Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 22 марта 2024, вопрос №104114 300₴

Авто на європейській реєстрації в Україні

Добрий день,

Підкажіть, які легальні способи знаходження авто на європейській реєстрації в Україні?

З інформації, доступної в інтернеті, я знайшов два:
1) якщо машина зареєстрована на громадянина України, який перебуває на косульському обліку в іншій країні - 60 днів сумарно на рік
2) машина зареєстрована на європейську фірму, а водій вважається співробітником - 360 днів на рік на території України не виїжджаючи, обнулюється після виїзду/заїзду

Підкажіть наскільки ця інформація відповідає дійсності? Чи є інші способи перебування авто з європейської реєстрації в Україні більше місяця?

Дякую

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    На транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України більш як на 30 діб, видаються тимчасові реєстраційні талони із зазначенням строку тимчасового ввезення, встановленого митним органом відповідно до митного законодавства, про що зазначається в документах про митне оформлення таких засобів.

    Відповідно до положень Митного кодексу, резидентом є фізичні особи: громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі ті, які тимчасово перебувають за кордоном.

    Відповідно до ст. 380 Митного кодексу України тимчасове ввезення громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них товарної позиції 8716 згідно з УКТ ЗЕД дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, після сплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    Пономаренко Наталія

    Доброго ранку!

    Так, ця інформація відповідає дійсності. В Україні авто без державної реєстрації в Україні поза законом. Усім власникам таких авто було надано час для їх розмитнення на пільгових умовах.

    У 2021 році було навіть прийнято відповідний законопроект https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1402-IX#Text

    Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби".

    А також Закон України Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1403-IX#Text

    Навесні 2022 року розмитнення було нульовим, потім уряд скасував цей дозвіл.

    Після початку повномасштабного вторгнення, 5 квітня 2022 року в Україні набув чинності закон про скасування зборів і податків за розмитнення для фізичних осіб на період воєнного стану. Але вже 1 липня 2022 року нульове розмитнення скасували.

    Ви ж усі роки слухали різних автосхематозників, які на євробляхах побудували свій бізнес і розказували, як немає чого переживати, можна їздити і так.

    Вже не можна. І ніхто ніякі нульові розмитнення не поверне більше. Бо дармоїдам у владі треба гроші. При непрацюючій економіці ці гроші будуть дерти усіма шляхами з тих, у кого вони є. Зокрема з Вас, власників автомобілів, які в Україні знову стають розкішшю, власне як і пересування по території України.

    Станом на березень 2024 року українське законодавство не дозволяє використовувати автомобілі на іноземній реєстрації без здійснення відповідних митних процедур та сплати митних платежів.У разі порушення, водій ризикує отримати великий штраф і навіть може втратити автомобіль.Такі жорсткі заходи були введені начебто для боротьби з нелегальним ввезенням авто і підтримки легального автомобільного ринку в країні. В умовах воєнного стану ці аргументи викликають лише посмішку, але є як є. Бо ж нація стерпить усі вибрики влади і схиливши голову буде звертатися до юристів чи немає якихось схем ще, а також скаржитись на тяжку долю на кухнях вдома, замість того, щоб нагадати слугам не народу, хто по Конституції реальна влада в країні.Поліція в Україні має право штрафувати водіїв «євроблях» та активно «полює» за ними. За перше порушення передбачено штраф у розмірі 8500 грн.У разі повторного порушення протягом року, штраф збільшується до 17000 грн з позбавленням права керування. А також може бути конфісковано автомобіль.

    Це передбачено нормами частини восьмої та дев'ятої статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Керування водієм транспортним засобом, щодо якого порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України, а саме: порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту; транспортний засіб використовується для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні; транспортний засіб передано у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила його на митну територію України або не поміщувала в митний режим транзиту, -

    тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною восьмою цієї статті, -

    тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

    Нажаль ніяких схем виходу з цього немає, як і схем ухилення від мобілізації за межами законних рамок.

    Тож констатую, що придбання євроблях із самого початку було схемою на якій одні збагатилися, а інших ошукали. Як і завжди зіграли на властивості окремих жителів України думати, що правила не для усіх і вони самі хитрі й розумні. Усі дурні такі, купляють авто за ринковою вартістю, а можна ж за копійки пригнати з ЄС чи з США розбитий металобрухт замовити. Бо дешевий сир лише у мишоловці. І тепер цю мишоловку почали активно використовувати вже в державних схемах.

    Щасти Вам!

    З повагою та розумінням, адвокат Наталія Пономаренко.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Олександре!

    Так, Ви все вірно заначили у своєму питанні. На жаль інших легальних способів перебування авто на іноземних номерах в Україні не існує.

    Відповідно до Митного кодексу України транспортні засоби на територію України можливо використовуючи відповідні режими:

    Режим транзит.

    Відповідно до статті 90 Митного кодексу України транзит - це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома органами доходів і зборів України або в межах зони діяльності одного органу доходів і зборів без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

    Митний режим транзиту може бути застосований як до товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що безпосередньо ввозяться на митну територію України, так і до таких, що перебувають на митній території України.

    У митний режим транзиту можуть бути поміщені товари, транспортні засоби комерційного призначення незалежно від їх митного статусу.

    У митний режим транзиту можуть бути поміщені будь-які товари, крім заборонених законодавством для ввезення та/або транзиту через митну територію України.

    Громадяни України (резиденти) можуть без проблем перетнути кордон на авто з іноземними номерами і легально використовувати його для особистих цілей при дотриманні строків транзитних перевезень.

    Встановлюються такі строки транзитних перевезень залежно від виду транспорту (ст. 95 Митного кодексу України):

    1. для автомобільного транспорту - 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 діб);
    2. для залізничного транспорту - 28 діб;
    3. для авіаційного транспорту - 5 діб;
    4. для морського та річкового транспорту - 20 діб;
    5. для трубопровідного транспорту - 31 доба;
    6. для трубопровідного транспорту (з перевантаженням на інші види транспорту) - 90 діб.

    До вищезазначених строків не включається:

    • час дії обставин, зазначених у ст. 192 Митного кодексу України;
    • час зберігання товарів під митним контролем (за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює їх переміщення);
    • час, необхідний для здійснення інших операцій з товарами, у випадках, передбачених цим розділом (за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює переміщення цих товарів).

    Необхідно мати документ, який засвідчить, що транспортний засіб офіційно зареєстрований у відповідних органах іноземної держави. Ним може бути техпаспорт, у якому людина зазначена як власник або співвласник автомобіля.

    Продовжити легальне перебування (довше 5 або 10 днів) можливо у разі підтвердження неможливості вчасного перетину кордону з поважних причин. Такими документами можуть бути довідка з автосервісу про ремонт авто, лікарняний лист або інші підтвердження дії обставин непереборної сили.

    Тимчасове ввезення автомобіля.

    Тимчасове ввезення транспортних засобів на митну територію України громадянами-резидентами дозволяється терміном до одного року за умови сплати ввізного мита та інших податків і зборів, що передбачені законодавством при ввезенні автомобілів.

    Громадяни України, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в Посольстві України тимчасово ввезти на митну територію України без сплати ввізного мита та інших податків (зборів), передбачених законодавством при ввезенні автомобілів (стаття 380 Митного кодексу України):

    • один власний транспортний засіб (легковий автомобіль або інший моторний транспортний засіб, що призначений головним чином для перевезення людей) та причеп до нього (причеп ввозиться разом з транспортним засобом);
    • на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року;
    • за умови надання зобов'язання про зворотне вивезення транспортного засобу;
    • за наявності документів, що підтверджують реєстрацію транспортного засобу на території іноземної країни, право власності на нього та дозволяє його експлуатацію;
    • за наявності страхового договору з цивільної відповідальністю перед третьою особою, що поширюється на території України.

    Ввезений за таких умов транспортний засіб:

    • не може використовуватись для цілей підприємницької (господарської) діяльності в Україні;
    • не може надаватись в оренду або передаватися за довіреністю у користування іншим особам;
    • не може бути розкомплектований на запасні частини;
    • переданий у володіння або користування іншим особам.
    Консульський облік.

    Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування та причіп до нього, (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Робота в іноземній фірмі.

    Цей спосіб передбачає необхідність перетинати державний кордон України лише раз на рік. Щоб мати можливість його використовувати, українські громадяни повинні офіційно працювати на організацію, яка зареєстрована за межами України. При цьому нашим громадянам видається доручення на керування транспортом. Крім того, при перетині кордону необхідно написати декларацію, в якій буде зобов’язання про вивезення автомобіля у встановлені строки. Врахуйте, що у такій ситуації власником автомобіля формально залишається іноземна фірма. При цьому вважається, що транспортний засіб використовується не в особистих, а в комерційних цілях.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Використання_громадянами_України_транспортних_засобів_з_іноземною_реєстрацією_та_можливі_юридичні_наслідки

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    66.7%

    Доброго дня!

    1) Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування один транспортний засіб особистого користування на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

    Транспортні засоби, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепи до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами-резидентами у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за укладеними трудовими договорами з підприємствами-нерезидентами, що підтверджується документами відповідних компетентних органів країни реєстрації підприємства-нерезидента, для цілей цього Кодексу вважаються транспортними засобами особистого користування. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територію України таких транспортних засобів дозволяється на строк до 10 діб за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

    Строки, передбачені абзацами першим, другим, третім та п’ятим цієї частини, можуть бути продовжені митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів.(частина 4 статті 380 Митного кодексу України)

    2) Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено митними органами з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    Транспортні засоби особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення транспортних засобів особистого користування через митний кордон України. Пропуск таких транспортних засобів через митний кордон України здійснюється без надання забезпечення сплати митних платежів відповідно до розділу Х цього Кодексу. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених транспортних засобів, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами. (частини 1 та 2 статті 380 Митного кодексу України)

    3) Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації. https://hsc.gov.ua/index/poslugi/poslugi-pov-yazan... (частина 8 статті 380 Митного кодексу України)
    ВИСНОВОК

    1. Якщо громадянин України перебуває на консульському обліку - авто з іноземною реєстрацією може перебувати на території України до 60 днів протягом року. Тобто, якщо Ви протягом 1 року пробудете 60 днів на території України, виїдете за кордон, а потім знову заїдете на даному авто - Вас зобов'яжуть сплатити митні платежі.

    2. Якщо Ви є нерезидентом - тобто, у Вас оформлене постійне місце проживання за кордоном (штамп в закордонному паспорті) або громадянство іноземної держави - тоді Ви можете ввезти авто на термін до 1 року. Проте, якщо у Вас подвійне громадянство або є зареєстроване місце проживання в Україні, або Ви є ФОП, або Ваша сі'мя проживає на території України - Вас можуть визнати резидентом України та зобов'язати сплатити митні платежі, якщо авто перебуватиме на території України більше 10 днів.

    3. Тимчасове ввезення до 1 року дозволяється лише громадянам-нерезидентам, а не компаніям. Водій авто, яке належить іноземному підприємству може перебувати на території України протягом 10 днів. Цей строк може бути продовжений на 60 днів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України