого бюджету за певним ступенем освіти, мають право повторно безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних закладах вищої освіти за тим самим ступенем освіти, за умови відшкодування до державного або місцевого бюджету коштів, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Якщо ж Ви навчалися і навчатиметесь на комерційній формі навчання, або будете навчатися на кормеційній - жодних перешкод у цьому немає. Можете навіть на іншу спеціальність вступити, щоб не виникло підозр в ухиленні від мобілізації. Просто вирішили здобути іншу професію.

    Щасти Вам!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.8%

    Вітаю!

    Підкажіть будь ласка, з планованим законопроектом планується замінити у статті 23 для студентів, що бронювання від мобілізації можуть отримати тільки студенти, які здобувають рівень освіти вище ніж раніше здобутий у послідовності відповідно до статті 10, закону про освіту. У статті 10 написано, що рівень це закінчений етап освіти. Питання, якщо умовно відрахуватися на четвертому курсі (не отримувати диплом) і потім вступити на перший, чи матиме студент право на бронювання в цьому випадку? У всіх правках формулювання майже ідентична крім питання аспірантів.

    Так, Ви все вірно розумієте! Якщо Ви до цього не отримали диплом бакалавра, Ви вважатиметься таким, що здобуває освіту бакалавра вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після прийняття законопроєкту № 10449.

    Зокрема перше читання законопроєкту 10449 передбачає наступну умову для відстрочки.

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Але на даний момент зміни ще не прийняті. Все на рівні законопроєкту Верховної Ради України. Яких буде остаточний Закон - невідомо. Втім, шанси у Вас дійсно високі.

    Щодо алгоритму, то нічого особливого не потрібно робити. Обов'язок повідомити про Ваше відрахування та зарахування лежить на закладах освіти.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Євгене!

    На доповнення до моєї відповіді.

    У разі прийняття нового законопроекту 10449 саме в такій редакції, якою вона є станом на зараз, підстава відстрочки для студентів буде виглядати натуспним чином:

    ""Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    В той же час, відповідно до статті 10 Закону України "Про освіту" рівнями освіти вважаються:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Як я Вам і писав у першій відповіді на Ваше ще тоді безоплатне питання, якщо Ви відрахуєтесь з ВНЗ, то послідовність отримання вищої освіти порушена не буде, а значить Ви матимете право на відстрочку і у разі змін у законодавстві про мобілізацію.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    22.2%

    Доброго ранку шановний Євгене!

    Так, це дасть Вам змогу отримати право на відстрочку в силу приписів Закону України "Про освіту", "Про вищу освіту", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    При цьому Ви на підставі раніше здобутого рівня (атестат по 11 класів - при вступі на бакалавра, диплом бакалавра - при вступі на магістра) маєте право заново вступити на навчання.

    Доказом нездобуття раніше рівня вищої освіти може бути відповідна виписка з ЄДЕБО про здобуті освітні рівні, яку можна взяти в електронному вигляді.

    https://info.edbo.gov.ua/check-person/

    Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

    1) молодший бакалавр;

    2) бакалавр;

    3) магістр;

    4) доктор філософії/доктор мистецтва;

    (Пункт 4 частини другої статті 5 Закону України "Про вищу освіту")

    Проте, Ви маєте враховувати, що в момент від відрахування з одного закладу до зарахування в іншому - Ви вразливі та не маєте відстрочки, а тому можете бути мобілізовані.

    В той же час, відповідно до ч. 1 - 3, 9 ст. 3 Закону України "Про освіту":

    1. Кожен має право на якісну та доступну освіту. Право на освіту включає право здобувати освіту впродовж усього життя, право на доступність освіти, право на безоплатну освіту у випадках і порядку, визначених Конституцією та законами України.

    2. В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань, кольору шкіри, місця проживання, мови спілкування, походження, соціального і майнового стану, наявності судимості, а також інших обставин та ознак.

    3. Право особи на освіту може реалізовуватися шляхом її здобуття на різних рівнях освіти, у різних формах і різних видів, у тому числі шляхом здобуття дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та освіти дорослих.

    9. Право на освіту не може бути обмежене законом. Закон може встановлювати особливі умови доступу до певного рівня освіти, спеціальності (професії).

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України