Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 марта 2024, вопрос №103761

Мобилизация с мест лишения свободы

Здраствуйте , подскажите пожалуйста , с какими статьями могут освободить с мест лишения для военной службы

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Поки що до ВР внесений законопроект № 11079 від 13.03.2024.

    У тексті законопроекту зазначено наступне:

    1. Кримінальний кодекс України (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 25-26, ст. 131 із наступними змінами) доповнити статтями 81-1 та 336-2 такого змісту:

    «Стаття 81-1 . Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби

    1. Під час проведення мобілізації та дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, крім осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. У разі застосування умовно-дострокового звільнення з підстав, визначених цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково і від відбування додаткового покарання.

    2. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 21-5 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Стаття 21-5 . Прийняття на військову службу до Збройних Сил України осіб, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання.

    1. Особи, які умовно-достроково звільнені від відбування покарання за умов, передбачених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, приймаються на військову службу до Збройних Сил України, за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу, а також офіцерського складу, у відповідності до військового звання, за якими вони перебувають на військовому обліку. Перелік посад, які можуть бути заміщені особами, звільненими умовнодостроково від відбування покарання з підстав, визначених статтею 811 Кримінального кодексу України, визначається Генеральним штабом Збройних Сил України.

    2. На військову службу за контрактом приймаються особи, звільнені умовно-достроково від відбування покарання з підстав, визначених статтею 81-1 Кримінального кодексу України, які відповідають таким вимогам проходження військової служби:

    яким залишилось до досягнення віку, передбаченого статтею 22 цього Закону, не менше трьох років;

    придатні до військової служби за станом здоров’я;

    мають достатній рівень фізичної підготовки для виконання обов’язків військової служби.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На даний такої можливості немає, втім подано законопроєкт № 11079. Чекаємо результати його ухвалення.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України