Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 марта 2024, вопрос №104028

Чи можуть мобілізувати виключеного з в/о?

мого знайомого у військовому квитку стоїть відмітка "знято(виключено) з в/о згідно наказу МОУ #684 від 20.12.2017р. Але в системі "Оберіг" його з обліку не знято. В ТЦК та СП кажуть що на даний час в системі з обліку згідно наказів не виключають з обліку і сказали що будуть видавати що-місяця повістки. Хочу запитати чи законно такі дії ТЦК і чи можуть через деякий час мобілізувати?

Ответы юристов (22)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Більш всього, що Ваш знайомий не виключений з військового обліку. Необхідно дивитися відмітку.

    • Іван Клиент месяц назад

      ось військовий білет

    • Іван Клиент месяц назад

      Ви хотіли бачити запис!

      • Богун Сергій Павлович

        можуть мобілізувати

        • Іван Клиент месяц назад

          То цей штамп і запис нічого не означає?

          • Богун Сергій Павлович

            Якщо в контексті мобілізації - ні.

            • Іван Клиент месяц назад

              Получається замкнутий круг. З місця роботи видають всім військовозобовязаним бронь. А в ТЦК сказали зняті з в/о не є військовозобовязаними і тому із списків на бронь виключили. А при отриманні чергової повістки в ТЦК кажуть що знято лише у білеті. Ще потрібно виключити в системі "Оберіг". В даний час згідно наказів не можливо виключити, тому будуть давати місяць наперед повістку.

              Виходить що і можуть мобілізувати і не надають броні, бо знято з обліку!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Іване!

    Наказ МОУ №684 "Про затвердження Переліку випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов'язаних":

    Зняттю з військового обліку військовозобов'язаних у військових комісаріатах, відповідних підрозділах Служби безпеки України підлягають громадяни України, які:

    були засуджені до позбавлення волі за злочини середньої тяжкості та відбували покарання в установах відбування покарань;

    за рішенням військово-лікарських комісій (призовних комісій) визнані за станом здоров'я непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час через хвороби, які пов'язані з розладами психіки і поведінки, нервової системи, та їх наслідки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Іван Клиент месяц назад

      Знято з обліку було по нервовій системі. Я хочу запитати чи дійсно на даний час не можливо зняти з обліку в системі "Оберіг" згідно наказів, і чи можуть через деякий час мобілізувати?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ваш знайомий знятий з обліку, як непридатний у мирний час та обмежено придатний у воєнний час. Тобто він не виключений з обліку за непридатністю до військової служби.

        Обмежено придатні є військовозобов'язанними.

        У відповідності з підпунктом г) пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

        "г) "Обмежено придатний до військової служби"

        Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

        • Іван Клиент месяц назад

          Але якшо обм.прид. є військовозобовязані, тоді чому у ТЦК кажуть що потрібно ще зняти в системі "Оберіг". І чому у військовому квитку стоїть штамп а під ним запис "Знято з в/о"?

          Ось квиток

        • Іван Клиент месяц назад

          Зняття з обліку було у воєнний час (14.01.2023)

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, я бачу, що у воєнний.

            • Іван Клиент месяц назад

              Якщо це так, то чомусь коли з місця роботи подали до ТЦК списки для бронювання працівників, то там відповіли, що зняті з обліку бронюванню не підлягають (хоча всім іншим працівникам броню надали). Виходить , що ні штамп ні запис "знято з обліку" нічого не означає. Така особа може бути мобілізована? Але в наданні броні відмовлено через те, що особа знята з обліку і вана не є військовозобов'язана

              ПОЛУЧАЄТСЯ ЗАМКНУТЕ КОЛО!!!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, получається замкнуте коло. Вас не можуть забронювати, оскільки Ви не стоїте на обліку у ТЦК (це обов'язкова умова), але й виключити з обліку не можуть, оскільки ані статті Ваших хвороб, ані обмежена придатність не підпадають під визнання Вас непридатним до проходження служби з виключенням з обліку.

            • Іван Клиент месяц назад

              Ще маю таке питання: чому в ТЦК під час військового стану зняли з обліку по стану здоровя через які знімають лише під час мирного часу? Получається що ТЦК спеціально зняли з в/о щоб не надали броні

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Дивіться, Іване, саме цей наказ не передбачає зняття з обліку тільки у мирний час.

            Наказ №684.

            Про затвердження Переліку випадків, за яких громадяни України знімаються з військового обліку військовозобов'язаних.

            Відповідно до вимог абзацу п'ятого пункту 2 частини п'ятої статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та з метою організації та ведення військового обліку військовозобов'язаних:

            5. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України) підлягають громадяни України:

            2) з військового обліку військовозобов'язаних:

            які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

            які після проходження строкової військової служби прийняті на військову службу до інших військових формувань або на службу до Національної поліції, податкової міліції, в органи і підрозділи цивільного захисту, в Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України та в Державну кримінально-виконавчу службу України;

            які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

            в інших випадках за рішенням Міністерства оборони України.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня.

    ТАК, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    Всього доброго!

    • Іван Клиент месяц назад

      ВЛК ще 11.08.22р приймила рішення-обм/прид. А 14.01.23р. було знято(виключено) з в/о. При отриманні чергової повістки, працівники ТЦК сказали що виключено лише в квитку. Ще потрібно виключити в системі "Оберіг". Цього зробити на даний час неможливо, бо згідно наказів зараз не виключають. Тому будуть видавати повістки місяць наперед.

      Ось білет де є штамп і запис "знято з обліку"

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але зняті з обліку по нервовій системі все одно продовжують бути військовозобов'язаними. На жаль, але теоретично і такі категорії осіб можуть бути мобілізовані зараз.

    З повагою!

    • Іван Клиент месяц назад

      Але якшо зняті з в/о є військовозобовязані, тоді чому у ТЦК кажуть що потрібно ще зняти в системі "Оберіг". І чому у військовому квитку стоїть штамп а під ним запис "Знято з в/о"?

      Ось квиток

    • Іван Клиент месяц назад

      Якщо це так, тоді чому коли з місця роботи подали в ТЦК списки для бронювання працівників, то там відповіли що зняті з обліку бронюванню не підлягають (хоча всім іншим працівникам бронь надали). Получається що ні штамп ні запис "знято з обліку" нічого не означає. Така особа може бути мобілізована? Але у наданні броні відмовлено через те що особу знято з обліку і вана не є воєннозобовязана.

      ПОЛУЧААЄТЬСЯ ЗАМКНУТИЙ КРУГ!!!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України