Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 16 марта 2024, вопрос №103772 400₴

Какие документы нужны на данное время ,для пересечения границы инвалиду 2 группы

Хочу выехать для работы за границу какие документы нужно предоставить на таможне чтоб выпустили, я инвалид 2 группы.

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    35%

    Вітаю Вас!

    На даний момент все просто: Вам потрібно мати пенсійне посвічдення по інвалідності або посвідчення про отримання соціальної допомоги у зв'язку із інвалідністю. Ось що каже про це Закон.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Втім, треба зважати на те, що інколи прикордонники вимагають довідку з ТЦК про відстрочку, якщо Ви не виключеня з обліку. У цьому відношенні гарно було б переглянути Ваш військовий квиток.

    Починаючи з 29 грудня 2023 року, громадянам масово почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Пам'ятайте - чинні Правила перетинання державного кордону не вимагають від Вас жодних довідок, дозволів з ТЦК та СП (при виїзді за більшістю підстав). Так, є закони України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" "Про військовий обов'язок і військову службу" та інші НПА, які передбачають виконання військового обов'язку, проходження ВЛК, повідомлення про наявність підстав для відстрочки тощо.

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви, як особа з інвалідністю другої групи маєте право на перетин кордону. Вам для виїзду за межі України знадобиться закордонний паспорт та документ про інвалідність (довідка МСЕК на кордоні не приймається).

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).
    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку про відстрочку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Проте, якщо Ви оформите відстрочку - Ви виїдете без проблем.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.5%

    Доброго дня, Максиме!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про правила перетину кордону громадянами України":

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність)".

    Отже, згідно чинного законодавтсва для перетину кордону Ви повинні мати лише закордонний паспорт та один з вищеперелічених документів, що підтверджує Вашу інвалідність (окрім довідки МСЕК).

    Проте, ще з кінця минулого року в прикордонників з'явилась незаконна вимога щодо витребування при перетині кордону у чоловіків військово-облікового документу та довідки від ТЦК про оформлену відстрочку. Це відбувається не у кожному випадку і деякі чоловіки виїжджають без проблем, але інші отримують відмову у перетині кордону. Пам'ятайте, що відмова в одному пункті пропуску не заважає Вам спробувати перетинути кордон у іншому.

    ЯКЩО Ж РАПТОМ У ВАС ВСЕ ТАКИ ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ, ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду.

    По-третє, згідно ст. 14 Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України особи з інвалідністю мають право на виїзд за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Тобто Вам крім закордонного паспорта знадобиться документ, що підтверджуює Ваш статус особи з інвалідністю.

    Даний перелік є вичерпним.

    Слід зазначити, що наразі прикордонна служба може вимагати дійсний ВОД. Однак такі дії є незаконними.

    Токмач Галина Николаевна
    32.5%

    Добрий день, Максиме!

    Особа з інвалідністю, незалежно від групи, має 100% право на перетин кордону. Спочатку наведену нормативно-правову базу, а потім практичні поради.

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

    1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    {Абзац другий пункту 2-1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1212 від 28.10.2022}

    2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

    ВИСНОВКИ: ваша підстава для перетину кордону чітко визначена абзацом другим пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України, а саме: особи з інвалідністю.

    Таким чином, для виїзду за кордоні Вам потрібні наступні документи: закордонний паспорт та належний документ, що підтверджує інвалідність. На цьому все, даний перелік є вичерпним.

    Дійсно на деяких пунктах пропуску (не на всіх) деякі (не всі) прикордонники вимагали документи з ТЦК щодо відстрочки від мобілізації. Така вимога законна лише у випадках, передбачених пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України. Тобто, якщо мова йде перетин кордону іншими військовозобов'язаними особами, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (наприклад: батько, який самостійно виховує дитину/дітей віком до 18 років або на утриманні якого перебувають троє і більше дітей віком до 18 років).

    Одднак, як вже було зазначено вище, ваша підстава для перетину кордону встановлена абзацом другим пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України і даною нормою встановлено вичерпний перелік документів для перетину кордону особами з інвалідністю. Ніяких документів, підтверджуючих те, що Ви не підялагаєте призову на військову службу під час мобілізації, в цьому переліку немає.

    На жаль, такими усними вимогами прикордонники самі порушують законодавство і громадян змушують це зробити.

    Хоча відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Враховуючи зазначене, раджу Вам наступне:

    1) Перед поїздкою зателефонувати на конкретний пункт пропуску (можете записати розмову), повідомити, що Ви є особою з інвалідністю і хочете виїхати за кордон. При цьому, маєте закордонний паспорт та пенсійне посвідчення.

    Запитайте: чи достатньо Вам цих документів для перетину кордону?

    Якщо скажуть, що так, то просто їдете на цей пункт пропуску.

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    2) Якщо у розмові з пунктом пропуску Вам повідомлять, що також потрібні документи з ТЦК, то телефонуєте (розмову також раджу записати) до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Так само потрібно повідомити, що Ви є особою з інвалідністю і хочете виїхати за кордон. При цьому, маєте закордонний паспорт та пенсійне посвідчення.

    Запитуєте: чи достатньо Вам цих документів для перетину кордону?

    Упевненений, що Вам скажуть так.

    Тоді говоріть, що до цього телефонували на такий-то пункт пропуск і там відповіли, що також потрібні документи з ТЦК. Попросіть їх пояснити дану ситуацію, тобто чи це офіційна позиція Державної прикордонної служби України.

    3) Якщо дозволяє час, раджу подати до Адміністрації ДПС України запит про доступ до публічної інформації або адвокатський запит щодо надання інформації по переліку документів, необхідних особі з інвалідністю для перетину кордону.

    4) Їхати на той пункт пропуску, на який Ви телефонували, з наступними документами:

    закордонний паспорт та пенсійне посвідчення. Якщо не пропускатимуть, то посилайтеся на абзац другий пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України та покажіть відповідь Адміністрації ДПС України на ваш запит (якщо така відповідь буде відсутня, то хоча б включіть запис розмови як з цим пунктом пропуску, так і з Адміністрацією ДПС України).

    Якщо все одно не пускатимуть, то вимагайте письмову відмову, оскаржуйте її (шляхом подачі скарги керівнику прикордонного загону чи в судовому шляхом подачі адміністративного позову) або пробуйте виїхати через інший пункт пропуску або через той самий, однак в іншу зміну.

    Всього найкращого!

    Пономаренко Наталія

    Здравствуйте, Максим!

    Вам нужны (могут понадобиться) следующие документы:

    • Ваш заграничный паспорт
    • Документ подтверждающий статус лица с инвалидностью (пенсионное удостоверение о получении пенсии по инвалидности, иное удостоверение о социальных льготах, выдаваемое местным собезом).
    • Военно-учётный документ.

    Да, к сожалению с декабря 2023 года начали массово требовать военные документы. Пока без отметки об отсрочке, но наличие документа, подтверждающего пребывания на воинском учёте - желательно.

    Более предметно Вы можете узнать информацию с официального источника - гарячей линии Госпогранслужбы Украины.

    +38 (044) 527-63-63, или по короткому номеру 1598

    telegram_logo_transparent_free_png.pngТелеграм бот служби «Довіра» Державної прикордонної служби України.

    С уважением, адвокат Наталья Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України