Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 березня 2024, питання №103918

Виключених з обліку (але не по досягненню граничного віку).

"Виключення з військового обліку означає, що особа є невійськовозобов'язаною, не перебуває на обліку, не може бути призвана на військову службу тощо. Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку (але не по досягненню граничного віку) на повторний військовий облік за бажанням посадових осіб та органів (стаття 58 Конституції України)."
Підкажіть, за якими конкретно нормами права виключені за віком 40років мають знов ставати військовозобовязаними. Не можу зрозуміти правову логіку (різницю ВЛК\\граничний вік).

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Це мій блог і відповідаю: за тими нормами, що граничний вік зараз складає 60 років. Перегляньте судову практику, де суд встановив законним повторну постановку на військовий облік осіб, виключених по досягненню граничного у 40 років.

    З повагою!

    Петр Клієнт місяць тому

    В судовій практиці, в основному, жонглювання термінологією не на користь справедливості. Пишуть в рішеннях про ст.58 Конституції, але, фактично, її не застосовують.

    А насправді, все просто: Досягнення "граничного віку" і досягнення "пенсійного віку" нічим, з правової точки зору, не відрізняються. Проте, хоч пенсійний вік неодноразово підвищували, ніхто не забирає статус "пенсіонера" у тих, хто вийшов на пенсію за старою редакцією.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України