Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 марта 2024, вопрос №104030 250₴

Представник у військоматі

Доброго дня.
У мене виникло таке питання.
Зараз у військові білети, чи посвідчення потрібно вклеювати штрих-код з ВІН-кодом. То не так щоб це було обов'язково, але на практиці без цієї наліпки дуже складно перетинати кордон. Багато прикордонників просто "развертає".
Але питання не в цьому.

Чи є можливість відвідати військомат не особисто, а направити туди свого законного представника (адвоката, тощо) за для реалізації усіх цих процедур з вклеюванням наліпки?  

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    28%

    Вітаю Вас!

    Ні, на жаль, але це так не працює. Представник самостійно від Вашого імені не зможе оформити жодних дій в ТЦК та СП. Можете Ви з представником, але не він самостійно. З приводу так званого коду, то його ставлять не у всіх ТЦК та СП, в чому не один раз пересвідчився на практиці. Тому питання доволі дискусійне.

    До того ж, наявність або відсутність даного коду не може бути підставою для відмови у виїзді за кордон за наявності підстави.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    24%

    Доброго дня.

    Наразі механізм організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних визначений Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487.

    Діяльність та функції ТЦК та СП врегульовано Положенням про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 року № 154.

    Відповідно пункту 12 розділу ІІІ Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Наказом Міністерства оборони України 28 березня 2022 року № 94 отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.

    Це ж стосується і ВОД.

    Тобто, для зазначених Вами в питанні заходів, передбачається лише особиста присутність. Єдине, що Ви можете - взяти з собою до ТЦКСП юриста (для правового супроводу).
    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Такої можливості в Вас немає. Вам потрібно прибути до ТЦК особисто для вклеювання електронного коду військовозобов'язанного. Жоден ТЦК не зробить це за дорученням на іншу особу.

    Щодо перетину кордону, то відсутність данного коду у Вашому військово-обліковому документі не забороняє Вам виїжджати за кордон. Не існує нормативно-правових актів, які зобов'язують Вас мати електронний код військовозобов'язанного у ВОД для перетину кордону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія

    Доброго вечора, шановний Олеже!

    У прикордонників немає права вимагати документи чи наліпки, які не передбачені ні формою військового квитка, ні законодавством, ні навіть доволі сумнівним та неконституційним Порядком перетинання кордону громадянами України, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України всупереч статті 92 Конституції.

    Можливо, якщо рівень професійної підготовки прикордонника як посадової особи низький, то йому слід виконувати більш просту роботу? Бо ситуації, коли прикордонники намагаються виконувати законопроекти, які ще не проголосовані Верховною Радою Україною вже не те, що шокують, а змушують задуматися куди взагалі прямує ця держава і чи потрібна така держава країні - Україні?!

    Прикордонник - не цар і не Бог, а посадова особа, яка давала присягу народу України, діє на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені законодавством і який утримується за податки народу України. Якщо прикордоннику не подобається його робота та народ України - його ніхто не тримає. Хай пише рапорт про переведення у ЗСУ на нуль або за наявності підстав на звільнення. Там не вимагають так чітко виконувати закон.

    Вимагайте надати письмовий документ, яким прикордоннику як посадовій особі наказано здійснювати перевірку якогось штрихкода і хай покаже заодно Положення про військовий квиток, в якому передбачено наявність такого штрихкоду на військовому квитку.

    Якщо посадова особа вважає, що Ваші документи - підроблені, він зобов'язаний повідомити про злочин у правоохоронні органи. Якщо він цього не робить - то співучасник та злочинець саме прикордонник.

    Ви маєте право знімати посадову особу під час фіксації вчинення ним злочину на відео для використання потім цього відео як доказу у вчиненні злочину відповідним прикордонником, а перевищення службових повноважень - це однозначно злочин (ст. 426-1 Кримінального кодексу України).

    Відмова у перетині має бути оформлена письмово. Її можна оскаржувати до керівництва прикордонника та в судовому порядку. Вам обов'язково мають вручити Ваш екземпляр відмови. Не фото, не ксерокс, а оригінальний документ з оригінальним підписом посадової особи пункту пропуску через кордон.

    Попередньо спробуйте зателефонувати на гарячу лінію Держприкордонслужби та повідомити про вчинюваний злочин прикордонником, який має представитися та назвати свою посаду, звання.

    Телефон гарячої лінії:

    +38 (044) 527-63-63 – міський номер (для дзвінків із України та із за кордону згідно з тарифами відповідного оператора зв'язку). 1598 – багатоканальний номер (для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого зв'язку та абонентів операторів мобільного зв'язку на території України)

    Також до виїзду закордон Ви можете звернутися з письмовим запитом до Державної прикордонної служби України щодо того, чим передбачена вимога на кордоні наліпок зі штрихкодом на військовому квитку?

    https://dpsu.gov.ua/ua/Elektronne-zvernennya/

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    На жаль, все що стосується військовооблікових документів - заміна, видача, внесення інформації - повинно відбуватись за особистої присутності громадянина. Ви можете укласти угоду з адвокатом, щоб він Вам надав послуги супроводу та в разі неправомірних дій ТЦК - їх зафіксував.

    Справа в тому, що визначення "ВІН-код" не передбачено ЗУ "Про реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів". У законі не використовується назва “ВІН-код” для позначення електронного номера, який надається військовозобов’язаним громадянам України.

    Можливо, є якісь внутрішні інструкції чи накази для службового користування, однак у відкритих джерелах такої інформації немає.

    Згідно ст. 14 ЗУ "Про реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" у разі якщо відомості про призовника, військовозобов’язаного, резервіста вносяться до Реєстру вперше, автоматично формується окремий номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка здійснила запис (у електронній формі).

    Єдине призначення такого коду військовозобов’язаного – пришвидшити пошук інформації про конкретну людину у базі даних. Цей номер може вписуватись до військово-облікових документів, але не є обов'язком. Номер запису військовозобов’язаного формується автоматично під час внесення даних про нього у реєстр. Але вже відомі випадки, коли людей викликають у ТЦК для присвоєння ВІН-кодів.

    Це означає, що людина може отримати повістку і має з’явитися в ТЦК, щоб вписати або вклеїти електронний код у свій військово-обліковий документ, щоб у подальшому її було легко знайти в реєстрі.

    Правила перетину кордону регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57. Змін до Правил не відбувалось, тому офіційної заборони на перетин кордону без військово-облікового документу або без довідки з ТЦК немає.

    Крім того, державна прикордонна служба України згідно з Законом України «Про Державну прикордонну службу України» не є органом державної влади, який формує або реалізує державну політику з питань здійснення військового обліку осіб.

    Але, в реаліях сьогодення, в діях деяких прикордонників вбачається явне перевищення службових повноважень та явне обмеження прав громадян. Адже вони можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    Проте, Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.
    Якщо даний закопроект буде прийнятий то у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті (виключені) з військового обліку, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, положенням про військовий квиток не передбачено ні якої наліпки. Тому дані вимоги не є законними.

    https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/forsmazhor-p...

    Для перетину кордону взагалі не потрібно мати військовий квиток, крім випадках коли ви виїзжаєте на підставі виключення з військового обліку.

    Турчин Ярослав Александрович
    24%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕГ!

    Якби можна було б через представника вирішити питання з ТЦК, то в ТЦК не було б ні одного військовозобов"язаного, а одні адвокати та довірені особи.

    Ні, нажаль це неможливо.

    Можливо буде якась опція у зв"язку з реалізацією положень ідеї про Електронний кабінет військовозобов"язаного.

    Інакше - без варіантів, лише особисто, тобто лише з ризиком бути мобілізованим та стати жертвою свавілля.

    Як правило посилаються на ч. 11 ст. 38 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу".

    Призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України