Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 марта 2024, вопрос №103697

Виселення орендаря без рішення суду

При наявному договорі оренди житла спадкоємець житла без судового рішення із участковим взламали двері, зайшли до житла орендаря (при його відсутності) і поміняли замки, після цього вивезли речі орендаря в невідомому напрямку! Чи буде це кримінальна справа? В поліції сказали що це цивільні правовідносини!

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Тут можна кваліфікувати як крадіжку майна. А це кримінальне правопорушення.

    • Олександр Клиент месяц назад

      А як бути якщо поліція не хоче відкривати кримінальне провадження? Поліція каже- це цивільні правовідносини, йдіть домовляйтеся самі. Куди звертатись? Можливо в ДБР?

      • Богун Сергій Павлович

        Згідно законодавства органи поліції зобов'язані прийняти Вашу заяву про кримінальне правопорушення.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Зміна власника майна, яке є предметом оренди, не є підставою для припинення договору оренди. За статтею 814 Цивільного кодексу України, у разі зміни власника житла, переданого у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця. Тому наймач квартири мав право проживати в ній.

    Слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівником правоохоронного органу.

    • Олександр Клиент месяц назад

      Скажіть , будь-ласка, а чи є шанси визнати продаж цієї квартири ( її спадкоємиця віддразу продала) незаконною? Наскільки я знаю що є норми цивільного кодексу України які передбачають переважне право орендаря на придбання майна, переданого в оренду, у разі його продажу. А орендарю ніхто викупити не пропонував!

    Босак Назар Орестович

    Добрий вечір. Справді, за частиною другої статті 777 Цивільного кодексу України, наймач, який належно виконує свої обов'язки за договором найму, у разі продажу речі, переданої у найм, має переважне право перед іншими особами на її придбання, крім випадків, якщо предметом договору найму (оренди) є державне або комунальне майно. Зі змісту цієї норми випливає, що наймодавець, який має намір продати предмет оренди, зобов'язаний повідомити наймача про свій намір та умови продажу. Отже є підстави визнання в судовому порядку договору купівлі-продажу незаконним.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України