Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 21 марта 2024, вопрос №104053

Відмова судді зареєструвати смерть на ТОТ

Доброго дня.
Отримав відмову судді зареєструвати смерть людини на окупованій території.
Суддя (а точніше її помічник) посилається на те, що мені довелося спочатку звернутися в місцевий ЗАГС, а потім, при відмові РАГСу, йти до суду.
Але я знаю, що це правило (Спочатку в ЗАГС, а потім в суд) було скасовано у 2022 році.
Я правий чи неправий?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Інформаційного листа Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду, вих. № 985/0/208-21 від 22.04.2021 року, спрямований головам апеляційних судів, в якому зазначено, що положення цивільного процесуального закону не вимагають від осіб, які звертаються із заявою до суду про встановлення відповідного факту, пред`являти в суд письмової відмови органу реєстрації актів цивільного стану в здійсненні реєстрації таких фактів.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Ви праві! Оскаржуйте відповідну відмову.

    Роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду України (лист від 22.04.2021 № 985/0/208-21) зазначає, що письмову відмова органів РАЦС у здійсненні реєстрації смерт подавати не обов’язково. .

    Доказами можуть бути різні речі або дані, наприклад:

    • один з оригіналів документів, виданих на ТОТ (свідоцтво про смерть, медична довідка про смерть) та їх копії;
    • свідки (родичі, сусіди, знайомі, представники міжнародних організацій), що можуть підтвердити ті обставини, на які ви посилаєтесь (особисто, письмово або за допомогою відеозв’язку);
    • фото та відео матеріали з кладовища;
    • довідки з військомату або від командира військової частини (у випадку загибелі військовослужбовців);
    • заяви до правоохоронних органів про зникнення особи, в тому числі в обставинах, що загрожували їй смертю.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України