Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 марта 2024, вопрос №103917 240₴

Как оформить дарственную

Добрый день!
Мать моей жены хочет подарить (оформить дарственную) дочери (моей жене) квартиру, в которой мы на данный момент проживаем (муж, жена, дочь).
Возможно ли оформить дарственную на квартиру, в которой проживает и прописан несовершеннолетний ребенок (наша совместная дочь).
Еще один нюанс: муж тещи - недееспособный инвалид (не может говорить, ходить).
Интересует полный цикл действий, которые необходимо осуществить для оформления дарственной.

Дмитрий.

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 2 ст. 719 ЦК України договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

    Законодавством також передбачена обов'язкова державна реєстрація права власності набутого за договором нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

    Для укладення договору дарування слід звернутися до державного або приватного нотаріуса: за місцем знаходження нерухомого майна (квартири, будинку, земельної ділянки т.п.); або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін договору (дарувальника чи обдаровуваного).

    Договір дарування від імені дарувальника (власника майна) може укласти і його представник. Для цього дарувальник має надати своєму представнику довіреність, яка повинна бути нотаріально засвідченою. За наявності такого доручення будь- яка особа, що вказана в ньому, може представляти інтереси дарувальника у нотаріуса та підписати за нього договір дарування. Проте, таке доручення має чітко передбачати ім'я обдаровуваного (особи, якій перейде дарунок в дар).

    Якщо дарувальник бажає подарувати будинок, квартиру чи інше нерухоме майно, яке було придбано ним у шлюбі, а тому має статус спільного сумісного майна подружжя, то для укладення договору дарування такого майна необхідно отримати згоду іншого з членів подружжя на укладення договору дарування.

    Опікун не має права без дозволу органів опіки і піклування укладати угоди, а піклувальник — давати згоду на їх здійснення, якщо вони виходять за межі побутових, а також відмовитися від прав на майно підопічного, у тому числі речових прав на нерухоме майно, що підлягають державній реєстрації ( ст. 71 ЦК України).

    Отже для надання згоди на дарування необхідно звернутися до органу опіки та піклування.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Так, можливо оформити угоду, навіть якщо у нерухомості зареєстровані інші особи. Головне, аби інша сторона правочину (у даній ситуації обдаровуваний), не був проти цього. Не думаю, що Ваша дружина буде заперечувати проти укладення Договору дарування.

    З приводу недієздатності чоловіка тещі, тут потрібно розібратися, який правовий режим має зазначена квартира. Якщо це виключно власність тещі (особисти приватна), угоду можна буде посвідчити без його нотаріальної згоди. Але якщо квартира має статус спільної сумісної власності, тоді потрібна буде його нотаріальна згода, а точніше не його, а його опікуна. Але за таких умов потрібно буде додатково отримати дозвіл органу опіки та піклування для вчинення цього правочину в інтересах підопічного.

    Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою. Такі фізичні особи не зобов'язані включати вартість такого подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації (зазначена норма передбачена пп. 164.2.10 ст. 164, п. 174.3 ст. 174, п. 179.2 ст. 179 ПКУ). У того, хто дарує, обов'язку зі сплати податків також не виникає, оскільки жодного доходу він не отримує.

    Загалом раджу Вам наступний алгоритм дій: звертаєтеся до нотаріуса, який буде посвідчувати угоду, та предметно обговорюєте ті ключові моменти та документи, які повинна пред'явити сторона дарувальника. Нотаріус перевірить правовий статус квартири, надасть практичні поради та загалом буде вести Вашу справу.

    Для укладення договору дарування слід звернутися до державного або приватного нотаріуса:

    за місцем знаходження нерухомого майна (квартири).

    або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін договору (дарувальника чи обдаровуваного).

    ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ Є НЕОБХІДНИМИ ДЛЯ ПОСВІДЧЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ:

    паспорти й ідентифікаційні коди обох сторін договору;

    оригінал правовстановлюючого документу на нерухомість (документ, який засвідчує, що дарувальник є власником майна);

    довідка про осіб, які зареєстровані у будинку, квартирі;

    якщо право власності на квартиру, житловий будинок виникло до 2013 року, необхідно одержати в БТІ довідку про те, що станом на 01.01.2013 року нерухомість належала дарувальнику;

    технічний паспорт на житло;

    звіт про оцінку нерухомого майна;

    витяг з Державного земельного кадастру (якщо предметом договору є земельна ділянка чи житловий будинок, який розташований на ній);

    свідоцтво про шлюб та письмова згода другого з подружжя, якщо нерухомість була придбана в шлюбі;

    рішення суду або свідоцтво про розлучення, якщо нерухомість була придбана в шлюбі, але в даний момент подружжя вже розірвало шлюб;

    свідоцтво про смерть, якщо квартира, житловий будинок т.п. були придбані в шлюбі, але однин із подружжя помер;

    свідоцтво про народження дитини та дозвіл органу опіки та піклування, якщо обдаровуваний є неповнолітнім або неповнолітня дитина має право на користуватися цим житлом (зареєстрована в ньому);

    документи, що засвідчують родинні відносини між особами першого та другого ступеня споріднення (батьки, чоловік/дружина, діти, зокрема й усиновлені, рідні брати/сестри, бабусі, дідусі, онуки) - для звільнення від сплати податку та військового збору).

    ЯКА ВАРТІСТЬ ОФОРМЛЕННЯ ДОГОВОРУ ДАРУВАННЯ ?

    1. послуги нотаріуса за посвідчення договору (все індивідуально)
    2. сплата державного мита - 1% від вартості майна;
    3. вартість послуг експерта за оцінку майна - від 500 грн.;
    4. витрати за проведення реєстраційних дій нотаріусом;
    5. виготовлення технічного паспорта на будинок, квартиру (за потреби);

    З повагою!

    • Дмитрий Клиент месяц назад

      Позвольте уточнить моменты:1) касательно несовершеннолетней дочери, которая прописана в квартире - разрешение опекунского совета необходимо для оформления дарственной?2) нотариус должен быть именно с того же района Киева, что и зарегистрирована квартира, или может быть любой нотариус Киева?Спасибо за развернутый ответ!

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        1. Так, нотаріус може потребувати дозвіл органу опіки та піклування на посвідчення даного правочину, оскільки в квартирі зареєстрована неповнолітня дитина.

        2. Можете в будь-якого нотаріуса м. Києва, незалежно від району.

        З повагою до Вас!

        • Дмитрий Клиент месяц назад

          Вячеслав, еще раз спасибо за Ваши ответы!Позвольте еще один момент разъяснить? 1) Вы пишите "Подарунок, що отримала фізична особа від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення, оподатковується за нульовою ставкою." Затем в конце "сплата державного мита - 1% від вартості майна". Я запутался, в итоге жене необходимо будет оплатить госпошлину за подаренную квартиру или нет?Спасибо!

          • Кирда Вячеслав Володимирович
            20%

            Зазвичай, договір дарування оподатковується ПДФО у розмірі 5 %. Якщо майно дарує родич першого або другого ступеня споріднення, ПДФО не сплачується, воно дорівнює 0 % (нульова ставка). Держмито у даній ситуації сплачує дарувальник. Обдаровуваний має сплатити 1,5 % військового збору+ вирішуєте, хто оплачує послуги нотаріуса.

            З повагою!

            • Дмитрий Клиент месяц назад

              В итоге надо оплатить 1% (держмито) + 1,5% (военный сбор) = 2,5% (от стоимости квартиры).Верно?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Дмитре!

    Так, оформлення дарчої в цьому випадку цілком можливе. Хоча певні речи залежать від статусу квартири, а саме, чи знаходиться вона у власності тещи? Проте, думаю, так воно і є. Важливо також, аби квартира не була куплена чи отримана у власність в іншій спосіб під час шлюбу і не знаходились в спільній сумісній власності тещи та її чоловіка.

    Також, очевидно, знадобиться дозвіл органів опіки через прописку у квартирі малолітньої дитини.

    Тепер щодо правових особливостей цього правочину.

    Відповідно до ст. 55 Закону України “Про нотаріат” посвідчення договорів про відчуження квартири, будинку та іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаходженням вказаного майна. При нотаріальному посвідченні договорів про відчуження квартири, а також іншого нерухомого майна, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтверджують право власності на це майно, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують.

    При посвідченні договору дарування нотаріус встановлює особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії, та визначається обсяг їх цивільної дієздатності.

    При перевірці цивільної правоздатності та дієздатності юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з установчими документами, свідоцтвом про державну реєстрацію і витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців цієї юридичної особи і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності. Крім того, при посвідченні договору дарування житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна нотаріусом перевіряється відсутність заборони відчуження або арешту майна.

    За посвідчення договору дарування нерухомого майна сплачується державне мито у розмірі 1% суми договору (тобто вартості нерухомого майна), але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та вартість послуг нотаріуса;

    Необхідні документи для укладання договору дарування такі:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.

    2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку, дружина/чоловік дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;

    3. Правовстановлюючі документи.

    4. Технічний паспорт на житло.

    5. Експертна оцінка нерухомості.

    6. Довідка про склад сім᾽ї.

    7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.

    8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Проте точний перелік документів можна отримати лише у нотаріуса під час консультації, після вивчення Вашого окремого випадку.

    Що стосується оподаткування обдарованої особи, слід зазначити, що законом звільняється від обкладання податком на доходи фізичних осіб вартість дарунків, отриманих від дарувальника членами його сім’ї першого та другого ступеня споріднення. Отже платити податок за подарунок квартири Вашій донці не прийдеться. Єдині витрати - це 1% Держмита та послуги нотаріуса.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Возможно ли оформить дарственную на квартиру, в которой проживает и прописан несовершеннолетний ребенок (наша совместная дочь).

    Так, можливо. Проте, нотаріус може вимагати заяву про відсутність малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном.

    Згідно підпункту 1.8 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України при посвідченні правочину щодо відчуження нерухомого майна відчужувач цього майна подає заяву про наявність/відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування цим майном. З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваним нерухомим майном нотаріус має право додатково витребовувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення такого правочину.

    Якщо на момент дарування Ваша дружина та дитина пропишуться в іншому місці - тоді взагалі не повинно виникнути питань,.

    Еще один нюанс: муж тещи - недееспособный инвалид (не может говорить, ходить).

    Квартира належить тещі на праві особистої власності чи спільної власності (чоловік також має частку)? Якщо квартира знаходиться у спільній власності - потрібна нотаріальна згода чоловіка на дарування. Проте, деякі нотаріуси посвідчують договори і без неї.

    Чи визнано чоловіка недієздатним у судовому порядку? Адже, згідно підпункту 1.9 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у разі виявлення з поданих відчужувачем документів, що право власності або право користування відчужуваним житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у відчужувача дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину у формі витягу з рішення відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, відповідного виконавчого органу міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    Интересует полный цикл действий, которые необходимо осуществить для оформления дарственной.

    Тещі з Вашою дружиною потрібно звернутись до нотаріуса для укладення договору дарування.

    Загальний перелік документів:

    1. Паспорт та ідентифікаційний номер.2. Свідоцтво про шлюб. - Якщо житло набувалось у стані подружжя, у такому випадку тесть дає нотаріально засвідчену згоду на дарування даної нерухомості;3. Правовстановлюючі документи.4. Технічний паспорт на житло.5. Експертна оцінка нерухомості.6. Довідка про зареєстрованих осіб.7. Довідка про відсутність заборгованості по оплаті комунальних послуг.8. Свідоцтво про народження дітей та дозвіл від опікунських органів на продаж (якщо діти мають частку в житлі або там зареєстровані).

    Точний перелік документів можна отримати у Нотаріуса під час консультації, після вивчення кожного окремого випадку.

    До витрат при укладанні договору дарування входять:

    • оцінка нерухомого майна
    • вартість послуг нотаріуса
    • державний податок (мито) — 1% від вартості нерухомості

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія

    Здравствуйте, Дмитрий!

    Наличие чьей-либо прописки / регистрации и т.д. не имеют никакого значения, если собственник жилья желает распорядиться своим имуществом.

    Для процедуры дарения обратитесь к нотариусу, имеющему право осуществлять действия (сделки) с недвижимым имуществом в условиях военного положения.

    https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-vid-26...

    У каждого нотариуса своё видение, но как правило нужны следующие документы:

    • Паспорта и идентификационные номера Дарителя и Одаряемого.
    • Свидетельство о браке и о смерти мужа Дарителя (как доказательство отсутствия необходимости получать согласие второго из супругов).
    • Документы о праве собственности на квартиру и документ о регистрации прав собственности из БТИ или из Государственного реестра вещных прав на недвижимое имущество.

    Все остальные ньюансы Вам расскажет нотариус, который будет проводить сделку.

    На сделке обязательное присутствие и Дарителя, и Одаряемого, которые ставят подписи под Договором дарения.

    Нотариус Вам должен выдать по экземпляру договора дарения для каждой из сторон, а также Выписку из Государственного реестра вещных прав на недвижимое имущество.

    С момента регистрации - право собственности перейдёт к Одаряемому.

    С уважением, адвокат Наталья Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді...

    Ваша дитина не має права користування квартирою Вашої тещі. Згідно статті 176 СКУ діти мають право користуватися майном батьків. Тому дозвіл опіки та піклування не потрібен.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    В итоге надо оплатить 1% (держмито) + 1,5% (военный сбор) = 2,5% (от стоимости квартиры).Верно?

    Так, від вартості нерухомості, зокрема її оцінки. З приводу військового збору, то Вам не потрібно буде його сплачувати, оскільки ставка оподаткування є нульовою.

    Звертайтеся до нотаріуса, з яким будете співпрацювати!

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України