Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 марта 2024, вопрос №103808 240₴

Перереєтрація Т/З без самого автомобіля

Доброго дня.
Родич придбав легковий автомобіль минулого року шляхом оформленя генеральної довіреності на нього самого. Тепер бажаю офіційно переєструвати автомобіль на себе в ТСЦ МВС.

Питання полягає в том, чи обовʼязкова фізична наявність автомобіля біля сервісного центру для проведення процедури переєстрації (наприклад немає можливості пригнати його туди)? Наразі, наскільки я розумію, потрібні лише самі номерні знаки, які в ТСЦ мені обміняють на нові, а експертне дослідження з 15 червня 2023 року є необовʼязковим і потрібно лише у випадку реєстрації автомобіля що був закордоном. Або, чи буде законним вимога працівника ТСЦ показати сам автомобіль?

Сам автомобіль наразі на українських номерах і останнє змінював власника в 2018 р.

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович
    83.3%

    Доброго дня!

    Питання полягає в том, чи обовʼязкова фізична наявність автомобіля біля сервісного центру для проведення процедури переєстрації (наприклад немає можливості пригнати його туди)?

    Ні, не обов'язкова.

    Кабінет Міністрів ухвалив Постанову № 599 від 13 червня 2023 р. , яка визначає, що під час перереєстрації транспортного засобу проведення експертного дослідження не є обов'язковим, за винятком ввезення вживаних автомобілів з-за кордону вперше, та проводиться за бажанням власника авто.

    Наразі, наскільки я розумію, потрібні лише самі номерні знаки, які в ТСЦ мені обміняють на нові, а експертне дослідження з 15 червня 2023 року є необовʼязковим і потрібно лише у випадку реєстрації автомобіля що був закордоном. Або, чи буде законним вимога працівника ТСЦ показати сам автомобіль?

    Вимога показати авто буде незаконною.

    У продавця мають бути такі документи:

    • довіреність
    • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу
    • паспорт
    • довідка платника податків

    У покупця мають бути наявні документи:

    • паспорт
    • довідка платника податків

    Ви можете залишити старий номерний знак або змінити на новий із спеціальною серією.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    8.3%

    Доброго дня.

    Це не обов'язково.

    При перереєстрації транспортних засобів у разі зміни їх власників зняття з обліку таких транспортних засобів не проводиться.

    До сервісного центру МВС подаються оформлені в установленому порядку документи, що:

    підтверджують правомірність придбання транспортного засобу;

    заява (заповнюється в ТСЦ);

    свідоцтво про реєстрацію;

    паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) покупця та продавця або:

    тимчасове посвідчення громадянина України;

    посвідка на постійне проживання;

    посвідки на тимчасове проживання;

    посвідчення біженця;

    посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

    посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

    платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію.

    исновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим та проводиться за бажанням при перереєстрації транспортного засобу).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.3%

    Вітаю Вас!

    Дійсно, наразі експертне дослідження транспортного засобу не є обов'язковим, а може проводитися відповідно до волевиявлення сторін. Відповідно Вам не обов'язково забезпечувати фізичну наявність автомобіля у сервісному центрі МВС.

    За повідомленням Головного сервісного центру МВС:

    До сервісного центру МВС подаються оформлені в установленому порядку документи, що:

    • підтверджують правомірність придбання транспортного засобу;
    • заява (заповнюється в ТСЦ);
    • свідоцтво про реєстрацію;
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) покупця та продавця або:
      • тимчасове посвідчення громадянина України;
      • посвідка на постійне проживання;
      • посвідки на тимчасове проживання;
      • посвідчення біженця;
      • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
      • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію.

    * висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим та проводиться за бажанням при перереєстрації транспортного засобу).

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України