Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 марта 2024, вопрос №103987 240₴

Мужа в ВСУ отправили на лечение, можно ли самим выбрать врача

Муж 2 года служит в ВСУ. У него с детства хроническая болезнь ноги, заболевание вен, 15 лет назад сделали первую операцию, 1,5 года назад уже в армии сделали вторую. Сейчас он опять обратился в медчасть, сказал его отправят в Одессу. Подскажите мы можем сами выбрать врача для лечения? потому что в предыдущий раз в военном госпитале сосудистый хирург сделал ему операцию, но результат был не очень.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    На жаль, але наша військова система не передбачає самостійного вибору військовослужбовцем спеціаліста для лікування. Тому обрати конкретного лікаря Ви не можете, а зобов'язані прибути до того закладу охорони здоров'я, який зазначено у направленні на лікування. Найголовніше, що дана в/ч взагалі направляє на лікування. Інколи. як показує практика, і цього досягти складно.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Вікторія!

    Дивіться, для Вашого чоловіка зараз головне, щоби командир частини направив його до Одеського шпиталю. Далі він згідно закону надходить у підпорядкування до начальника шпиталю і може звертатись до нього с такими самими рапортами, як і до командира частини.

    В тому числі, якщо з якихось об'єктивних чи суб'єктивних причин, Вам не підійдуть профільні лікарі або медичне обладнення, яке є в шпиталі, Ваш чоловік має право звернутись до згаданного начальника із рапортом, в якому просити його направити в той медичний заклад (хоч і цивільний), де він вважатиме за потрібне. Не думаю, що у начальника шпиталю можуть виникнути серйозні заперечення з цього приводу. особливо, коли це стосуватиметься оперативного втручання.

    У моїй практиці прикладів перенаправлення клієнтів - військовослужбовців до цивільних лікарень було чимало.

    По великому рахунку, в кінцевому варіанті багато що залежитеме від доброзичливого ставлення до чоловіка начальника шпиталю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про соціальний та правових захист військовослужбовців та членів їх сімей» турбота про збереження та зміцнення здоров’я військовослужбовців – обов’язок командирів (начальників).

    Під час лікування можна змінювати лікувальні заклади, це не заборонено, головна умова - повідомляти безпосереднього командира про зміну. Можна просити переведення з однієї лікарні до іншої у лікарів. Таке переведення буде правомірним у разі, якщо лікарня випише перевідний епікриз, тоді достатньо буде пред'явити його військовій частині і повідомити про переміщення та місце перебування. Необхідно зберігати всі медичні виписки.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо медичний заклад має декілька профільних лікарів, Ви можете спробувати домовитись з певним лікарем, але в тому закладі, куди направили Вашого чоловіка.

    Відповідно до п. 2 Порядок надання медичної допомоги у військово-медичних закладах і взаєморозрахунків за неї між військовими формуваннями під час дії особливого періоду медична допомога військовослужбовцям надається у військово-медичних закладах інших військових формувань за територіальним принципом.

    У разі відсутності за місцем проходження військової служби такого закладу або відсутності у ньому необхідного обладнання або лікарів відповідного профілю та у невідкладних випадках військовослужбовець направляється до військово-медичних закладів інших військових формувань. Надання медичної допомоги у військово-медичних закладах інших військових формувань провадиться за наявності засвідченого відповідною печаткою направлення уповноваженої посадової особи та наявності медичного висновку про необхідні види і обсяги медичної допомоги.

    Як правило, військового направляють до найближчого до дислокації медичного закладу, де можуть надати відповідну допомогу. Офіційно проходити лікування він чи вона мають саме там, куди його направили.

    Якщо чоловік хоче змінити змінити медичний заклад - він може спробувати написати рапорт командиру з відповідним проханням, проте навряд чи командир його задовольнить, адже на разі досить складна ситуація з госпіталями.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте на це право. Але треба щоб обов'язково це був військовий шпиталь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України