Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 14 марта 2024, вопрос №103656

Відстрочка від мобілізації для вчителів

Добрий вечір! Як правильно оформити відстрочку від мобілізації чоловіку, який працює вчителем? Знаю, що потрібно написати заяву та надати копії підтверджуючих документів. Чи достатньо простих копій чи потірбно документи нотаріально завірити? Чи змусять проходити у такому разі ВЛК? Чи можна направити документи поштою, щоб ВЛК не проходити? Дякую

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Підтверджувальні документи необхідно нотаріально завірити.

    Проходження ВЛК є обов'язковим.

    Навіть за умови направлення заяви поштою ТЦК не надасть чоловіку відстрочку, поки останній не пройде ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олена Кутас Клиент месяц назад

    Дякую за швидку відповідь)

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Олена! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Краще документи завірити нотаріально та додати до до заяви про оформлення відстрочки. Далі документи направляють поштою, і коли ТЦК їх отримує, чоловік йде до ТЦК та СП.

    ВЛК проходити доведеться.

    З повагою!

    Олена Кутас Клиент месяц назад

    Дякую. А як зрозуміти, що документи ТЦК отримав? А заява пишеться у довільній формі чи існує який зразок?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Заява пишеться в довільній формі, але за потреби можу Вам підготувати. Лист замовляєте рекомендований, саме так і зрозумієте, що вони отримали листа.

      З повагою!

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня!

    ЯКЩО ВІН ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75, ТО У НЬОГО Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;;...".

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЕ, ЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК/ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75 (КОПІЇ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ, ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ ТАМ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ);

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИ ЙДОКУМЕНТ (ЯКЩО ВАШ ЗАСТАРІЛИЙ).

    4) ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Щоб отримати відстрочку необхідно надати оригінали або нотаріальні копії документів.

    Копію наказу про прийняття на роботу - може завірити заклад освіти. Довідка про працевлаштування вже йде з печаткою від закладу освіти.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    На ВЛК скоріш за все направлять. Якщо відправите документи поштою - ТЦК може направити розпорядження до закладу освіти, щоб чоловік явився до ТЦК.

    Проте, відстрочка від мобілізації і проходження ВЛК не пов'язані. Можете ознайомитись з Рішенням Запорізького ОАС про неправомірність дій ТЦК з ненадання відстрочки усиновителю без проходження ВЛК – https://forum.antiraid.com.ua/topic/15241-rishennja-zaporizkogo-oas-pro-nepravomirnist-dij-tck-z-nenadannja-vidstrochki-usinovitelju-bez-prohodzhennja-vlk/

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України