Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 марта 2024, вопрос №103746

Перевод в 10 класс. Какие законные основания для отказа ?

Добрый день , подскажите могут ли не перевести в 10 класс , если есть за первое полугодие 9 класса три двойки по трем предметам ? Есть также ,что раз в неделю ребенок может опоздать на первый урок на 5-10 минут (сразу звонят и вычитывают ). Поэтому директор школы дал понять , что мы уходим после 9 класса.
на каком законом основание могут отказать в переводе в 10 класс?

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ксенія!

    Наказ МОН "Про затвердження Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0564-18#Text:

    ІV. Відрахування учнів із закладів освіти

    1. Із закладу освіти відраховуються учні, які:

    1) здобули повну загальну середню освіту та отримали відповідний документ про освіту;

    2) зараховані до іншого закладу освіти для здобуття повної загальної середньої освіти;

    3) переводяться до іншого закладу освіти відповідно до розділу ІІІ цього Порядку;

    4) вибувають на постійне місце проживання за межі України.

    Відрахування із зазначених підстав здійснюється шляхом видання відповідного наказу керівником закладу освіти.

    Про відрахування учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з причин, визначених підпунктами 3, 4 цього пункту, заклад освіти, з якого переводиться (відраховується) учень, не пізніше наступного робочого дня з дня видання наказу повідомляє відповідну службу у справах дітей.

    2. За рішенням педагогічної ради та відповідно до наказу керівника можуть бути відраховані (чи переведені на іншу (крім денної) форму здобуття загальної середньої освіти у цьому самому чи іншому закладі освіти) учні 9 класу, яких було зараховано до закладу за результатами конкурсу і які здобули початковий результат (1, 2 чи 3 бали) чи не здобули жодного результату річного оцінювання та (або) державної підсумкової атестації з одного з предметів, що ними вивчалися поглиблено відповідно до освітньої програми та навчального плану закладу освіти чи індивідуального навчального плану учня.

    Про можливе відрахування батьки дитини та орган управління освітою за місцем проживання учня повинні бути письмово поінформовані у двотижневий строк до дня засідання педагогічної ради щодо можливого відрахування.

    Рішення про відрахування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, приймається лише за згодою органів опіки та піклування.

    3. Особи, які не завершили здобуття повної загальної середньої освіти та не отримали відповідний документ про освіту після завершення останнього класу ліцею, відповідно до рішення педагогічної ради можуть бути відраховані із закладу освіти або переведені на іншу (крім денної) форму здобуття освіти в цьому самому або іншому закладі освіти".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України