Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 19 марта 2024, вопрос №103958 240₴

Можно ли выписать бывшего мужа с квартиры, когда прошло уже больше 3х лет после развода и бывший муж живет не в этом городе, но при этом терроризирует эмоционально и не хочет выписываться.

Хочу выписать бывшего мужа из своей квартиры, где я собственник единственный. Расторжение брака было более 3 лет назад, бывший муж не проживал не одного дня после развода в квартире. Все коммунальные оплачиваю я. Соседи знают, что данный человек тут уже давно не живет. Но есть огромная проблема в виде огромного истеричного отказа бывшего мужа от выписывания его из квартиры, доходит до запугивания каждый раз.

Хотя я не против отдать даже какую-то часть виде денежной выплаты ему дабы он успокоился и дал спокойно жить мне, без его террора эмоционального. Но он не хочет принимать деньги.

Помогите, пожалуйста, прояснить мне что я могу сделать с этим? Могу ли я без его разрешения выписать его? Собрать документы из ОСББ, подтверждение соседей, документ о разводе и т.д и пойти его выписать, я выиграю суд?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Щоб зняти колишнього чоловка із зареєстрованого місця проживання – Вам необхідно звернутись до ЦНАПу із заявою ( додаток 6), паспортом та документами підтверджуючими право власності на квартиру. До суду звертатись не потрібно.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Отже, Ви маєте право зняти з місця реєстрації колишнього чоловіка без його згоди, так як Ви являєтесь власником квартири.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Звісно, що Ви маєте право "зняти" його з місця реєстрації. Скажу Вам більше, Ви можете це зробити і без суду, лише звернувшись до ЦНАПу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 7 лютого 2022 р. № 265 Київ

    Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад

    50. Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    ...

    5) заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

    Трапляється, що ЦНАПи йдуть в порушення Порядку декларування і реєстрація місця проживання і відмовляють знімати з реєстрації військовозобов'язаних осіб. До прикладу, у нас в місті саме так. За таких умов Вам потрібно подавати до суду про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення. І даний крок Ви можете робити без його присутності та відома.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви маєте право зняти з реєстрації свого колишнього чоловіка.

    Це можливо зробити через ЦНАП або за допомогою сервісу "Дія".

    Оскільки Ви власник житла - жодних документів не потрібно.

    https://guide.diia.gov.ua/view/zniattia-iz-zadeklarovanohozareiestrovanoho-mistsia-prozhyvannia-bb8cc926-3eba-4975-bfa6-cf83f0f76b99

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Тетяна!

    Не бачу жодної проблеми у Вашому випадку. Вам не потрібні ніякі документи від ОСББ та підтвердження сусідів. Як власник квартири Ви маєте право виписати будь яку зареєстровану особу без її присутності у ЦНАПі та згоди.

    Відповідно до Постанови КМУ "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад":

    50. Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    1) заяви про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), поданої особою або її законним представником (представником) за формою згідно з додатком 5;

    2) рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особи, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою (у такому випадку адміністративний збір не сплачується);

    3) свідоцтва про смерть або відомостей про державну реєстрацію смерті з Державного реєстру актів цивільного стану. У таких випадках датою зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи є дата видачі свідоцтва про смерть або дата здійснення актового запису про смерть особи;

    4) повідомлення територіального органу або підрозділу ДМС із зазначенням відповідних реквізитів паспортного документа померлої особи або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку;

    5) заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

    Отже, Вам потрібно звернутись до ЦНАПу із відповідною заявою та мати при собі оригінал паспорта, РНОКПП та правоустановчі документи на житло.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    В доповнення до моєї попередньої відповіді:

    Оскільки Ваш чоловік не бажає добровільно покидати Ваше житло Вам необхідно буде подати заяву в суд на його виселення з квартири.

    Основний документ, який дозволить розпочати судовий розгляд, – позовна заява про виселення з квартири. Підготувати її можна за зразком з мережі інтернет, але підстави завжди є індивідуальними, тому документ вимагає максимум уваги до деталей конкретної ситуації, в тому числі – до відповідності підстав актуальному законодавству України.

    Позовна заява про примусове виселення повинна бути максимально аргументованою, а також містити точну і достовірну інформацію, доведення вимог позивача.

    Крім позову, пакет документів формується з посвідчення особи позивача (ксерокопія паспорта), офіційних паперів про право власності.

    Пономаренко Наталія

    Здравствуйте, Татьяна!

    Искренне сочувствую Вашей ситуации.

    Вы как собственник жилья имеете полное право пойти в ЦНАП местного совета и выписать / снять его с регистрации без его участия и согласия.

    Если до 2021 года для этого надо было идти в суд, то теперь такой проблемы нет. Вопрос решается за 15 минут.

    При этом стать на учёт данный субъект больше не сможет, т.к. в условиях военного положения без визита в военкомат не регистрируют в жилье.

    Не знаю сможете ли ВЫ сделать это через "ДІЮ" дистанционно, но путём явки в ЦНАП 100 %.

    Если будет угрожать, вызывайте полицию, пишите заявление.

    В любом случае наличие регистрации не дает особе право находиться в жилье.

    А еще лучше сдайте его в ТЦК. В армии такие боевые и смелые нужны.

    С уважением и пониманием, адвокат Наталья Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ПРИВЕТСТВУЮ, ТАТЬЯНА!

    Отметка о регистрации в жилье никоим образом не даёт Вашему бывшему мужу право Вас терроризировать.

    В случае реальных угроз и попытки проникновения в жилье - вызывайте полицию. Пишите заявление о том, что существует реальная угроза Вашей жизни и здоровью.

    А вообще, если у Вас жилье с актуальными данными в Гос.реестре, Вы можете даже через приложение "ДІЯ" снять с регистрации любого человека, прописанного в Вашем жилье.

    Если приложение не позволит (программисты не всегда учитывают опции, которые гарантирует закон) - то Вы однозначно можете это сделать путём подачи заявления в местный ЦНАП или отдел регистрации места жительства.

    Это намного упростит общение с полицией.

    Также эффективным средством для последующего доказывания своей позиции является установка на входной двери веб-камеры с возможностью записи противоправных действий Вашего бывшего.

    Закон предусматривает возможность вынесения ограничительного предписания (как в американских фильмах - запрещаю приближаться ближе стольки-то метров), но сразу скажу, что украинские судьи в отношении бывших мужей не очень любят выносить такие решения и они имеют ограниченное во времени действие.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D1%9...

    С уважением, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України